USA vs Google: Rettssak om monopolvirksomhet kan bli tidenes største

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

USA saksøker Google for monopolvirksomhet

I forrige ukes Bits & bytes skrev vi at tech-gigantene Facebook, Apple, Amazon og Google, i en 449-siders rapport fra Representantenes hus, anklages for å drive monopolvirksomhet. Det har vært snakket om dette lenge – uten at det har fått noen særlig store konsekvenser. 

Men bare dager etterpå kom nyheten om at justisdepartementet i USA nå faktisk tar ut tiltale mot Google, for ulovlig monopolisering av søke- og annonsemarkedene på internett. Det kan bli starten på en av de største rettssakene av sitt slag – såkalte antitrust-saker – i USAs historie. Det skriver The Verge

– Selskapet har opprettholdt sin monopolmakt gjennom utestengende praksis som er skadelig for konkurranse, sier USAs visejustisminister Jeffrey Rosen, ifølge Digi.no.

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Google var kjapt ute, ifølge ITavisen, med å svare at «dagens søksmål fra Justisdepartementet har store feil. Folk bruker Google fordi de velger det, ikke fordi de blir tvunget til eller fordi de ikke finner alternativer. Vi vil ha en mer fullstendig uttalelse senere.»

Samtidig har Google for øvrig lansert en rekke oppgraderinger og nye funksjoner i søkemotoren sin, skriver TechCrunch. De lover bedre søkeresultater, ved hjelp av kunstig intelligens og mer presis analyse av innholdet på de ulike nettsidene. 

Nok en grunn til å velge Google, der altså – inntil vi eventuelt får se at noen andre og jevngode konkurrenter får slippe til som følge av den kommende rettssaken.

Tre saker du bør lese fra den siste uken …

Uka i kunstig intelligens: Ko-ko kortfilm, ny maskinlæringsteknologi – og stor journalistikk-satsing fra Google 

Har du noen minutter å avse til fjas og moro i dag, så bruk dem på å se denne hysteriske kortfilmen som er skrevet av det kunstig intelligente programmet GPT-3 (via Digital Trends). Det er det samme programmet som kan skrive e-poster for deg (se over), og som har dukket opp også i flere varianter her i Bits & bytes-spalten de siste ukene. 

Andre spennende nyheter om kunstig intelligens fra den siste uken, inkluderer at Google satser på KI som del av sin storsatsing på journalistikk, der de investerer 300 millioner dollar (Engadget) – og at en ny maskinlæringsteknikk klarer å trene opp algoritmer basert på praktisk talt ingen data (MIT Technology Review, betalingsmur).

Mikrokurs

Hva er kunstig intelligens?

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.

106 Moduler0% Fullført

To kjappe om cybersikkerhet

Uka i framtids-tech: Hologrammer, AR – og mobilnett på månen

Når skal hologrammer bli en greie? Er du interessert i den slags – og har dype lommer – kan du kjøpe Sonys futuristiske, nye display (The Verge). Eller så kan du vente til noe lignende bygges inn i frontruta på bilen din. Det kan nemlig være der utvidet virkelighet-teknologien (AR) for alvor vil slå gjennom (Digital Trends).

https://youtu.be/KrLMnQM0_Ps

Over til noe annet, så har du kanskje lurt på hvor i all verden det er blitt av Nokia? Kanskje du heller skal lete på månen. NASA har nemlig gitt dem i oppdrag å bygge ut 4G-nettet der oppe. Helt på alvor! (UPI, CNBC). 

To kjappe om strømming

Uka i gaming: Miljøkatastrofe, Atari-comeback og kryptovaluta

Det skjer mye spennende i spillverden for tiden. Ikke bare kommer det en ny generasjon spillkonsoller fra Sony og Microsoft. Samtidig er også sky-spilling i ferd med å slå igjennom – der du kan abonnere på en tjeneste og få tilgang på favorittspillene dine fra hvilken som helst enhet gjennom strømming. Denne uken kom også nyheten om du kan strømme spill fra din egen Xbox One til iPhone og iPad (The Verge). 

Men alt dette er ikke bare gode nyheter: Ifølge Wired blir neste generasjons gaming ikke mindre enn en miljøkatastrofe. 

Midt oppe i dette har gode, gamle Atari annonsert at de slipper sin første maskinvare på flere tiår (T3, Business Insider). Denne skal ikke bare kunne brukes som PC i tillegg til spillkonsoll – men er også tilrettelagt for bruk av kryptovaluta. 

Og som et apropos, helt til slutt, åpnes det nå for å handle med kryptovaluta gjennom PayPal (Reuters).