Sjekk tabellen: Så fort knekker hackerne passordet ditt

Så lett er det å hacke et passord i 2022, ifølge sikkerhetseksperter. Mer om dette og resten av ukens viktigste tech-nyheter i ukens bits & bytes.

Ofte er det vi mennesker selv som er det svakeste leddet når det kommer til vår digitale sikkerhet. Vi lager et passord som det lett å gjette («qwerty123», noen?), vi bruker det samme passordet overalt – og trykker kanskje dessuten på en phishing-lenke og gir det uvørent fra oss. 

Men hackere trenger ikke å vite eller gjette passordet ditt for å bryte seg inn. 

Akkurat som når du har glemt koden på en tresifret kodelås og begynner å prøve deg frem, kan hackere prøve alle tenkelige kombinasjoner av bokstaver, tall, tegn og symboler – helt til de plutselig treffer blink, og slippes inn. Denne metoden kalles «brute force». 

Med kraften i moderne datamaskiner kan en gjøre milliarder av slike kalkuleringer i sekundet. Det betyr at enkle passord vil knekkes umiddelbart. Selv litt sterkere passord – for eksempel et som er åtte tegn langt, med en blanding av store og små bokstaver – ekspederes på bare et par minutter.

Så hvor sterkt er egentlig passordet ditt? Hvor langt bør passordet være – og hva er den optimale kombinasjonen av store og små bokstaver, tall og symboler – for å sikre deg mot brute force-angrep?

Digi.no omtaler denne uken en ny oversikt fra sikkerhetsekspertene Hive Systems. De er aktuelle med siste utgave av deres passord-tabell – som viser akkurat hvor lang tid det vil ta å knekke passord med ulik lengde og kombinasjoner av ulike tegn. Ikke bare det, men du kan også fordype deg i hvordan slike angrep egentlig fungerer og hva som ligger bak beregningene i tabellen. 

Vi kan ta noen eksempler: 

Så lang tid tar det å knekke passordene

6 tegn: Umiddelbart, uansett kombinasjon av store og små bokstaver, tall og symboler.

8 tegn: Umiddelbart, hvis du kun bruker tall eller små bokstaver. Med små og store bokstaver tar det 2 minutter, legg til tall så tar det 7 minutter, legg til symboler så tar det 39 minutter.

10 tegn: Umiddelbart, hvis du kun bruker tall. Det tar 4 minutter med kun små bokstaver, legg til store bokstaver så tar det 3 dager, legg til tall så tar det 3 uker, legg til symboler så tar det 5 måneder.

Du finner hele tabellen og bloggposten her.

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Lær hvordan du sikrer deg på nett med vårt gratis dybdekurs:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Over til andre teknologi-nyheter:

Kunstig intelligens begynner å få teken på språk og musikk:

Les nyhetene her:

Sonos med konkurrent til Google-assistenten og Alexa:

Flere nyheter om forbrukertjenester, apper og sosiale medier:

Nordmann selger seg ut av omstridt selskap som solgte posisjonsdata fra abortklinikker:

Nå skjer det ting innen VR og AR:

Flere nyheter om personvern og cybersikkerhet:

Det siste om teknologi og internett i forbindelse med krigen i Ukraina:

Ikke alt går bra i kryptoland:

(Artikkelen fortsetter)

Vil du lære noe nytt ? Ta et av våre korte kurs:

Introkurs

Forstå grunnleggende programmering

Hva er programmering, hvordan fungerer det, og hva brukes det til? Lær om programmering på 20 minutter!

204 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Patent, varemerke og design: Hvilke verdier bør du beskytte?

Hva slags verdier og rettigheter er det viktig å verne om? Hvilken beskyttelse kan du få av varemerker, patenter og design? Ta dette korte mikrokurset for å få oversikt!

106 Moduler0% Fullført

Introkurs

OKR

I dette kurset får du en innføring i målstyringsverktøyet OKR (Objectives & Key Results) – og hvordan din bedrift kan ta det i bruk.

206 Moduler0% Fullført

Til sist litt godt og blandet lesestoff du kan ta med deg inn i helgen:

God helg!