Slik fikk en influencer som «ikke finnes» over hundre sponsoravtaler

Her er ukens Bits & Bytes, der vi oppsummerer de viktigste tech-nyhetene.

Begge parter «vant» i historisk rettssak mellom Apple og Epic − får varige konsekvenser for kjøp-i-app:

Det startet med et smell, da Apple i fjor kastet ut det ekstremt populære dataspillet Fortnite fra sin App Store for å omgå selskapets betalingsrestriksjoner. Epic, selskapet som eier og utvikler spillet, tok sporenstreks Apple til retten med anklager om monopolvirksomhet. Skulle liksom Apple diktere hvordan Epic tar seg betalt for verdens mest populære spill, og attpåtil tjene gode penger på det i samme slengen?

Rettssaken mellom de to tech-gigantene har rast i litt over et års tid, og forrige fredag falt dommen. Resultatet er en slags seier for begge to: Epic vant i den forstand at alle som distribuerer spill på App Store fra nå av kan lenke til eksterne betalingsløsninger utenfor Apple-veggen – noe som hittil har vært forbudt per Apples egne regler. 

Samtidig tilbakeviser retten det som for mange har vært stridens kjerne, nemlig Apples status som monopolvirksomhet, og konkluderer med at selskapets suksess er helt lovlig. Rettsdramaet er likevel ikke over: Epic varslet søndag at de anker dommen til en høyere rettsinstans.

Her er noen flere nyheter om cybersikkerhet og infrastruktur:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Kunstig intelligent influenser lander drøssevis av sponsoravtaler:

Kunstig intelligens er på fremmarsj, og brukes i økende grad som erstatning for mennesker. 

Velkommen til influencer-markedet anno 2021: KI-programvaren Rozy er en heldigital, kunstig intelligent influenser som allerede har landet over 100 sponsoravtaler. Hun er 22 år «for alltid», immun mot «skandaler» og i teorien alltid på jobb.

Daglig leder Baek Seung Yeop trekker i tillegg frem at virtuelle modeller ikke er låst til tid og sted − de er ikke avhengige av å være på et fysisk sett for å bli avbildet, og kan enkelt innarbeides i digitale kulisser. 

Litt mer om KI og digital kultur:

Vil du lære mer om kunstig intelligens?

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

Utdanninger i datavitenskap mangler den etiske komponenten, viser ny studie:

Trenger studenter i datavitenskap bedre opplæring i etikk? Sannsynligvis, ifølge denne studien ved universitetet i Arizona (gjengitt i The Conversation). Forskerne sammenlignet her pensumet i faktiske utdanningsløp med de offisielle kravene til yrkesmessig skikkethet, og fant at bare halvparten av studieprogrammene opererte med obligatorisk etikkundervisning.

Er det noe de siste årene har vist oss, er det hvordan teknologien modererer atferden vår på måter vi ikke selv kan styre. Store teknologiselskaper definerer den offentlige samtalen gjennom plattformer som Facebook og Twitter, og algoritmene under panseret på de samme plattformene har i flere tilfeller vist seg å være diskriminerende. Vi slår et slag for å hjelpe IT-studentene med å løfte blikket!

Mer om ny teknologi og romfart:

Kina stanser nye spill i sitt seneste reguleringstokt og flere nyheter om samfunn og digitalisering:

Mailchimp selges for 12 milliarder, og flere nyheter om økonomi og kryptovaluta:

Facebook debuterer med smartbriller, og flere nyheter om dingser og gadgets:

Bli klokere – utforsk våre temasider!

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!