Snart verdens største selskap? Nå hinter Nvidia om neste generasjon KI

Nvidias nye KI-brikker gjør et stort byks i ytelse – og nå snakker de om humanoide roboter. Her er ukas heteste teknologinyheter.

Du har kanskje fått med deg at kunstig intelligens (KI) er et hett tema nå om dagen?

Mens OpenAI og deres ChatGPT har tatt mange av de store overskriftene, har Nvidia litt mer i det stille vokst til å bli verdens tredje største selskap, bak Apple og Microsoft. 

Siden KI tok av for alvor høsten 2022, har Nvidia tredobet salget – og femdoblet markedsverdien sin, med en økning på hele 1.855 milliarder dollar. Ifølge Dagens Næringsliv (betalingsmur) har ikke noe selskap i historien vokst så mye og så fort som dette før. 

Den største grunnen til at de flyr så høyt, er at veldig mange av verdens maskinlæringsmodeller trenes og kjører på Nvidias grafikkprosesseringsenheter (GPU-er). 

Nvidia var lenge mest assosiert med gaming, med skjermkort som stadig pushet grenser for spillgrafikk. Men som nyhetsbrevet How They Grow godt oppsummerte i høst, er de gode på å være fremsynte – ikke minst da de tidlig satset på å utvikle brikker og programvare spesialtilpasset for maskinlæring. 

Mye kraftigere KI-brikke – og en «moonshot» for menneskeroboter

Det stopper neppe her. Nå på mandag, på konferansen Nvidia GPU Technology Conference (GTC), avduket Nvidia-sjef Jensen Huang en ny generasjon med KI-brikker og programvare. Den første brikken på den nye Blackwell-plattformen, kalt GB200, kommer nå til høsten – og skal ha fem ganger ytelsen til dagens H100-brikke, skriver CNBC

Samtidig ser de enda lenger mot fremtiden. 

– Neste generasjon innen robotikk vil sannsynligvis handle om humanoide roboter. Nå har vi den nødvendige teknologien til å se for oss generalisert menneskelig robotikk, sa Huang på konferansen ifølge Ars Technica

Nærmere bestemt avslørte de prosjektet GR00T («Generalist Robot 00 Technology»), som de håper skal bli hjernen i en ny generasjon KI-roboter. Bloggen siterer en tweet fra Nvidia-forskeren Linxi «Jim» Fan som kaller det «vårt måneskudd for å løse kroppsliggjort kunstig generell intelligens i den fysiske verden». 

Ikke alene om kroppsliggjort KI

Nvidia sitt fortrinn har ikke nødvendigvis vært at de har unik teknologi, men at de har vært tidlig ute – og er størst. Konkurrenten AMD gjør mye av det samme, og Tom’s Hardware skriver denne uken om et team med koreanske forskere som har utviket en KI-brikke som er 41 ganger mindre og bruker 625 ganger mindre kraft enn Nvidias A100-brikke. Det gjøres riktignok ingen direkte sammenligninger i faktisk ytelse. 

Den koreanske brikken lages av Samsung og er basert på såkalt nevromorf prosessering – som spesielt interesserte kan lese om på Wikipedia.

Og er det kanskje nettopp nevromorfisk prosessering som er fremtiden også for Nvidia? Ikke umulig, spår den tidligere nevnte «How They Grow»-gjennomgangen – noe som i så fall ville videre bekreftet fremsyntheten til Nvidia og toppsjef Jensen Huang.  

Når vi snakker om kroppsliggjort KI og overlapp med det menneskelige nervesystemet, må vi også trekke frem en annen nyhet fra denne uken: nemlig Elon Musk-selskapet Neuralink som viste frem en video av 29 år gamle Nolan Arbaugh som ved hjelp av et Neuralink-implantat kontrollerer en datamaskin med tankene (Engadget, PC Mag). 

Aftenposten (betalingsmur) skriver dessuten om en annen pasient, Gert-Jan Oskam, som ble lam etter en motorsykkelulykke og har lært å gå igjen takket være KI. 

Når eller hvorvidt det blir utbredt med KI-implanter eller vi får se roboter med kunstig generell intelligens (KGI), vil de lærde strides om. KGI er foreløpig ikke reelt. Like fullt tar altså Nvidia og mange andre nå nettopp skritt i den retningen. 

Et overblikk over resten av ukens teknologinyheter

Bedre ChatGPT på trappene – er det en trussel for kunstnere og forfattere?

… og vi tar med oss disse KI-nyhetene også:

Lær mer om ChatGPT:

Introkurs

Hva er og hvordan bruke ChatGPT?

Lær det viktigste om ChatGPT – hva er det, hvordan fungerer det og hvilke konsekvenser kan chatboten få.

20 6 Moduler0% Fullført

USA saksøker Apple – og mer eplenytt fra den siste uken

… mens dette skjer hos Reddit og Meta 

Digital teknologi har også et fysisk fotavtrykk

Til sist: De cyberkriminelle hviler aldri

God påske!

Hvordan ville du håndtert et cyberangrep?

Introkurs

Hvordan beskytte deg mot cyberangrep?

Det finnes idag mange former for cyberkriminelle, og de har ulike forutsetninger og motiver. Her kan du lære mer om hvordan du kan styrke din digitale sikkerhet.

155 Moduler0% Fullført