Slik utkjempes krigen på nettet – og mangler vi en digital Genève-konvensjon?

Big tech, internett og sosiale medier både preger og preges av krigen i Ukraina. Få med deg de siste sakene i ukens Bits & bytes.

Samtidig som krigen herjer på bakken i Ukraina, strekker konflikten seg ut over hele verden over nettet. 

Situasjonen er uoversiktlig: Horder av uorganiserte hackere, IT-arbeidere og entusiaster har tilsynelatende meldt seg til kamp. Det er vanskelig å skille individuelle hackere og grupperinger tilknyttet organisasjoner og myndigheter, skriver The New York Times

Også de store teknologiselskapene er dypt involvert, blant annet for å stanse russiske desinformasjonskampanjer som herjer på Twitter, Facebook, WhatsApp og Telegram.

Russland har svart med å blokkere Facebook og Twitter, noe som også begrenser vanlige russeres tilgang til riktig informasjon.

Informasjonskrigen er dessuten tatt til neste nivå gjennom at falske faktasjekker blir brukt som våpen, ifølge Pro Publica. 

Mens alt dette pågår, forsøker iherdige ukrainere å smugle inn riktig informasjon via annonser og reklamebannere. Mens russere bruker VPN-løsninger for å få tilgang på nettet utenfor Kremls kontroll.

Til tross for alt som foregår, har en ikke sett noen store russiske cyberangrep mot vestlig infrastruktur. Årsaken kan være at et digitalt angrep kan bli ansett som en krigshandling, noe som potensielt kan utløse NATOs artikkel 5 – at et angrep på ett land er et angrep på alle. Det sier professor ved Institutt for informasjonsteknologi ved OsloMet, Lothar Fritsch, til Dagbladet

Det hører også med til historien at sikkerhetseksperter nå etterlyser en ny definisjon av cyberkrigføring, med mål om å få på plass en slags Genève-konvensjon for digital krigføring

Noen spør seg for øvrig også om bidragene fra de store teknologiselskapene i konflikten i seg selv er problematiske – hvis det brukes for å «renvaske» dem fra tidligere udåder.

Her er flere av ukens teknologinyheter knyttet til krigen:

SpaceX ruster opp StarLink-sikkerheten etter storangrep, Google kjøper opp Mandiant – og litt mer om cybersikkerhet og personvern:

Apropos datasikkerhet: Denne ukens hackerangrep på Nvidia kom med «et høyst uvanlig krav»

Da det amerikanske teknologiselskapet Nvidia ble angrepet denne uken, var det med en høyst uvanlig bestilling fra hackerne: Fjern helt konkret funksjonalitet fra disse skjermkortene, ellers så dumper vi 1 TB med kritisk kildekode. Hvorfor?

For å bistå «gamere og mining-fellesskapet», som det heter i en uttalelse fra gruppen.

Les mer om cybersikkerhet – og nettets rolle i Ukraina-krigen:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Bits & Bytes

Vil utestenge Russland fra internett. – En veldig dårlig idé, mener eksperter

Hvordan påvirkes teknologibransjen og internett av Ukraina-krigen?

Elon Musk vil fjerne Twitter-restriksjonene sine, og LimeWire er tilbake… på en måte:

Fikk du med deg den nye Stonehenge-teorien? Eller hva med Randi Zuckerbergs merkelige kryptofrierier? 

Og til slutt: Litt mer om ny, gammel og kommende (kanskje?) teknologi: