Vil forby «overvåknings-basert reklame» + her er Windows 11

Microsoft har lansert Windows 11. Foto: Microsoft

Her er denne ukas viktigste nyheter fra teknologiverden!

Forbrukerrådet: På tide å forby «overvåkingsbasert reklame»

Forbrukerrådet har skrevet et åpent brev til myndighetene i EU og USA, der de ber om at det vurderes et forbud mot «kommersiell overvåkning» på internett. Brevet er signert av 55 norske og internasjonale virksomheter. Saken er omtalt av NRK.

«Hver dag blir forbrukere utsatt for omfattende kommersiell overvåking på nettet. Dette fører til manipulasjon, svindel, diskriminering og brudd på personvernet. Informasjon om hva vi liker, våre innkjøp, mental og fysisk helse, seksuell legning, plassering og politiske synspunkter blir samlet, kombinert og brukt under dekke av å levere målrettet reklame.»

Dette skriver Forbrukerrådet selv i en pressemelding. De har i samme forbindelse lansert en ny rapport om de negative sidene ved denne typen overvåkningsbasert reklame. 

– Dette er et tydelig signal om at mennesker ikke skal bli utsatt for overvåkning for at produsenter av varer og tjenester skal drive med markedsføring, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket, til NRKbeta.  

Windows 11 er offisielt kunngjort – blir gratis oppdatering

Microsoft har offisielt vist frem neste generasjon av sitt Windows-operativsystem. Windows 11 skal være en gratis oppdatering for de som allerede bruker Windows 10, og utrullingen «er planlagt å starte sent i 2021 og fortsette inn i 2022», ifølge Tek.no.  

Det nye operativsystemet skal blant annet være raskere og sikrere enn tidligere Windows-versjoner, og har et fornyet utseende. Dessuten vil det støtte Android-apper – som ifølge The Verge tilgjengeliggjøres via Amazons Appstore.

Hvordan Windows 11 blir, kan du se i denne filmen:

Her er flere nyheter om apper og og tjenester:

… og en bønsj med saker om cybersikkerhet: 

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Vi og AI – her er ukas viktigste saker om kunstig intelligens: 

Kina slår ned mot bitcoin-mining, og mer om krypto og aksjer: 

Vi tar med lite grann dingsenytt: 

To kjappe om koronasertifikatet:

… og et par fra verdensrommet:

Går det mot regulering av tech-gigantene? Dette foregår nå: 

Til slutt litt av det som rører seg på nettet: 

På våre mange temasider finner du kanskje noe du vil lære litt mer om?

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!