Trumps risikable TikTok-kamp – og hva betyr det at Amazon kommer til Norge?

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Nok en sommer er ved veis ende … men i teknologiens verden er det aldri pause. Som vanlig har vi oppsummert noen av høydepunktene fra den siste uken i vår Bits & Bytes-spalte:

Om Trump forbyr TikTok og WeChat, kan det utløse en tsunami av uforutsette konsekvenser

  • Trump kom nylig med en presidentordre som forbød amerikanske selskaper å gjennomføre transaksjoner med TikTok og WeChat. Dette skjer «av nasjonale sikkerhetshensyn», på grunn av bekymringer for at appene samler og sender sensitive persondata til kinesiske myndigheter.
  • I praksis vil et forbud bety at appene ikke kan vises i Apples AppStore eller Google Play Store, samt at det kan bli ulovlig for amerikanske selskaper å reklamere på disse plattformene (ordren er visstnok litt for vag til at man i skrivende stund kan slå fast nøyaktig hvordan den vil slå ut).
  • Tenåringer er TikToks største brukergruppe. Mon tro hva som skjer hvis alle mobiliserer mot Trump i sinne når de ikke får bruke yndlingsappen sin? Vi husker jo alle hvordan det gikk da Amerikas Forente TikTokere gikk sammen om å sabotere Trumps valgkampsmøte i Tulsa tidligere i år: Det ble ikke pent
  • Den profilerte amerikanske eks-republikanske kommunikasjonsstrategen Steve Schmidt oppsummerer det hele på Twitter: «Som far har jeg sett avskyen og fortvilelsen i øynene på tenåringer når jeg tar fra dem telefonen, og jeg tror ikke Donald Trump har den fjerneste anelse om hva han har i vente når han stenger ned TikTok.» 
  • Dessuten: dataspillene Fortnite og League of Legends – som til sammen har mange millioner spillere verden over (hvorav mange også i USA) – kan også bli påvirket av forbudet mot WeChat. Og som vi har sett tidligere: gamere er ikke alltid de første som vender det andre kinnet til når de blir tråkket på tærne. Summa summarum: Trumps høst kan fort bli en blanding av Mean Girls og Revenge of the Nerds. 
  • Samtidig jobber Microsoft med å kjøpe hele sulamitten. Hvis avtalen lander – noe som avhenger av godkjenning fra amerikanske styresmakter – vil trolig hele forbudet mot TikTok bli irrelevant. Som man sier i statene: «If you can’t beat ‘em, buy ‘em.» 

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Amazon etablerer seg i Sverige, og «ingen» liker det

  • Det er bare et drøyt tiår siden Amazon var en liten, amerikansk bokhandler. Nå er de verdens største selskap: over alt, tilbyr alt, og utkonkurrerer stort sett alt. Og over alt betyr nå også vår side av verdens, da de ifølge Reuters etter planen skal komme til Norden med «fulfilment centre».
  • «Amazon-kreften sprer seg,» skrev Tek.no, i en tittel som senere ble endret.  De advarer om at «du risikerer at selv hjemlige giganter som Komplett ikke overlever. Mindre butikker som Dustin og Multicom – vel, vi får håpe det går bra.»
  • Reuters skriver at erfaringene fra Europa viser at de som har lykkes med å overleve i møte med den amerikanske handelsmastodonten er blitt tvunget til å fokusere på premium-produkter, samtidig som de satser hardt på egen leveranse og egne merker.
  • Det blir spennende å se hvordan Amazon – med sitt rykte for slepphendte holdninger til arbeidsmiljø og -vilkår – vil te seg i møte med den nordiske modellen. 
  • Dessuten: Amazon’s fokus på lynrask leveranse er blitt beskyldt for å være ekstremt miljøskadelig
  • Positive sider? Kanskje litt lettere å få ordnet reparasjon og reklamasjon på Kindle. 
  • Elkjøp, på sin side, mener de er klar for «algoritmebasert, robotisk disrupsjon» – som konsument blir det uansett ikke vanskeligere å handle på nett i årene som kommer. 

Nå kommer KI-generert tekst for alvor (som om ikke deepfakes var nok)

  • Mens deepfake blir (rettmessig) sett på en trussel mot privatlivets fred, den opplyste diskurs og selveste demokratiet, har på langt nær like mye oppmerksomhet blitt rettet mot AI-generert tekst. 
  • Som regel henvist til humorhjørnet av internett (av typen «jeg fikk en AI til å se på 1000 timer av en film og skrive et manus.»)
  • Det er heller ikke helt klart hvor farlig dette kan være. Allerede for to år siden hadde OpenAI laget en tekstgenerator som de nektet å frigi fordi den var for risikabel å slippe løs på samfunnet. (OpenAI var i utgangspunkt en ideell stiftelse, stiftet av blant andre Elon Musk, som jobbet for å sikre at AI skulle fungere til hjelp, ikke hinder, for menneskeheten. Med andre ord: forhindre Terminator-tilstander). 
  • Nå er OpenAI blitt et kommersielt selskap, og de lanserte et oppdatert verktøy som visstnok kan skrive som et ekte menneske. Bruksområder: stave- og grammatikksjekk i MS Word, for eksempel. 
  • Men i Wired er de svært bekymret for hva det fører med seg. 

Andre interessante tech-nyheter fra uka som gikk: