Vil utestenge Russland fra internett. – En veldig dårlig idé, mener eksperter

Hvordan påvirkes teknologibransjen og internett av Ukraina-krigen? Få med deg de siste sakene, og resten av ukens tech-nyheter, i ukens Bits & bytes.

Ukrainske myndigheter har bedt om at russiske DNS-servere skrus av, og at russiske domener – altså adresser som slutter på .ru og tilsvarende – suspenderes. Det skriver Rolling Stone.

Hva er egentlig DNS?

DNS er systemet som håndterer domenenavn på internett. Takket være DNS kan vi taste inn adresser som DigitalNorway.com for å navigere på nettet, i stedet for å måtte forholde oss til vertens IP-adresse.

DNS-systemet bruker såkalte rotservere og navnetjenere til å knytte sammen domener og IP-adresser og sende trafikken til rett sted.

Systemet administreres av non-profit-organisasjonen ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

ICANN bekrefter at de har mottatt et brev fra ukrainske myndigheter, der de bes om å skru av russiske rotservere og suspendere russiske domener. Et slikt tiltak ville i praksis avskåret Russland fra internett. 

Dette vil imidlertid være en veldig dårlig idé, mener eksperter som uttaler seg til Rolling Stone og Ars Technica.

Russland skal allerede ha gjort tester med en nasjonalt internett som ikke er avhengig av det internasjonale systemet. Tiltakene vil ikke først og fremst ramme myndighetene, men heller vanlige russere – som avskjæres fra kommunikasjon, informasjon, ressurser og andre perspektiver fra resten av verden. 

Ikke minst kan det bidra til å splitte opp internett, dersom noen land mister tilliten og melder seg ut av de internasjonale systemene, mener ekspertene. Det kan bli starten på slutten på et åpent og felles internett.

To dager etter artikkelen i Rolling Stone ble det klart at ICANN avviser at de vil utestenge Russland fra nettet. Det melder CNN

Slik rammes tech-arbeidere i Ukraina – mange av dem jobber for norske selskaper

Teknologibransjen er viktig for Ukraina – og som alle andre rammes de av krigen. Også mange norske utviklere har ansatte og frilansere i landet, som jobber med koding og programvare.

Hva skjer med tech-arbeiderne og hva gjør de norske arbeidsgiverne? Bli oppdatert med disse nyhetene: 

Mer om teknologi, sanksjoner og cybersikkerhet i Ukraina:

Få med deg disse sakene om teknologibransjen og det som skjer i Ukraina: 

… disse nyhetene om cybersikkerhet knyttet til krigen …

… og enda noen relaterte artikler om teknologi, kommunikasjon og internett:

To saker om politi, personvern og teknologi:

Flere nyheter om cybersikkerhet:

Her er et par andre nyheter om Big Tech og politikk:

Slik blir veien mot 6G – og annet som rører seg i tech-bransjen:

Epic Games kjøper Bandcamp

Epic Games, selskapet bak Unreal Engine og spill som Fortnite og Gears of War, har kjøpt Bandcamp – en populær, tidligere uavhengig markedsplass og strømmetjeneste for musikk. Det melder blant andre Ars Technica.

«Bandcamp vil spille en viktig rolle i Epics visjon om å bygge ut en markedsplass og et økosystem for skapere av innhold, teknologi, spill, kunst, musikk og mer», skriver Epic Games i en pressemelding

Ingen uke uten at det snakkes om web3, metaverset og krypto:

Til slutt, noen blandede drops om verdensrommet, TikTok, Google og vindmøller:

Lær noe nytt: Utforsk våre kurs og guider

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Introkurs

Forstå grunnleggende programmering

Hva er programmering, hvordan fungerer det, og hva brukes det til? Lær om programmering på 20 minutter!

204 Moduler0% Fullført

Veiviser

Skytjenester

Din guide til å komme i gang med skytjenester: få en moderne og effektiv IT-plattform som hele tiden fornyer seg og åpner for nye muligheter!

605 Moduler0% Fullført