Uka i tech: Tenkende AI, sikkerhetshull hos Apple – og Googles utfordring mot demokratiet

På tide å oppdatere Apple-enhetene dine – og spørre seg hva teknologien gjør med demokratiet. Vi oppsummerer denne ukens viktigste nyheter fra teknologiens verden.

Digitalisering er beste medisin mot korrupsjon skriver Digi.no denne uken. En studie med data fra 121 land viste at digitalisering var det av samtlige tiltak som hadde klart størst effekt på å redusere småskala-korrupsjon. Den enkle forklaringen: Det er vanskeligere å betale seg til fordeler når byråkratiet ikke lenger opererer med kontanter, penn og papir. 

At digitaliseringen og den digitale transformasjonen endrer og påvirker samfunnet og demokratiet på grunnleggende måter, er det liten tvil om. Det gjelder imidlertid både på godt og vondt, som vi ser av andre av denne ukens teknologinyheter. 

Mens TechRadar melder at Google Søk er i ferd med å endre seg stort skriver forskeren Francesca Tripodi denne uken i Wired om hvordan Google Søk skader demokratiet i det stille. For å gi en smakebit:

«Googles seneste ønske om å svare på spørsmålene våre for oss, i stedet for å kreve at vi klikker på resultatene og finner svarene selv, er ikke spesielt problematisk hvis du leter etter enkel fakta som hvor mange desiliter det er i en liter. Problemet er at mange bruker søkemotorer for å finne informasjon om mer innfløkte temaer. Og, som min forskning avslører, kan dette skiftet føre til feilaktige resultater som forhindrer demokratisk deltakelse, bekrefter udokumenterte påstander og lett kan manipuleres av folk som ønsker å spre usannheter.» Du kan lese hele artikkelen her

Når alt digitaliseres, gir det også nye sårbarheter. MIT Technology Review avdekker hvordan hackere knyttet til Kina har gått etter menneskerettighetsgrupper i årevis, Wired skriver at politiet brukte en baby sitt DNA for å gjøre en kriminell etterforskning av faren, mens Isabelle Ringnes´ helsering ifølge NRK forteller henne at noe er feil, når hun faktisk er gravid – og det kan være fordi teknologien er utviklet av menn. 

… og når vil vi få tenkende kunstig intelligens inn i denne miksen?

Mens vi snakker om AI: 

Etterlyser mer digital kompetanse:

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Gratis digital kompetanse: Utforsk våre kurs og temasider

Introkurs

Forstå grunnleggende programmering

Hva er programmering, hvordan fungerer det, og hva brukes det til? Lær om programmering på 20 minutter!

204 Moduler0% Fullført

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Obs! Du bør oppdatere Apple-enhetene dine

Når kommer den neste tech-revolusjonen? Les de siste nyhetene om nanomaterialer og halvledere

Ny teknologi endrer hva slags biler vi kjører …

… og hvordan vi flyr. Her er nyhetene om flyvende taxier og supersoniske fly: 

Her spiller de «Doom» på en traktor – og dette betyr det for retten til å reparere

Er en real krypto-skjerpings like rundt hjørnet?

Vi bryr oss om dine data. Det bør du også: 

Flere nyheter om cybersikkerhet: 

Harmløse emojis, sa du?

Hva i alle dager, Mark?

Seerne som kom, så og gikk:

Litt artig og kuriøst helt til slutt:

God helg!