Advarer om ny tech-boble – og rapport mener tech-gigantene bør brytes opp
Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.
Først av alt: Som du har fått med deg, har det skjedd noen store ting denne uka. Blant annet har Apple lansert fire nye iPhone 12-modeller – som alle støtter 5G. Norske myndigheter anklager dessuten Russland for å stå bak cyberangrepet på Stortinget.
Men det har også skjedd mye annet – blant annet disse sakene:
Vil bryte opp Facebook, Google, Apple og Amazon
Har Facebook, Google, Apple og Amazon monopolmakt – og misbruker de denne makten for ikke å slippe til konkurrenter?
Dette har en komite fra Kongressen i USA – nærmere bestemt fra Representantenes hus, som ledes av demokratene – etterforsket de siste 16 månedene. Nå har komiteen lagt frem en 449-siders rapport, som konkluderer med at tech-gigantene er skyldige i dette.
Facebook, Google, Apple og Amazon misbruker makten sin med konkurransebegrensende taktikker, mener komiteen – og etterlyser nå store endringer i konkurranselovene. For å åpne opp for reell konkurranse, vil de dessuten bryte opp tech-gigantene. Det skriver blant andre The Register, The New York Times og The Washington Post.
Det vil ikke være første gang noe slikt har skjedd i amerikansk historie, der både olje- og telefonselskaper tidligere er blitt splittet opp for å slippe til konkurrenter.
Likevel betyr nok ikke dette at Facebook, Google, Apple og Amazon blir historie med det første: Det er en lang vei å gå før rapporten eventuelt fører til faktiske lovendringer. Like fullt er det nå mange i og utenfor Washington som er enige i at noe må gjøres. At de nå har denne rapporten å slå i bordet med, kan potensielt få store ringvirkninger på sikt.
Kan målrettede annonser utløse en ny finanskrise?
Er den digitale annonseindustrien bygget på en fiksjon? Det mener tidligere Google-ansatt Tim Hwang, ifølge Wired. Han er aktuell med boken «Subprime Attention Crisis».
Du har kanskje opplevd å google et produkt eller tjeneste du er interessert i – for så å bli møtt med en annonse for det du nettopp søkte på. Ifølge forfatteren er det ikke slike målrettede annonser i seg selv som er urovekkende. Mer skremmende, synes han, er det at de ikke virker.
Såkalt «microtargeting» er nemlig langt mindre effektivt enn vi tror, mener Hwang. Forfatteren sammenligner markedet med boliglåns-boblen som utløste finanskrisen i 2008, og advarer at annonseindustrien kan stå overfor en like katastrofal kollaps.
En rekke studier viser faktisk at virksomheter har lav eller negativ inntjening på digital markedsføring. En studie, der seks ulike annonseplattformer ble brukt for å nå australske menn mellom 25-44 år, viste for eksempel at målretting ga litt dårligere resultater enn tilfeldig gjetning.
Hvorfor er dette negativt? Jo, fordi annonsene har en uproporsjonalt stor rolle i den digitale økonomien – akkurat slik som boliglån før finanskrisen. Mer enn 80 prosent av Googles inntekter kommer fra annonser. Også Amazon tjener stadig mer på annonser, og for Facebook er andelen på rundt 99 prosent. Wired skriver at det globale markedet for digitale annonser utgjorde hele 325 milliarder dollar … og det er ventet å stige til 525 milliarder innen 2024!
Svært mye av dette brukes til å finansiere andre satsinger som utvikling av KI og ren energi. Hvis (eller når?) annonsørene innser hvor lite de får igjen for pengene, kan det altså få svært store konsekvenser for verdensøkonomien.
Løsningen, ifølge Hwang, er en «kontrollert rivning» av slike forretningsmodeller, hvor lovgivning gir mer rom for mer bærekraftig virksomhet. Målet er å tette gapet mellom antatt og faktisk verdi.
Digital markedsføring
Nå målgruppen din i riktig kanal med innhold som treffer!
Investorgiganter på eiersiden i ny, norsk satsning
Noter deg begrepet «hybridspill». I fremtiden kan det bli en populær form for underholdning – i hvert fall hvis teknologiselskapet Portal One får det som de vil. Selskapet er startet av brødrene Bård Anders og Stig Olav Kasin, som også fikk mye oppmerksomhet for sin forrige satsing, The Future Group. Etter de forlot sistnevnte, gikk de i gang med en nytt forsøk på å forene spill- og TV-mediene, ifølge Shifter.
– Det er mange selskaper der ute som gjør «gamification» av TV, der kjernen er et TV-show. Vi snur opp ned på det. Kjernen er spillet, og så bruker vi TV-delen mer som en akselerator inn i spilldesignen, forklarer innholdssjef Stig Olav Kasin til nettstedet.
Ambisjonsnivået er skyhøyt: Kasin-brødrene drømmer om en plattform som er for hybridspill det Spotify, Netflix og Steam er for musikk, tv-serier og tradisjonelle spill. De har også sikret seg et svært godt utgangspunkt, med Founders Fund eiersiden: Fondet er grunnlagt av Peter Thiel (som blant annet står bak PayPal) og har spyttet penger inn i selskaper som Spotify, SpaceX og Airbnb. De var første investor i Facebook. Og apropos det, går også investeringsselskapet Coatue Management inn med betydelige midler, ifølge Shifter. Investeringen skal ledes av Arielle Zuckerberg – lillesøsteren til Facebook-sjef Mark Zuckerberg.
Selv om utviklingen skjer i Norge, og hovedkontoret ligger i Oslo, er førsteprioritet for Portal One det amerikanske markedet. Betatestingen av produktet foregår for tiden i Norge, og planen er deretter å åpne, i Canada før hovedlanseringen skjer i USA.
G Suite er blitt til Google Workspace
Googles produktivitetsplattform for bedrifter heter ikke lenger G Suite. Bedriftspakken har fått nytt navn og nye logoer – og de ulike appene vil bli stadig tettere knyttet sammen. Google Workspace er det nye navnet. Devin Coldewey hos TechCrunch er for øvrig ikke nådig med de nye logoene: De er dårlige, skriver han, og går systematisk til verks for å begrunne hvorfor.
Effektivisering
Oversikt over teknologi som gjør din bedrift mer effektiv.
Flere interessante tech-saker fra uka som gikk:
- «Susan (53) skulle bestille legetime – ble logget inn som oljeministeren», skriver VG om et sikkerhetsbrudd på ID-porten, der en tilfeldig bruker plutselig satt med full innsikt i Tina Brus legejournal.
- «Vi vil heller snakke med en robot enn med sjefen om mental helse», skriver ComputerWorld. Det er et av funnene i en undersøkelse som viser at korona-pandemien har gjort oss mer stressa og utbrent.
- De amerikanske skattemyndighetene, IRS, er under etterforskning for å ha brukt posisjonsdata fra folks mobiltelefoner – uten tillatelse, skriver Vice.
- Facebook og Twitter har brutt opp et nettverk av flere enn 3.500 kontoer som blir brukt til å spre falsk informasjon og sosial manipulasjon, skriver Reuters. Ifølge The Guardian slår Facebook nå ned på grupper og profiler som fremmer QAnon-konspirasjonen.
- En Excel-feil kan, ifølge Engadget, ha ført til at Storbritannia har underrapportert antall covid 19-tilfeller.
- Pentagon sies å ha utfordret Elon Musk og hans SpaceX til å operere som en slags avansert budservice – med timeslevering av militært materiell til andre siden av jordkoden, via raketter.
- Google-eieren Alphabet og japanske SoftBank har gjort en vellykket test av en «flyvende mobilmast» – en solcelledrevet kjempedrone som lykkes i å levere en stabil nettilkobling. Les historien hos The Verge.
- Kunstig intelligens kan gi oss bedre batterier, skriver Wired.
- Hvordan er det å være en «deepfake-skuespiller»? Denne artikkelen fra MIT Technology Review letter på sløret.
- Disney gjør om på store deler av sin forretningsmodell – og satser stort på streaming og deres Disney+-plattform.
- Til slutt, noe av det rareste vi har lest denne uken, hos BBC: Hæren i USA tester nå ut nye AR-briller (utvidet virkelighet) … for hunder.