USA løslater Huawei-sjefen – og kan alle snart bruke samme lader til mobilen?

Her er Bits & Bytes – ukens viktigste tech-nyheter oppsummert.

USA løslater Huawei-sjefen i «sikkerhetssaken» som ble en geopolitisk blemme:

Forholdet mellom USA og Kina har lenge vært preget av spenninger, men mer anspent ble det da USA arresterte Huaweis finanssjef Meng Wanzhou i Canada i desember 2018. I tiltalen kunne man lese at Wanzhou var involvert i banksvindel, men det amerikanske utenriksdepartementet mente den gang at hun også hadde løyet om forretninger med Iran. 

Det hører med til historien at USA aldri har bevist akkurat den påstanden, men at det «kanskje» er industriell spionasje i sammenheng med Huaweis omstridte 5G-utbygging som var den egentlige grunnen til arrestasjonen. Den kinesiske responsen var den gang å arrestere to canadiske statsborgere, og det er først nå – tre år senere – at alle tre løslates. 

Wanzhou selv smilte ifølge New York Times via videooverført samtale i rettssalen denne uken, der forsvarerne argumenterte for hennes uskyld. Forsvarerne nevnte blant annet Trumps forslag om å løslate Huawei-sjefen mot en fordelaktig handelsavtale med Kina, og hvordan dette forslaget beviser at saken tross alt handlet mer om stormaktspill enn faktiske ulovligheter.

Google anker EU-boten, og flere nyheter om politikk, økonomi og industri:

EU vil (fortsatt) tvinge Apple inn i en fremtid der alle mobilbrukere kan bruke den samme laderen:

Det er ikke noe nytt at EU forsøker å motarbeide Apples strategi om å låse kundene til proprietære løsninger – unionen har i flere år uttalt ønsker om å skrote praksisen. 

Stridens kjerne er den ekstreme mengden mobilladere som flyter rundt på planeten, og hvordan Apple tvinger forbrukerne til å bytte på og konsumere stadig flere av dem. Apple benytter seg som kjent av sin egen utgang og kabel for å lade, som eneste mobilprodusent. 

Hvorfor? Dels kontinuitet og integrasjon på tvers av produkter, men også med den konsekvens at selskapet låser Apple-brukerne til sitt eget økosystem. Strategien er både miljøfiendtlig og forbrukerfiendtlig, mener EU, som nå har skisset opp et 18 sider langt direktiv for å se på mulighetene for å banke gjennom en faktisk lovendring.

Vi er nok langt unna en utopisk fremtid hvor alle ligger anføttes, synger i harmonier og bryter brød med hverandre, men EU sørger ifølge New York Times i hvert fall for at vi er ett skritt nærmere å kunne dele på samme lader.

Gigantisk datasenter i Skien kan bremse det grønne skiftet, og flere nyheter om bærekraft og infrastruktur:

Tema

Bærekraft

Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.

Sci-fi-romanen «Dune» forutså og påvirket årtier med global konflikt:

Frank Herberts «Dune»-univers har fascinert både teknologer og humanister i flere tiår, og med nye opplag og innspillinger vil den nok fortsette å gjøre det i årene som kommer. 

Bakgrunnen for den tidløse fascinasjonen blir vakkert redegjort for i denne langlesningen fra Wired. Journalisten går i dialog med en krigsveteran fra Afghanistan som leste boken da han var utstasjonert, og viser hvordan soldaten brukte romanen som utgangspunkt for å forstå konfliktene rundt seg. Journalist Andy Greenberg påpeker blant annet:

– For militærpersonell og etterretningsanalytikere som leser og gjenleser Dune i dag, representerer boka en utvetydig gjenspeiling av hvordan geopolitisk konkurranse ser ut i 2021, fra fallgruvene ved regimeskifter til cyberkrigføringens terra incognita (ukjente land, red.anm.)

SMB-er mer bekymret for datasikkerhet enn før pandemien, og flere nyheter om cybersikkerhet:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Hjemmekontor i det ytre rom, og flere nyheter om ny teknologi og forskning:

Til slutt litt av hvert om kunstig intelligens:

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.