OpenAI vs. Google: Hvem vant slaget om KI-nyhetene?
OpenAI og Google slipper kunstig intelligens (KI) som perler på en snor. Men er nyvinningene faktisk verdt sin vekt i gull, eller selger tech-gigantene svovelkis? Her er ukas Bits & Bytes!
Sam Altman har muligens fulgt med på rapfeiden mellom Drake og Kendrick Lamar. I likhet med sistnevnte, hadde nemlig OpenAI en strategi for å ta vinden ut av seilene til rivalen.
Det var neppe tilfeldig at de introduserte en ny GPT-modell dagen før den årlige utviklerkonferansen Google I/O.
Slikt skaper blest, særlig når OpenAI går ut med det NBC News omtaler som selskapets «hittil mest omfattende KI-innsats». Google «svarte» med å legge frem en skattekiste av KI-funksjoner som skal få deres produktunivers til å skinne.
Hvem står sterkest etter KI-vårslippet? Og kanskje enda viktigere: Har alle nyhetene egentlig noe for seg?
«Altomfattende» GPT
Sniklanseringen til OpenAI dreide seg om GPT-4o. Som navnet tilsier, bygger den videre på modellen som har drevet den betalte ChatGPT-versjonen. Den lille o-en på slutten står for omni, altså «altomfattende».
Som forgjengeren er GPT-4o en multimodal modell, som innebærer at den håndterer tekst, lyd, bilder og videoer. Den «hører» stemmekommandoer og kan snakke tilbake; den «ser» bilder og videoer og genererer visuelle svar.
Ifølge OpenAI er modellen raskere og billigere, som gir noen klare fordeler:
- Den kan snakkes til som et menneske, og svare «forbløffende bra», ifølge Teknokratiet. KI-en er like kjapp i replikken som oss, og kan tolke og tilpasse svarene etter våre følelser og sinnsstemninger, skriver Tek.no.
- Den blir mer brukervennlig, med kortere ventetid, bedre og (bredere) språkforståelse, «hukommelse» fra tidligere samtaler og et nytt brukergrensesnitt – som Altman hevder er det beste han noensinne har brukt.
- Den blir tilgjengelig. Alle ChatGPT-brukere får tilgang til modellen, men betalende kunder får fem ganger så mange forespørsler som ikke-betalende. Det kommer også en skrivebordsapp som gjør det enklere å kombinere chatboten med andre programmer.
Google-KI «overalt»
Hadde Google-sjef Sundar Pichai fortalt at han endret etternavnet sitt til «Pich-AI», ville det vært i tråd med selskapets satsing.
Under utviklerkonferansen Google I/O ble ordet AI sagt 1,1 ganger i minuttet – inkludert pauser og dødtid! (Men heller ikke denne gangen klarte de å unngå en pinlig faktaflause.)
Nær sagt alt de driver med handler om KI og Gemini-modellen:
- En taleassistent du kan snakke med. Høres det kjent ut? Gemini Live, som kommer til sommeren, blir Googles konkurrent til GPT-4o.
- Nettsøk skal «KI-fiseres». Grunnsteinen i Google-imperiet får nå KI-genererte oppsummeringer av søkeresultater. Du kan be om at Gemini planlegger reiser og måltider, og søke på nett med videoopptak, ifølge The Verge.
- Gmail, Docs og Drive får KI. Gemini blir tilgjengelig via en sidestolpe i kjente og kjære Google-tjenester, og kan blant annet oppsummere e-poster, lage møtereferater, og samle regninger i et ryddig regneark, skriver Tek.no.
- Mer Gemini i Android: Mobiloperativsystemet får utvidet KI-integrasjon, slik at du kan bruke Gemini i flere apper og funksjoner. Google tester også ut en funksjon som lar KI-en lytte til samtaler og advarer deg om svindelforsøk – uten at informasjon om samtalen forlater telefonen, ifølge BBC.
- Utvider KI-vannmerking: Verktøyet SynthID vannmerker allerede bilder og lyd som genereres av Gemini, og identifiserer slikt innhold du kommer over på nett. Nå utvides dette til tekst og videoer, ifølge Axios.
Er problemene løst?
Vårslippet fra OpenAI og Google handlet altså om produkter som blir litt raskere og bedre, litt mer effektive og kapable – evolusjon mer enn revolusjon.
Er det fremskritt, sånn egentlig?
Blant dem som er kritiske til slike lanseringer, er Ed Zitron. Teknologiskribenten har tidligere skrevet om at Google bevisst setter annonseinntekter foran kvalitet og brukeropplevelse.
I et blogginnlegg om lanseringen (og mediedekningen) av Sora, OpenAIs videogenerator, hevder Zitron at det er et stort gap mellom forventningene til nye KI-tjenester og hva de faktisk kan gjøre.
Argumentet hans er at vi lar oss fortrylle av glansbildet Altman, Pichai og andre KI-aktører selger. Denne «KI-hypeboblen» gjør at vi glemmer teknologiens begrensninger, de ekstreme kostnadene knyttet til driften av modellene og et enormt (og potensielt uløselig) energibehov.
I stedet tolererer og applauderer vi halvferdige verktøy, mener Zitron. (For ordens skyld: Zitron er administrerende direktør i et PR-selskap han selv har startet.)
– Vi nikker godkjennende og sier «godt jobbet», som om vi snakker til et barn i stedet for en startup med 13 milliarder dollar i finansiering og en administrerende direktør som har støtte av fuckings Microsoft, skriver han.
Zitron mener at vi må være mer kritiske til KI-selskapene, og ikke bare tenke at det jo tross alt er utrolig hva de får til.
– Vi gir dem æren for en antatt fremtid der alle problemene med teknologien er borte – til tross for manglende bevis for at noe slikt er mulig, konkluderer han.
Les hele blogginnlegget her. Og lær mer om hva nyhetene fra OpenAI og Google innebærer:
- ChatGPT vil kunne snakke med deg som Scarlett Johansson i «Her» (The Verge)
- Stor ChatGPT-oppdatering tillater lyd- og videosamtaler med en «emosjonell» chatbot (Ars Technica)
- Project Astra er fremtiden for Googles KI (The Verge)
- Google lanserer «nett»-knapp for å filtrere bort KI-innhold (Tek.no)
- Dette er den neste smarttelefon-evolusjonen (The Atlantic)
Sentrale OpenAI-ansatte forlater selskapet:
- OpenAIs KI-trollmann, Ilya Sutskever, forlater selskapet (Wired)
- Jobben deres var å sørge for at mennesker er trygge fra super-KI – nå har de sluttet (Business Insider)
Og vi tar med enda et par KI-nyheter:
- Lanserer norsk språkmodell med data fra NRK og Schibsted: – Dette er en milepæl (Kampanje)
- Plan for trygg innføring av KI i helse- og omsorgstjenesten på trappene (Helsedirektoratet)
- KI-generator lager musikk med vokal (Tek.no)
Ny vending i TikTok-dramaet:
USA kan forby TikTok, TikTok saksøker USA og …
Tech-giganter kan faktisk samarbeide:
Amazon bekrefter planer for europeisk datalagring:
- AWS lanserer europeisk «suveren sky» i Tyskland innen 2025, vil investere 7,8 milliarder euro over 15 år (TechCrunch)
Mistet filmer og serier verdt 18 000 kroner:
- «Hele biblioteket mitt er slettet»: Slik er det å eie filmer og serier i strømmetjenestenes tidsalder (The Guardian)
Lære litt mer om KI?
Introkurs
Kom i gang med Copilot for Microsoft 365
I dette kurset lærer du hva Copilot for Microsoft 365 er og hva du som leder bør tenke på før, underveis og etter implementering.
Introkurs
Hva er og hvordan bruke ChatGPT?
Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.