Econa blir medlem i Digital Norway: – Må være i forkant av utviklingen

Fra venstre: Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, Gry Skjellevik, fagansvarlig for livslang læring i Econa og Nina Riibe, administrerende direktør i Econa. (Foto: Jan Tore Eriksen / Newslab)

Fagforeningen for masterutdannede økonomer styrker satsingen på digitalisering og kompetanse. – Skal man forbli relevant, må man ha et forhold til disse temaene, sier direktøren. 

Må revisorer lære seg å bruke kunstig intelligens? Bør siviløkonomer kunne kode for å håndtere avanserte økonomiske analyser? Trenger finansanalytikere å forstå hvordan blokkjedeteknologi påvirker fremtidens investeringsmarked? 

Én ting er i hvert fall sikkert: Ny teknologi og digital utvikling endrer arbeidslivet til økonomer.

– Da er det nødvendig at våre medlemmer har den kompetansen som skal til for å henge med, sier Nina Riibe, administrerende direktør i Econa. 

Fagforening og faglig forening

Econa er en fag- og faglig forening for over 31 000 økonomer og andre med mastergrad innen økonomisk-administrative fag. 

Faglig er et viktig stikkord her. 

For Econa er det naturlig at foreningen tar ansvar for å holde medlemmene sine oppdaterte og godt rustet for fremtidens arbeidsliv. Det er grunnen til at livslang læring er en vesentlig del av Econas nye strategi. 

– Veldig mange av våre medlemmer ble utdannet før 2010. Hvis man ser på digital transformasjon og bærekraft, føles det som en evighet siden. Skal man forbli relevant, må man ha et forhold til disse temaene, sier Riibe – som selv videreutdanner seg på BI. 

– Optimal ressursutnyttelse sitter i ryggmargen til alle økonomer, og i en digital tidsalder må ny teknologi som kunstig intelligens og god utnyttelse av data være en nødvendig del av verktøykassen, legger hun til. 

– Skal du lykkes som leder i dag, er god digital forståelse en forutsetning, sier Nina Riibe, administrerende direktør i Econa. (Foto: Jan Tore Eriksen / Newslab)

Blir medlem i Digital Norway 

Ifølge en undersøkelse Econa har gjennomført er behovet for mer kompetanse stort. 60 prosent av medlemmene oppgir å ha et stort eller svært stort behov for mer kunnskap om digitalisering.

Om temaet kunstig intelligens er tallet 70 prosent. 

Samtidig viser en ny rapport fra World Economic Forum at seks av ti arbeidstakere vil trenge ny opplæring og oppfølging for å utføre jobben sin de neste fem årene. 

For å møte disse behovene, går Econa inn som medlem i Digital Norway. 

– Våre medlemmer er i yrker og bransjer som er særlig eksponert for kunstig intelligens. Men våre medlemmer vil mer enn bare holde tritt – de vil bli dyktige til å utnytte mulighetene som finnes i ny teknologi og innovasjon, sier Gry Skjellevik, fagansvarlig for livslang læring i Econa. 

Gjennom samarbeidet med Digital Norway skal Econa tilby konkret og praksisnær kompetanseheving om digitalisering og teknologi – slik at medlemmene kan jobbe mer effektivt og smartere i en tid preget av raske endringer. 

– Digital Norway er en troverdig leverandør av kunnskap innen viktige tema som alle norske økonomer bør ha et forhold til, sier Skjellevik. 

– Våre medlemmer vil bli dyktige til å utnytte mulighetene som finnes i ny teknologi og innovasjon, sier Gry Skjellevik, fagansvarlig for livslang læring i Econa. (Foto: Jan Tore Eriksen / Newslab)

– Våre medlemmer skal være «digitale oversettere»

Men kompetanse, kunstig intelligens og digitalisering kan isolert sett oppfattes som luftige og abstrakte buzzord. Hva slags kompetanse er det egentlig snakk om, hva skal den brukes til – og hvordan tilegner man seg den? 

– Mange av våre medlemmer etterlyser målrettet opplæring, som tar for seg konkrete ferdigheter, tilpasset bestemte stillingsnivåer. Det er noe vi håper å jobbe sammen med Digital Norway om, sier Riibe. 

For økonomer er det ofte viktig å kunne stille riktige krav og delta i diskusjoner om teknologivalg med leverandører og IT-miljøer – det som gjerne omtales som bestillerkompetanse

For å få til dette trengs grunnleggende kunnskap om alt fra dataanalyse og språkmodeller til cybersikkerhet. 

– Økonomer og teknologer snakker ofte hvert sitt språk. Derfor må vi lære medlemmene våre hvordan de kan bli «digitale oversettere», slik at de kan ta informerte investeringsbeslutninger, sier Skjellevik. 

Mange medlemmer er eller skal bli ledere

God bestillerkompetanse er viktig, for Econa estimerer nemlig at omtrent 70 prosent av medlemmene enten er ledere eller har ambisjoner om å bli det.

– Skal du lykkes som leder i dag, er god digital forståelse en forutsetning, mener Riibe. 

– Den digitale utviklingen endrer spillereglene hele tiden. Som leder handler det om å kontinuerlig tilpasse seg og lede i takt med utviklingen – uten å miste retningen eller folkene på veien. 

– Samfunnet trenger at Econas medlemmer viser vei

Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway, forteller at hun er stolt over å få Econa med på laget. 

– Econa representerer en frontlinje i digitaliseringen av samfunnet. Norske økonomer er digitalt modne, og mange har allerede vært gjennom de digitaliseringsprosessene som nå treffer arbeidslivet i bredt, sier Dingsør. 

– Samtidig er vi som samfunn helt avhengige av at Econas medlemmer fortsetter å være helt i forkant av den teknologiske utviklingen. Nettopp fordi de spiller en nøkkelrolle i å forme og styre hvordan digital teknologi tas i mot, implementeres og skaper verdi. 

Dingsør påpeker at Econa spiller en helt avgjørende rolle inn mot dette arbeidet, både som rådgivere og som pådrivere for kunnskapsdeling og digital forståelse i økonomifaget.

– Econa gir et tydelig signal når de prioriterer arbeidet med digitalisering og bruk av ny teknologi. Dette vises både i strategiarbeidet og gjennom faglige møteplasser og initiativer. 

Hun trekker blant annet frem medlemsbladet Magma som en viktig kunnskapsarena – et tidsskrift som har hatt opptil flere gode temautgivelser innen digitalisering. 

– Magma er et tidsskrift jeg kan anbefale alle å lese, uavhengig av om de har økonomibakgrunn eller ikke, sier Dingsør. 

– Econa representerer en frontlinje i digitaliseringen av samfunnet, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway (til høyre). (Foto: Jan Tore Eriksen / Newslab)

– Vi er nødt til å forstå teknologi i en større sammenheng

Som fagforening har Econa et ansvar for å ivareta medlemmenes interesser. Både i dag og i fremtiden. 

For Econa handler derfor digital kompetanse også om å forstå verden bedre. 

– Digitalisering er en tverrgående og grenseoverskridende kraft, som påvirker alle delene av samfunnet. Ikke bare hvordan vi jobber, men også økonomiske maktstrukturer, sikkerhet og geopolitikk, sier Riibe. 

– Derfor kan vi ikke se på teknologi som noe isolert. Vi må forstå det i en større sammenheng.

Hun poengterer at det ikke bare er toppledere som må forholde seg til dette – alle i en organisasjon trenger grunnleggende kunnskap om hvordan ny teknologi påvirker arbeidslivet og samfunnet rundt dem.

For Econa handler dette samarbeidet med Digital Norway nettopp om å ruste sine medlemmer for denne virkeligheten.

– Man sier gjerne at «alt går bra – helt til det ikke gjør det lenger». Mange har nok hatt en tendens til å improvisere seg gjennom den digitale utviklingen. Det er ikke en holdbar strategi om man skal klare å holde følge i svingene fremover, sier Riibe.