Tesla-påsken ga oss salgsrekord og søksmål

Nesten annenhver nybil i mars var en Tesla – men selskapet må hanskes med alvorlige personvernanklager. Her er en liten post-påske-Bits & bytes!

Velkommen tilbake etter det som forhåpentligvis har vært en fin og rolig påske! 

Tilbrakte du deler av påskeferien i en Tesla? I så fall var du langt ifra alene om det. Elbil-giganten smadret nemlig norgesrekorden for antall registrerte biler på én måned: nesten annenhver nybil i mars var en Tesla, skriver TV 2. 

Selv om selskapet lenge har hatt en sterk posisjon her til lands, skyldes nok rekordsalget det enorme priskuttet på den rimeligste Model Y-versjonen i januar. Til TV 2 forklarer redaktør i Bilnytt Atle Tuverud at Tesla, som selger biler direkte til kundene, må justere prisene månedlig for å sikre at de selger nok biler. Vanligvis har selskapet justert opp prisene, men raskt stigende inflasjon og høyere renter gir et helt annet marked denne gangen.

– Tesla er nå nødt til å jakte på kundene. Det gjør de med priskutt, sier Tuverud.

Det er riktignok ikke den eneste grunnen til at Elon Musks selskap har vært i nyhetsbildet gjennom påsken. Gjennom intervjuet med tidligere Tesla-ansatte skal nemlig Reuters ha avdekket alvorlige brudd på personvernet.

Nyhetsbyrået skriver at private opptak fra kamerasystemene på kundenes biler ble delt mellom de ansatte – alt fra bilulykker og sinte sjåfører til intime bilder av privatpersoner.

Særlig en video av en bil som bryter fartsgrensen gjennom et boligområde og treffer et barn på en sykkel, spredte seg som «ild i tørt gress».

– Kunne se innsiden av folks garasjer

Ifølge Teslas personvernerklæring skal opptakene være anonyme og ikke kunne kobles til eieren eller kjøretøyet. De skal i utgangspunktet kun brukes som assistanse under kjøringen, men flere av de Reuters har intervjuet forteller at det var mulig å få tilgang til hvor opptakene var gjort med interne dataprogrammer. Dermed kunne de også koble bilen til eierens bosted.

Noen opptak var, ifølge en tidligere ansatt, så detaljerte at de potensielt kunne identifisere enkeltkunder ved hjelp av opptakene.

– Vi kunne se innsiden av folks garasjer og deres private eiendom. La oss si at en Tesla-kunde hadde noe i garasjen som var særegent – slikt som folk ville lagt ut på sosiale medier, sier vedkommende til Reuters.

En av dem som ansatte kunne identifisere: Tesla-sjefen selv, Elon Musk – ved hjelp av opptak av et unikt undervannsfartøy fra James Bond-filmen «The Spy Who Loved Me» som Musk hadde kjøpt på auksjon.

Allerede dagen etter Reuters-artikkelen ble publisert, saksøkte en Tesla-eier i San Francisco bilprodusenten – og det er ikke utenkelig at flere slutter seg til søksmålet.

– Tesla-ansatte har delt de private bildene og videoene for sin egen smakløse underholdning, til ydmykelse for de som ble filmet, sier Henry Yeh ifølge E24.

Påskedrama i kryptoselskap:

Store inntektsfall både her og der:

Easee kan bli forbudt også i Nederland:

Advarer mot løsepengevirus på «steroider»:

Stjal 436 iPhoner i Apple Store-kupp

Bruker KI til å lage stillbilder fra filmer som ikke finnes:

Jubileum for strekkoden (men det blir trolig ikke mange flere):

Strekkoden fyller 50 år – men må snart gi tapt for en annen kode (Digi.no)

Lær noe nytt med et av våre gratiskurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.