Verdens største møteplass for internett skal avholdes i Norge

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (foto: Digitaliseringsdirektoratet)

Flere land vil innskrenke friheten på internett. Da er det viktig at Norge tar ansvar for å sikre et åpent og trygt nett, sier digitaliseringsministeren. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes. 

Norge skal arrangere Internet Governance Forum (IGF) i 2025. Digi skriver at regjeringen allerede har satt av 120 millioner kroner til det som blir det største FN-møtet som noen gang er arrangert i Norge. 

– Norge vil bidra til å sikre et åpent, trygt og fritt internett for alle. I en tid hvor en del land ønsker å innskrenke friheten på internett, er det viktigere enn noen gang at land som Norge bidrar inn i de foraene der rammene blir diskutert og forhandlet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung i en pressemelding.

I år avholdes møtet i Saudi Arabia. 

Norge vs. Russland 

Det var lenge ventet Russland skulle bli vertsnasjon for neste års arrangement, etter at en FN-delegasjon møtte russiske myndigheter i St.Petersburg før sommeren. 

Ifølge The Record kalte den russiske digitaliseringsministeren den forventede nominasjonen for at «en stor ære og et bevis på anerkjennelse». 

Etter invasjonen av Ukraina har Russlands deltakelse i globale diskusjoner, inkludert de som handler om teknologi og internett, blitt begrenset. The Record skriver videre at Russland er kjent for å bryte med internettfriheten. 

– Grunnleggende for demokratiet 

Det forventes om lag 4000 fysiske gjester, og møtet skal vare over fem dager. Representanter fra internasjonale myndigheter, næringsliv, akademia, politikk og tekniske eksperter skal delta. 

– Et fritt og åpent internett er grunnleggende for demokrati, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Internasjonalt samarbeid for å sikre at internett forblir en trygg og inkluderende arena for alle, er viktigere nå enn noensinne, sier utenriksminister Espen Barth Eide i meldingen.

Faren og frykten for et mer fragmentert internett preget også fjorårets Internt Governance Forum. Vi har tidligere skrevet om frykten for et slikt «spliternett» her i spalten.

Nettnøytraliteten i fare – igjen? 

Internettfrihet har vært et gjennomgangstema, nå særlig etter det amerikanske valget. Blant de heteste debattene handler om såkalt nettnøytralitet

Enkelt forklart handler nettnøytralitet om at all datatrafikk skal behandles likt, uten at innhold eller personer favoriseres eller diskrimineres. Nettnøytralitet sikrer at leverandører ikke kan blokkere eller redusere hastigheten på utvalgte applikasjoner eller nettsider. 

I 2017 stemte den første Trump-administrasjonen for å oppheve de eksisterende lovene om nettnøytralitet. De siste årene har en demokratisk kommisjon jobbet med å reverse opphevelsen. 

Nå er det ventet at en ny, republikansk kommisjon sannsynligvis kommer til å «droppe kampen», ifølge CNET

Debattene raser også om hvor demokratiske og frie sosiale medier-plattformene vi bruker i det daglige faktisk er. 

Nylig ble det kjent at The Guardian slutter med å publisere saker på Elon Musk-eide X. 

Avisa trekker fram hvordan plattformen har blitt brukt under den amerikanske presidentvalgkampen, og mener dette viser at X er blitt en «giftig» plattform, skriver NRK

Det har også skjedd mye annet spennende på tech-fronten den siste uka. Her har vi samlet de viktigste nyhetene. 

Nyheter om kunstig intelligens 

Skjermbruksutvalgets dom er klar 

Sikkerhetsnytt

Krypto er på vei opp – igjen

Et par oppdateringer fra Musk-land

Postens fikk KI-kritikk – og avfeier Temu-myte

Datasenter, brikker og batterier 

Nyheter om roboter og robotikk

Diverse