Volvo seneste offer for global chip-mangel – mens Taliban har SoMe-strategi

Foto: Unsplash

Her er alle de viktigste tech-nyhetene fra uken som er gått. 

Volvo-fabrikken måtte stanse all produksjon – ringvirkningene av den globale chip-mangelen vedvarer

Det er NTB som melder at Volvos fabrikk i Torslända i Sverige må stanse all produksjon som følge av den globale chip-mangelen. Det skjer kort tid etter at fabrikken måtte stenge for første gang, da også som følge av mangel på mikrochiper som brukes i selskapets biler. 

Produksjonsstansen på Volvo-fabrikken føyer seg inn i rekken av konsekvenser som oppstår i kjølvann av fjorårets eksplosjon i etterspørsel etter hjemmeelektronikk. Økt behov for forbrukerteknologi som spillkonsoller, hodetelefoner og tv-apparater har satt en støkk i markedet – her på berget sitter for eksempel mange fortsatt og venter på spillkonsollen Playstation 5, som ble lansert i november i fjor.

Det er riktignok ikke bare pandemien som har forårsaket den kritiske situasjonen. Ekstremvær og påfølgende ulykker på fabrikker i Japan og i Texas har sin del av skylden, og det anstrengte forholdet mellom USA og Kina spiller inn: I fjor la for eksempel USA ned et forbud mot at utenlandske selskaper som bruker amerikansk teknologi, får selge til det kinesiske teknologiselskapet Huawei.

Det har riktignok ikke hindret Huawei i å finne smutthull, kunne Reuters melde denne uken.

Fysiske butikker kan gjøre comeback, og flere nyheter om infrastruktur, omstilling og samfunn

Lær mer om hvordan din bedrift kan bli bedre på bærekraft:

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Tema

Bærekraft

Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.

Taliban bruker Facebook, Youtube og tusenvis av Twitter-kontoer for å manipulere befolkningen

En artikkel i New York Times (krever innlogging) gir denne uken et innblikk i hvordan Taliban bruker sosiale medier både aktivt og strategisk i propagandaøyemed. Publikummet er bredt: Eksperter anslår at internett-penetrasjonen i Afghanistan ligger på rundt 70 prosent.

Her får vi lære hvordan den militante organisasjonen oppretter tusenvis av anonyme og offisielle Twitter-kontoer for å gå i dialog med innbyggerne, samtidig som de unngår blokkeringer på Facebook og Youtube.

Én av strategiene som nevnes er hvordan de tidligere har utnyttet hashtags som «trender» på meldingsplattformen Twitter (for å påvirke valget i 2019), men også masseutsending av sms-er og produksjon av videoinnhold på Youtube inngår i mediestrategien.

Hashtags som #DoNotChangeNationalFlag er allerede i ferd med å spre seg, men tonefallet holdes lett og ledig: 

– Taliban trenger ikke å publisere innhold som minner om hvor brutale de er. Det vet allerede innbyggerne. Det de nå trenger, er bilder som kan vise at de har evnen til å styre og samle landet, sier stipendiat Benjamin Jensen ved Atlantic Council til New York Times.

OnlyFans med helomvending i debatten om pornografisk innhold, og flere nyheter om sosiale og tradisjonelle medier

Kjent spillskaper la ned «frivillig arbeid» for å forbedre Teslas brukergrensesnitt

Den smått legendariske spillskaperen John Cormack, for mange kjent som mannen bak moderne 3D-grafikk (og skytespillsjangeren), har jobbet med å forbedre grensesnittet i Tesla Modell S. 

Tech-gründeren kjører selv en Modell S, og var visstnok så misfornøyd med grensesnittet at han tok kontakt med selskapet og la ned frivillig arbeid for å øke ytelsen.

Det hører med til historien at Tesla-gründer Elon Musk ser opp til spillskaperen, og lenge har forsøkt å ansette Cormack. Kanskje strategien heller bør være å irritere Cormack med så dårlig optimaliserte produkter at han gjør jobben frivillig?

Sjekk ut verdens første 3D-printede wagyu-biff, og flere nyheter om ny teknologi og dingser

FBI utsteder offisielt varsel om aktør innen løsepengevirus, DNA-data på avveie og flere nyheter om cybersikkerhet