«Alle» flokker til Clubhouse – men er det så lurt?

Elon Musk setter fyr på både nye sosiale medier og krypto-verden. Dette er ukens største tech-nyheter.

Den mye hypede snakkerom-appen Clubhouse har fått omtale denne uken – spesielt etter at Elon Musk dukket opp til en prat. Prinsippet bak appen er enkelt, og åpenbart fengende: Hvem som helst kan starte et «samtalerom», der andre kan følge og delta i praten. Det er kun lyd, og ingen video – noe som mange åpenbart setter pris på i en hverdag fylt av videomøter.

Denne muligheten til å prate fritt har også kinesiske myndigheter lagt merke til, og blokkerte raskt det sosiale mediet da de oppdaget at landets innbyggere brukte appen til politiske diskusjoner. «I en kort periode fantes en plattform for politisk ytring», skrev CNN, mens New York Times roser kineserne som åpent delte sine tanker med hverandre. Det ble også rapportert at Facebook nå jobber med en Clubhouse-kopi.

Også norske ministre og næringslivstopper flokket denne uken til plattformen, og man kunne blant annet følge en livesamtale mellom digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland, DigitalNorways Liv Dingsør og flere andre om blant annet Datafabrikken. Det gikk ikke helt upåaktet hen hos Jon Wessel-Aas, leder av advokatforeningen.

Samtidig slår sikkerhets- og personverneksperter både i Norge og andre land alarm om at du bør være obs på hva du egentlig aksepterer når du installerer appen – der du blant annet blir bedt om å gi tilgang til hele kontaktlisten din.

– Det fremstår veldig uklart hva man egentlig samtykker til når man tar i bruk Clubhouse-appen. Spørsmålet man bør stille seg er: «Vil jeg gi bort dataene mine, inkludert opplysninger om kontaktene mine, til nok en sosial media-plattform?», sier Per Olav Nyborg, daglig leder i «samtykke-startupen» Traq til Shifter.

Ytringer som kommer og går

Det er ikke bare Clubhouse som blir blokkert av regimer denne uken: Myndighetene i Myanmar har blokkert Twitter og Instagram etter at militæret i landet nylig tok makten gjennom et statskupp. Dette har også satt Telenor i en skvis.

I andre sosiale medier-nyheter har sjefen av Parler, det sosiale mediet som ble kjent etter angrepet på den amerikanske kongressen, fått sparken, tilsynelatende etter at han ønsket å slå ned på QAnon og høyreekstreme ytringer. Vox har flere nteressante artikler både om hvordan amerikanske nynazister nå bruker sosiale medier og om Facebooks opprenskning av vaksine-desinformasjon.

Snapchat, på sin side, gikk denne uken ut med anbefalinger om å renske opp i vennelisten sin, mens salget av TikTok til amerikanske Oracle og Walmart har av sikkerhetsmessige årskaker blitt satt på vent av Biden-administrasjonen.

Nye gratiskurs: Bli bedre til å lede fra hjemmekontoret!

Digital Samhandling

Bli god på å fasilitere digitale møter, webinarer og workshops!

Fjernledelse

Utstrakt brukt av hjemmekontor er for mange den nye normalen. Her finner du – som er leder – veiledning og tips for å lede på hybride arbeidsplasser.

Bitcoin til værs … igjen

Elon Musk dukket ikke bare opp i Clubhouse, men gjorde også et solid innsteg i krypto-verdenen. Tesla kjøpte mandag bitcoin for 1.5 milliarder dollar, og har ifølge kilder planer om å akseptere kryptovalutaen som betalingsform. Dette kom i kjølvannet av at Musk selv promoterte bitcoin (samt «tullemynten» DOGE) på sin egen Twitter-konto. Bitcoin er som kjent en miljøversting, og blant annet Nettavisen skriver at Teslas bitcoin-hamstring skaper klimadebatt. TechCrunch mener at Teslas nyeste investering kan være skadelig for selskapet. Bitcoin-investorer kunne på sin side se at Bitcoin steg over 40.000 kroner på noen minutter etter at Tesla-investeringen ble kjent. BBC har også rapportert at Bitcoin nå bruker ‘mer energi enn Argentina’.

I andre kryptovaluta-nyheter: Politiet i Tyskland har beslaglagt Bitcoin for 550 millioner kroner, og kinesiske myndigheter planlegger å dele ut kryptovaluta for 1.5 millioner dollar.

Nyheter om kunstig intelligens og roboter:

Litt om Google:

Noen saker om dataproblemer og hackere:

Og ellers: