Apples KI-satsning: Bruker personvern som fortrinn når KI inntar iPhone og Mac

Nå kommer Apple Intelligence. Få med deg høydepunktene om Apples KI-funksjoner og andre tech-nyheter i ukens Bits & Bytes.

Apple Intelligence er navnet Apple bruker på sin store satsning på kunstig intelligens (KI), som de avduket for noen dager siden på deres såkalte Worldwide Developers Conference, WWDC 2024.

Har du en ny og kraftig iPhone, iPad eller Mac, kan den snart gjøre ting som å skrive mail og meldinger for deg og automatisere en rekke oppgaver – basert på innhold fra eksempelvis andre meldinger, kalenderen din og andre apper på enheten. 

Du kan også spørre Siri om det som er på skjermen din akkurat nå, få personlig tilpassede anbefalinger og prioritering av varsler, søke i bilder ved hjelp av naturlig språk, og kjapt lage egne emojis basert på bildene dine – for å nevne noe. 

De nye KI-verktøyene vil rulles ut til brukere på tvers av iPhone, iPad og Mac-enheter i høst – riktignok hvis du har de nyeste og kraftigste enhetene, som iPhone 15 Pro eller 15 Pro Max, eller en iPad eller Mac med en M1-chip eller nyere. Det skriver The Verge.

Apple bruker blant annet den beste tilgjengelige OpenAI-modellen, GPT 4-o. Men den store forskjellen fra å bruke et verktøy som ChatGPT, er at Apple Intelligence vil være mye mer integrert og kan utføre funksjoner på tvers av apper og innhold på enheten din. 

Funksjonene skal integreres i iOS 18, iPadOS 18 og macOS Sequoia, og skal i alle fall i første omgang forutsette at disse er satt til engelsk språk. 

Vektlegger personvern

Det er mindre enn to år siden generativ kunstig intelligens ble allemannseie gjennom ChatGPT. Nå er det fremfor alt dette mange store produktlanseringer handler om, der slike funksjoner i større og større grad blir integrert både i programvare og maskinvare. 

Skal vi gi slike programmer tilgang på meldinger, private bilder og annet innhold på enhetene våre, er det imidlertid rimelig å stille spørsmål om personvern og sikkerhet. Her går Apple hardt ut og vektlegger nettopp personvernet som en viktig prioritering. 

Mye av prosesseringen skal skje lokalt på enhetene. Når det kreves mer krefter, skal dette skje i skyen – men på en privat og sikker måte, slik at ikke en gang Apple har mulighet til å se dataene, hevder selskapet ifølge Ars Technica.

Kildekoden for «Private Cloud Compute»-løsningen skal tilgjengeliggjøres offentlig, slik at uavhengige eksperter kan verifisere at dette virkelig er privat og sikkert. 

Men en ting er hva som skjer i den «private skyen» – men i tillegg kommer muligheten til å bruke nettopp ChatGPT (og etterhvert andre tjenester, varsler Apple) for å få KI-svar ute på nettet. Og her oppstår potensielt et aldri så lite rift i glansbildet – noe du kan lese mer om lenger ned.

Kan gi et fortrinn

Så langt har selskaper som Google og Microsoft vært et hestehode foran Apple i KI-kappløpet, og også disse satser tungt på nye KI-drevne enheter og tjenester nå. Ifølge Quartz er Apple fortsatt et stykke unna å ta igjen forspranget. 

Nå tegner alt til at kappløpet bare vil intensiveres, og det tyder på at Apple vil bruke nettopp personvern for å få et konkurransefortrinn. 

Som MIT Technology Review påpeker, er ikke Apple avhengig av å samle og kommersialisere personopplysninger på samme måte som flere av konkurrentene sine. Det er fordi Apples inntekter i stor grad er knyttet til salg av enheter og tjenester, til forskjell fra å selge annonser. 

Neil Elan, en ekspert som Quartz har snakket med, mener at dette kan sette en standard som også konkurrentene blir nødt til å forholde seg til – på grunn av Apples dominerende posisjon i forbrukermarkedet. 

Men er det egentlig så trygt og privat likevel?

Samtidig er det ikke bare fryd og gammen i kjølvannet av lanseringen: Utover den interne KI-prosesseringen på egne data, vil Apple Intelligence også kunne få hjelp fra ChatGPT for å utvide søk ut på nettet.

Ifølge kritikere som Elon Musk, åpner dette for en betydelig sikkerhetsrisiko – faktisk så stor at han han nå vil nekte folk å ha med Apple-produkter inn på hans fabrikkområder, poengterer Aftenpostens Per Kristian Bjørkeng i sin nyhetsanalyse om den «ubehagelige sannheten om Apples KI-løsning».

Flere nyheter om Apple og om KI-kappløpet:

Og apropos Elon Musk – han kommer til å ha nok til salt i maten fremover:

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Lære litt mer om KI?

Mikrokurs

Hva er en språkmodell?

Lær deg det viktigste om store språkmodeller som mange KI-assistenter er bygget på.

10 min4 Moduler0% Fullført

Introkurs

Kom i gang med Copilot for Microsoft 365

I dette kurset lærer du hva Copilot for Microsoft 365 er og hva du som leder bør tenke på før, underveis og etter implementering.

206 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

… og det siste om personvern og sosiale medier:

I Bits & Bytes forrige uke skrev vi om at Meta varsler at de vil bruke alt innholdet brukerne deres legger ut på Instagram og Facebook for å trene KI-tjenestene sine – med mindre du aktivt protesterer og ber om å bli unntatt for dette. 

Dagens Næringsliv oppfordrer denne uken alle til å ta i bruk muligheten til å protestere, fordi: «Ingen brydde seg» er et ypperlig argument for Meta

Samtidig skriver The Verge at Adobe overhaler brukervilkårene og sier de ikke vil trene KI på brukernes arbeid

Andre nyheter om sosiale medier fra denne uken:

Få et glimt av det som rører seg av norsk innovasjon:

… og litt spennende amerikansk innovasjon:

Hva skjer når teknologien tar over verden?

Til slutt: Enda litt mer sikkerhet og personvern