Viruset som slår ut en hel tech-verden, robothunder i Nordsjøen og «århundrets etterretningskupp»

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Viruset som lammer en hel tech-verden

Nyhetsbildet de siste ukene har vært sterkt preget av den pågående viruskrisen med utspring i Kina. Mange kinesiske butikker, kontorer og fabrikker holdes nå stengt for å hindre spredningen av covid-19-viruset, og det er lagt begrensninger på reiser inn og ut av landet. Ettersom mange av verdens største teknologiselskaper har kontorer og fabrikker i Kina (eller er avhengige av kinesiske underleverandører), har dette vidtrekkende konsekvenser for tech-bransjen. Ifølge The Verge kan vi vente oss forsinkelser i produksjonen av alt fra Teslas Model 3, til Apples iPhoner og AirPods og Nintendos nyeste videospill.

Også en rekke eventer er blitt kansellert, ikke minst verdens største mobilmesse – Mobile World Congress (MWC), som skulle finne sted denne måneden i Barcelona. Dette er en av årets viktigste møteplasser for verdens mobilprodusenter og telekomindustri, og BBC kaller kanselleringen «et mareritt» for bransjen.

Og apropos Kina …

Det har lenge stormet rundt kinesiske Huawei, som leverer både mobiltelefoner og infrastruktur til mobilnett i store deler av verden. Nå hevder USA å ha delt bevis med Storbritannia og Tyskland for det de lenge har anklaget Huawei for – nemlig å la kinesiske myndigheter utnytte deres produkter og tjenester for å tilegne seg sensitiv data (eller for å si det rett ut: å drive med overvåkning og spionasje). Det melder The Wall Street Journal (via Ars Technica og Cnet).

Huawei svarer med å si at de hverken noensinne har brukt slike «bakdører» i nettet, eller har mulighet til å gjøre det. Dessuten mener Huawei at USA blåser opp denne saken for å dekke over avsløringer (også fra Wall Street Journal) om at de selv gjennom flere tiår kan ha spionert på over 100 land gjennom det sveitsiske kryptoselskapet Crypto AG. Selskapet skal nemlig i hemmelighet ha vært eid av CIA, og solgt utstyr som er rigget for å kunne overvåkes av amerikansk etterretning – med rette omtalt som «århundrets etterretningskupp». Blant andre har den norske Kongsberg-gruppen kjøpt og videresolgt krypto-utstyr fra selskapet, ifølge Dagens Næringsliv (betalingsmur).

Livreddende kunstig intelligens – fra Norge!

Vi er stadig nærmere en hverdag der kunstig intelligens ikke lenger er «fremtidssnakk», men noe som faktisk påvirker oss her og nå. Det er ikke lenge siden regjeringen la frem sin AI-strategi, og denne uken kan Aftenposten fortelle om en norskutviklet metode der tarmkreft kan påvises raskere og mer effektivt ved hjelp av kunstig intelligens. Ifølge forskere, utviklere og labpersonell ved Institutt for kreftgenetikk og informatikk (ICGI) i Oslo, bruker datamaskinen kun tre minutter på å stille en prognose – med en 62 prosent høyere treffsikkerhet sammenlignet med dagens metode der patologer undersøker svulster under et mikroskop.

Skal vi tro forskerne, kan vi se den nye metoden tatt i bruk allerede til sommeren – og håpet er at den kan videreutvikles til å kunne påvise også andre kreftformer.

Cyberangrepet som kostet 150 millioner

konsernsjef Niklas Stenberg i svenske Addtech.

– Det var helt uvirkelig. Veldig raskt gikk det opp for oss at dette var et omfattende angrep. Det føltes som jeg befant meg midt i en science fiction-film.

Dette forteller konsernsjef Niklas Stenberg i svenske Addtech, etter at selskapet ble utsatt for et kryptovirus i fjor høst. Hendelsen skal ha kostet dem 150 millioner svenske kroner – og som vanlig kom cyberangriperne seg inn i selskapets systemer via et vedlegg i en e-post. Som den nylige mørketallsundersøkelsen viser, er det en klar økning i andelen virksomheter som utsettes for phishing, hacking, DDoS-angrep og bedrageri – og en overvekt av de som rammes er små og mellomstore bedrifter.

Og om du nå surfer på en Mac, og dermed tror at du er tryggere enn den jevne PC-bruker, kan du tro om igjen: Ifølge en fersk rapport fra sikkerhetsselskapet Malwarebytes har det nemlig vært en ekstrem økning i mengden skadevare som oppdages på Mac – faktisk opp hele 400 prosent fra året før. For første gang er dette tallet høyere enn på PC – og selv om tallgrunnlaget er basert på selskapets egne kunder, kan det gi en indikasjon på at Mac-brukere også godt kan begynne å passe litt ekstra på når de surfer på nettet.

Robothundene inntar Nordsjøen

Ved første øyekast kan robothundene fra Boston Dynamics virke litt småcreepy (spesielt om du har sett «Black Mirror»-episoden «Metalhead» på Netflix). Men når Aker BP nå har gått til innkjøp av robothunden Spot, og forteller at den potensielt kan avdekke gasslekkasjer og andre skumle hendelser på Skarv-feltet, blir vi litt mer vennlig innstilt til det hele. Spesielt når den etterhvert autonome problemsnifferen ikke bare kan gjøre plattformdriften tryggere, men også mer effektiv og bærekraftig:

– Vår visjon er å digitalisere all vår virksomhet fra vugge til grav for å øke produktiviteten, forbedre kvaliteten og forbedre sikkerheten til våre ansatte. Å utforske potensialet som ligger i offshore-robotikk understøtter vår digitale reise, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik i pressemeldingen fra selskapet.

Moderne teknologi + klassiske diktator-grep = 2020-valgkamp?

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Synes du Cambridge Analytica-skandalen i kjølvannet av den forrige amerikanske presidentvalgkampen var hårreisende? Da er det kanskje ikke så oppløftende å høre hendelsen beskrevet som «en beskjeden testkjøring sammenlignet med hva vi har vi vente» i denne must read-artikkelen fra The Atlantic. Her får vi et skremmende dypdykk i hvor effektivt målrettet markedsføring på Facebook kan fungere – uavhengig av sannhetsgehalten i innholdet som spres. Godt mulig et lite varsku på hva vi kan forvente av den kommende presidentvalgkampen?

Når vi er inne på dette med teknologi og valgkamp, viser kaoset rundt demokratenes nylige nominasjonsvalg i Iowa at teknologi ikke alltid er løsningen. I hvert fall ikke når den feiler grovt, slik den kontroversielle avstemnings-appen som står sentralt i mye av kaoset gjorde. I etterkant rettes søkelyset nå mot Acronym – demokratenes eget digitale fremstøt for å nå ut til velgerne der de ferdes på nett – som ifølge nettstedet Vox skal ha finansiert opp app-utvikleren Shadow (selv om de nå prøver å ta avstand fra dette). Acronym bygges opp til å bli demokratenes motsvar til Trumps digitale fremstøt, en kamp som i stadig større grad vil utspille seg i amerikanernes sterkt algoritmestyrte Facebook-feeder.