Trenger vi en lov som lar deg logge av fra hjemmekontoret?

Hybride arbeidstakere bør ikke ha ansvaret for å klare balansen mellom jobb og fritid, mener norske forskere. Her er ukens viktigste teknologinyheter.

Hvor er du når du leser dette? Tar du et lite avbrekk i arbeidsdagen ved kontorpulten – eller sitter du med laptopen ved stuebordet? 

I dag er skillet mellom hjem og kontor langt mindre tydelig enn det var for bare noen år siden, særlig før pandemien. 

Svært mange setter pris på muligheten til å ha hjemmekontor, og en fersk samlestudie viser at vi blir mer produktive og lojale av å kunne velge jobbe hjemmefra. I tillegg tyder mye på at virksomheter som ikke tilbyr muligheten for hybridarbeid stiller dårligere i kampen om nye ansatte, skal vi tro en Gartner-analyse.

Selv om mange nyter denne nyvunne fleksibiliteten, forsterker den muligens også en ikke fullt så ny utfordring: klarer vi å skille jobb fra fritid?

Ifølge en ny studie fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet er svaret, for mange, nei. Én av tre som har muligheten til å ta med jobben hjem opplever å være tilkoblet utenom arbeidstid, mens nesten halvparten av oss sjekker jobbrelatert e-post helt frem til vi køyer, skriver Forskning.no. Og 27 prosent opplever forventninger fra leder om å være pålogget jobben i fritiden.

Arbeidsmiljølov for hjemmet?

Spørsmålet er om vi trenger lovgivning for å forhindre helseplager fra det å være konstant påkoblet. AFI-forskerne sier til Forskning.no at arbeidsformen forsterker konflikten mellom jobb og hjem og gir mindre mulighet til å koble av. Det kan føre til mer stress og dårligere søvn.

– Så lenge vi vet at denne oppkoblingen henger sammen med forventninger, så må dette reguleres av andre, sier Wendy Nilsen, seniorforsker ved AFI og en av prosjektlederne for OsloMet-prosjektet.

I andre europeiske land, deriblant Belgia, Frankrike, Italia og Spania, har ansatte rettigheter nedfelt i lovverket som sikrer at de kan logge av uten at det får konsekvenser.

Ifølge Forskning.no har EU-parlamentet nå foreslått å innføre en lov på dette for hele unionen, noe som også vil gi føringer for oss her hjemme.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Ta kurset «En praktisk guide til fokus»:

Introkurs

Få bedre fokus og konsentrasjon

En praktisk guide til bedre konsentrasjon og fokus i arbeidsdagen.

155 Moduler0% Fullført

TikTok bygger i Norge, men mange er skeptiske:

Elon Musk Twitter-krangler med Twitter-ansatt:

… samtidig som han planlegger utopisk by for ansatte:

Andre har mer utenomjordiske «byggeplaner»:

Fått med deg at vi har lansert Datareisen?

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Her kan du begynne din datareise:

DYBDEKURS:

Datareisen

Datareisen er et digitalt kurs om data – og hvordan det påvirker deg, meg og samfunnet rundt oss. Det tar cirka 10 timer å klikke seg gjennom kurset – men du kan gjøre dette i ditt eget tempo, når det passer deg.

Pass deg for svindel når skattemeldingen kommer: 

Schibsted omfavner kunstig intelligens:

Folk flokker til Bing på grunn av ChatGPT:

Og nå har KI-en kontorjobben din i siktet … eller?

OpenAI-sjefen støtter selskap som vil forlenge levetiden din:

Klarer vi litt mer KI-nytt? Hvorfor ikke!:

Svindel, generering av hjerneaktivitet og en ny Google-robot.

Lovende om genredigering til behandling av alvorlige sykdommer:

GM tilbyr ansatte penger for å si opp:

UK med stikk til EU – lanserer egen GDPR

Apple tvinges til å bruke USB-C:

… men de gjør det (trolig) ikke uten å være litt vrange: