Vil du bli bedre på markedsføring? Unngå disse tabbene

Foto: William Iven/Unsplash

DigitalNorways nye veiviser gir et kræsjkurs i digital markedsføring.

– Det holder ikke å gjøre bra ting, dersom ingen vet om det. 

Det sier Oda Vedlog Kveen, som er Chief Marketing Officer i digitalbyrået Synlighet – og en av forfatterne av DigitalNorways nyeste veiviser, Digital Markedsføring

Veiviseren, som er laget av DigitalNorway og Synlighet, er et gratis nettkurs som inneholder alt det grunnleggende du bør vite om digital markedsføring i dag. Inkludert helt konkrete tips og verktøy som kan hjelpe deg i gang. 

– Veiviseren inneholder det vi mener er det viktigste du bør vite, enten du jobber med markedsføring og skal løse mange oppgaver selv, eller du er bedriftsleder og vil bli en bedre bestiller, sier byråleder for Synlighet i Trondheim, Ingrid Dyrnes. 

Mens veiviseren er gratis og åpen for alle, er den laget spesielt med tanke på små og mellomstore bedrifter (SMB-er). Digital markedsføring er et fagfelt i rask utvikling. Det er nok mange som føler på at de ikke henger helt med, eller vet hvor de skal begynne. En veiviser på akkurat dette temaet har derfor vært etterspurt lenge. 

– Det beste tipset mitt er nok å bare hoppe i det, sier Kveen, og fortsetter:

– For det dummeste du gjør, er å ikke gjøre noen ting. Da vil i alle fall ikke målgruppen se hva du kan levere. Du bør heller sette i gang, prøve deg frem, og få erfaringer som du lærer av. Ikke tenk at alt du gjør må være perfekt med en gang. 

Det er likevel noen feil mange gjør i markedsføringen – som det er lett å unngå. Og det finnes en hel del nyttige tips, triks og verktøy som ikke alle vet om. 

Veiviser

Digital markedsføring

Nå målgruppen din i riktig kanal med innhold som treffer!

608 Moduler0% Fullført

Mange gjør det for trygt – og glemmer SEO

Når det kommer til å lykkes med digital markedsføring, er det to grunnleggende ting ganske mange bommer på, mener Ingrid Dyrnes. 

– Det ene er at en «safer» litt mye. Det blir veldig trygghetsorientert. Prøv heller noe nytt, vær sprek, lek litt og tør å ta noen sjanser! Det gjelder både hva dere skriver, og i hvilke kanaler. Alt må ikke være kjempeseriøst, sier byrålederen. 

Ingrid Dyrnes. Foto: Synlighet

– Det andre mange bommer på, er at de glemmer SEO (søkemotoroptimalisering, red.anm.). Husk at dersom søkemotoren synes innholdet er bra, synes nok målgruppen det også. Det handler om å gjøre det ryddig og tydelig, sier hun. 

I veiviseren lærer du helt konkret hva du kan gjøre for å få orden på SEO, og tips til hvordan du kan lage interessant og relevant innhold som treffer målgruppen. 

Dette vil gi dere et solid fundament. For å bygge videre derfra, gjelder det å komme i gang med ting som segmentering, kundereiser, innsikter fra data og målbare resultater. 

– Uansett om dette er noe dere vil håndtere internt, eller sette ut til et byrå, bør du ha en grunnleggende forståelse av det selv. Det får du gjennom veiviseren, sier Dyrnes. 

Det er også meningen at kunnskapen enkelt kan omsettes i praksis. 

– Vi har prøvd å gjøre det veldig konkret, for eksempel har vi inkludert sjekklister og Excel-maler du kan laste ned og jobbe med selv, sier hun. 

Se forbi dine nærmeste konkurrenter

Når dere skal lete etter inspirasjon for markedsføringen, råder Oda Vedlog Kveen til å løfte blikket og se forbi bare deres egen bransje. 

– Mange gjør den feilen at de bare ser på sin nærmeste konkurrent, sier hun, og utdyper:

– Når alt skjer digitalt, kan konkurrenten din være noen du ikke har tenkt på. Driver du for eksempel et treningssenter, konkurrerer du ikke bare mot andre treningssentre – men mot at folk ikke trener i det hele tatt, eller at de trener hjemme. 

Alle slåss om oppmerksomheten vår. Derfor bør vi se til de beste – uansett bransje. 

Oda Vedlog Kveen. Foto: Synlighet

– Se til andre man kjøper noe av på nett, og legg merke til hva som føles som en god kundeopplevelse. Hvis du blir trigget av noe du ser i en nettbutikk, hvordan kan du spille på det samme i din egen bransje? spør Kveen. 

Bevisstgjøring og bestillerkompetanse

For de som ønsker å lære om digital markedsføring, har det rett og slett vært vanskelig å vite hvor de skal begynne. Derfor har DigitalNorway samlet alt det viktigste i denne veiviseren. 

– Det er flere næringsklynger vi samarbeider med som har kommet til oss og sagt at dette er noe bedriftene trenger, sier Silje Morlandstø, Community Manager i DigitalNorway. 

Ved siden av å gi en oversikt over alt du bør vite om, lærer veiviseren deg å forstå hva dere bør kunne internt, og hva det kan være bedre å sette ut til et byrå.

– På et eller annet tidspunkt er det bedre å stoppe egen kunnskapsutvikling, og heller bestille av noen som jobber med det, for eksempel om dere ønsker noe spesifikt slik som en søkeordsanalyse, sier Morlandstø. 

Silje Morlandstø
Silje Morlandstø, DigitalNorway. Foto: Johnny Vaet Nordskog / NewsLab

Hun erfarer at flere små og mellomstore bedrifter har mye å lære, også når det kommer til de mer grunnleggende tingene som en kan gjøre internt. 

– Det kan være så enkle ting som å bli bevisst på hvilke kanaler en bruker – og hvorfor. Hvem er målgruppen, hvor er de, og hvor skal du putte pengene dine for å oppnå størst effekt?

Mens veiviseren er ment for alle, tror Morlandstø at ulike bedrifter vil finne litt ulike ting. 

– De som driver med salg til andre bedrifter trenger kanskje å bli bedre på Google-søk. Mens de som selger til privatpersoner, vil kanskje heller lære mer om hvordan de kan nå enda flere på sosiale medier som Facebook og Instagram, sier hun. 

Markedsføringen blir datadrevet

Ingrid Dyrnes minner om at markedsføring er en investering – ikke en kostnad. Får dere ikke igjen for pengene, bruker dere dem antagelig feil. Markedsføringen må være knyttet til et forretningsmål og godt forankret internt i bedriften. 

Selv jobber Synlighet mye med å hente inn data om hva som fungerer – og ikke. 

– Det er vanskelig å vite hva som fungerer på forhånd. Men dere kan være rigget på en god måte for å hente ut læring og gjøre forbedringer hele tiden, sier Kveen.

Men hvis veien frem til å drive med datadrevet markedsføring føles lang, husk dette: Det viktigste er å komme i gang. 

– Dere må sette av tid, og begynne – det er det viktigste. Ingen kan bli best på alt, og i alle fall ikke om en ikke tester det. Dere må starte et sted. Samtidig kan det være vel brukte penger å få hjelp av noen som kan det og som jobber med dette hver eneste dag. I hvert fall for å komme riktig ut fra startgropa, sier Kveen. 

Det er ikke til å komme utenom at en del ting – for eksempel oppsett av sporing, annonsering, å komme riktig ut med SEO-arbeidet og å fullt ut forstå seg på dataen i analyseprogram som Google Analytics – krever mye kompetanse og erfaring for at det skal sitte. Her kan det hende dere vil ønske litt drahjelp. Men da kan kunnskapen fra veiviseren gjøre deg til en bedre bestiller. 

Dyrnes tror veiviseren vil være nyttig også for dem som har jobbet lenge med markedsføring, som en oppfriskning. 

– Jeg skal ta veiviseren selv! sier hun. 

Start her: Digital markedsføring – en gratis veiviser fra DigitalNorway

Veiviser

Digital markedsføring

Nå målgruppen din i riktig kanal med innhold som treffer!

608 Moduler0% Fullført