Statlig fjernarbeid, Google stopper NRK-app – og en løsning på Bitcoins strømbruk

Kraftige datamaskiner som denne brukes til å «mine» bitcoin – og trekker vanvittige mengder med strøm. Foto: Unsplash

Her er ukas viktigste tech-nyheter!

Disse statlige stillingene har «hele Norge» som arbeidssted

Nærings- og fiskeridepartementet har lagt ut en «historisk» stillingsutlysning, skriver VG

Mens departementets kontorer er og blir i Oslo, vil de ifølge annonsen «tilstrebe å legge til rette for annet arbeidssted». Det betyr at søkerne i prinsippet kan bo og jobbe fra hvor som helst i landet. 

– Ja, det er første gangen vi i Nærings- og fiskeridepartementet har en slik formulering i en stillingsannonse, fordi vi ser at det vil kunne være en praktisk mulig løsning, som gjør at vi kan få spennende søknader fra folk som er kvalifiserte, men som ellers er uaktuelle, fordi de ikke kan flytte til Oslo, sier næringsminister Iselin Nybø til avisen. 

Dette er kanskje historisk, men det er også noe som fort kan bli nokså vanlig i månedene og årene som kommer. I Recode kan du denne uken lese om 10 måter kontorarbeid er blitt forandret for alltid.

Mer om hjemmekontor og nye måter å jobbe på: 

Står tech-gigantene i veien for ytringsfriheten?

Google har blokkert NRK fra å oppdatere appen sin i Google Play med NRK Super-programmet «Superkroppen». Det skyldes at innholdet – ifølge Google – ikke er passende for barn. Det skriver Aftenposten

– Denne saken fremstår ganske absurd sett med norske øyne. Superkroppen er jo et program rettet mot barn og unge som nettopp har som mål å tilby trygt innhold om kropp og seksualitet, gjennom å vise frem helt vanlige kropper og snakke om det, sier kulturminister Abid Raja.

Absurd eller ikke – NRK er ikke alene om å oppleve noe slikt. Universitetsforlaget er for eksempel blitt blokkert fra å annonsere på Facebook, uten å få vite hvorfor. De mistenker det kan være for å ha annonsert innhold som omhandler konspirasjonsteorier. 

– Det bekymrer meg at globale aktører får regulere det norske ytringsrommet, sier Hege Munch Gundersen, sjefen for Universitetsforlaget til avisen. 

Her er et par andre mindre hyggelige nyheter: 

… og så et par kjappe om cybersikkerhet:

En løsning på kryptovalutaenes energibruk?

Bitcoin bruker mer strøm enn Norge. Årsaken til kryptovalutaens svimlende strømforbruk forklares veldig godt i denne Wired-artikkelen – som også presenterer en mulig løsning. 

Kryptovalutaer er basert på blokkjede-teknologi. En blokkjede er en form for elektronisk hovedbok der transaksjoner lagres på et distribuert nettverk, etter bestemte regler, til forskjell fra at hovedboken er kontrollert av en sentral myndighet. 

Det er med overlegg gjort vanskelig og energikrevende å godkjenne Bitcoin-transaksjoner, for å gjøre det tilnærmet umulig å tukle med blokkjeden. Medaljens bakside er at den totale strømbruken fra maskiner som «miner» bitcoin (det vil si godkjenner transaksjoner mot en bitcoin-belønning) etter hvert har nådd astronomiske størrelser. 

I første omgang er det ikke Bitcoin, men Ethereum – den nest største kryptovalutaen – som ønsker å fase ut dagens energikrevende proof-of-work-modell, og heller gå over til en annen måte å sikre transaksjonene på, kalt proof-of-stake. Det går kort fortalt ut på at de som godkjenner transaksjonene selv må eie en betydelig sum Ethereum, som man «setter på spill», altså bruker som sikkerhet, for å delta i valideringen av nettverket. Da slipper man den energikrevende miningen. Les hele forklaringen og hva det kan ha å si for kryptovalutaens fremtid hos Wired

Her er flere av ukas nyheter om blokkjede, krypto og NFT:

… og en hel del spennende saker om apper, dingser og internett:

Siste nytt om tech og forskning:

Disse sakene oppdaterer deg på politikk, teknologi og sosiale medier:

Vi må ta med det siste om kunstig intelligens:

… og til slutt, et knippe gode saker med intetsigende titler: