Smitte-app, koronadugnad som nytter, Amazon i hardt vær – og kan månen bli som «Dødsstjernen»?

Foto: Bjørnar Brende Smestad / Sambyggingssentralen

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Koronadugnaden har tatt av – men fortsatt trengs mer hjelp

Her er en takke-SMS fra Bydel Alna i Oslo til Makers mot COVID-19.

For noen uker siden intervjuet vi Kristian Hesthaug i StartupLab, som var en av stadig flere som 3D-printet smittevernutstyr på dugnad. Nå har denne dugnaden virkelig bredt om seg, godt hjulpet av Facebook-gruppen til «Makers mot COVID-19».

Ansiktsvisirene som printes ut kan brukes flere ganger, og Egil Kvaleberg i Makers mot COVID-19 kan nå fortelle at rundt 30.000 norske helsearbeidere har fått bedre sikkerhet på jobben takket være de 3D-printede visirene.

Han forteller at visirene nå ikke bare er tatt i bruk på alle sykehus, men også på feberklinikker, sykehjem, hjemmetjeneste, fastleger, tannleger, til og med redningsskøyter.

Til tross for denne hjelpen, som utelukkende er basert på at frivillige kjører flere hundre 3D-printere døgnet rundt, har ikke organisasjonen fått noe støtte fra Helse- og Omsorgsdepartementet, som har ansvar for å forsyne landet med smittevernutstyr, kan Kvaleberg fortelle:

– Dugnaden er blitt et offer for sin egen suksess, og sliter nå med å finne midler til å fortsette. Det er betydelige kostnader for innkjøp av materialer, til nå dekket av private lommer. Dette kan fort bety at dugnaden dør ut, og mange i helsetjenesten får ikke det verneutstyr de sårt trenger, og fortjener.

Organisasjonen har nå tatt kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet, der de ber om økonomisk støtte til å videreføre prosjektet:

– Studenter, arbeidsledige, permitterte, trygdede, småbedrifter og andre bruker nå midler av egen lomme til materialer og transport. Opp til 35 kroner per leverte visir. Dugnaden har produsert over 3000 visirer i døgnet, over hele landet, står å lese i brevet som nå er sendt inn til departementet.

Det stormer rundt Amazon, mens de tjener fett på koronakrisen

Mens det er stille i handlegatene under pandemien, øker trykket hos Amazon og andre nettbutikker. Amazon-sjef Jeff Bezos er allerede verdens rikeste mann, og har ifølge The Guardian økt formuen sin med svimlende 24 milliarder dollar under koronakrisen. Han eier elleve prosent av aksjene i selskapet.

Likevel er det ikke halleluja-stemning blant selskapets ansatte. Det skal være registrert koronasmitte ved flere enn 70 av Amazons lagere og utleveringssteder, og Business Insider (via Gizmodo) meldte tidligere i uken at en lageransatt i California har dødd av Covid-19.

Mange ansatte har kritisert Amazon for ikke å ivareta sikkerheten til lagerarbeiderne sine godt nok. Før påske sparket de en ansatt i New York som arrangerte en «walkout» i protest mot manglende smitteverntiltak. Den siste uken er ytterligere tre ansatte avskjediget, angivelig for å ha vært kritiske mot arbeidsgiveren.

Amazon hevder på sin side at de støtter sine ansattes rett til å uttale seg. I forbindelse med avskjedigelsen av Bashir Mohamed, en lageransatt i Minnesota, uttaler de overfor Recode at bakgrunnen for å ha sparket ham var «upassende språk, oppførsel og brudd på retningslinjer for sosial distansering» – ikke hans rolle som aktivist.

Tester korona-medisin oppdaget av KI

Selskapet BenevolentAI har siden februar jobbet med å lete – ved hjelp av kunstig intelligens – etter mulige behandlinger for Covid-19 blant allerede godkjente medikamenter. De fikk tidlig resultater, og det er allerede gjennomført studier som er publisert i fagfellevurderte tidsskrifter, ifølge TechCrunch. Nå skal de være klare til å starte klinisk testing med et ledende legemiddelfirma.

Medikamentet de forsker på heter baricitinib. Det selges allerede som et reseptbelagt legemiddel under navnet Olumiant, for behandling av leddgikt. Testene skal starte i USA sent i april og senere utvides til Europa og Asia. De håper å se resultater innen få måneder. Hvordan BenevolentAI fant medikamentet og hvorfor de mener det kan fungere mot Covid-19, kan du lese mer om i TechCrunch-artikkelen.

Apropos kunstig intelligens: Les også denne artikkelen fra magasinet Science om hvordan forskere nå bruker prinsippene fra darwinistisk evolusjon for å la en KI videreutvikle seg selv.

Overvåkningstiltakene som innføres under koronakrisen kan ha kommet for å bli

Det advarer sikkerhetseksperter overfor The Guardian. Avisen har rettet søkelyset mot den dramatiske opptrappingen av digital overvåkning som nå skjer både i demokratier og autoritære stater verden over, i forbindelse med koronapandemien.

De fleste av tiltakene mangler «solnedgangsklausuler», ifølge overvåkningsekspert Ron Deibert, som leder Citizen Lab ved Universitetet i Toronto. Med andre ord er det ikke klart når eller hvordan tiltakene skal avvikles etter krisen. Diebert hevder at «potensialet for maktmisbruk er ganske ekstremt», og sier at tiltakene som innføres er «litt som 11. september på steroider».

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Som eksempler på slike inngripende tiltak trekker The Guardian frem «omfattende programmer for sporing av mobildata, apper for å registrere personlig kontakt med andre, CCTV-nettverk utstyrt med ansiktsgjenkjenning, tillatelsesordninger for å gå utenfor hjemmet og droner for å håndheve sosial isolasjon». Les hele artikkelen for å lære mer om tiltakene rundt om i verden.

Som vi har omtalt tidligere, advarer advokat Jon Wessel-Aas folk mot å laste ned FHIs koronaapp, nettopp av hensyn til personvern. Dagens Medisin kan nå melde at Smittestopp-appen – som denne uka opplevde stor pågang og tekniske utfordringer under lanseringen – ikke er helt ferdig gjennomgått av ekspertgruppen som skal vurdere hvorvidt appen faktisk oppfyller alle personvernhensyn.

Samtidig hever en sikkerhetsekspert at Apple og Googles samarbeid om å legge inn en kontaktsporingsfunksjon i «alle» verdens mobiler, vil gjøre mobilene våre til «lomme-Stasi-agenter».

Apropos Apple, har de nettopp lansert en ny iPhone midt oppe i krisen. Og apropos sikkerhet: Lifehacker skriver hvorfor du bør laste ned den nyeste Windows 10-oppdateringen.

Over til noe mer oppløftende: Her er noe av det som foregår hos NASA akkurat nå

Foto: NASA/JPL-Caltech

… der de også har hjemmekontor. Mens det er mange av oss som har oppdaget at det fungerer tålelig greit å ha møter og gjennomføre arbeid over nettet, tar NASA-ansatte fjernarbeid til neste nivå: De sitter i hjemmene sine og styrer en rover på Mars. Det viste de frem i en bloggpost denne uken (via TechCrunch).

Foto: Saptarshi Bandyopadhyay

En annen NASA-nyhet, som ikke er relatert, men vanskelig å ikke nevne, er at de vil utforske muligheten for å bruke et naturlig krater på månens bakside til å lage et gigantisk radioteleskop. Det skriver Gizmodo. Et slikt design – som får månen til å se ut som Dødsstjernen fra «Star Wars» – kan gjøre det mulig å «se» dypt inn i tid og rom helt tilbake til universets barndom.