Nytt kurs om programmering: – En grunnleggende ferdighet

Å forstå grunnleggende programmering gjør deg mer trygg på alt som er digitalt, mener Matteus Häger i Simula. Med dette nye introkurset lærer du det viktigste på 20 minutter.

– Vi skal ikke mer enn rundt hundre år tilbake i tid før det finnes skriverier om at vanlige arbeidere ikke trenger å lære seg å lese, sier Matteus Häger. Han er prosjektkoordinator ved Simula Research Laboratory.

– De skulle jo uansett bare stå ved samlebåndet. Eller for kvinners del, så skulle de stelle huset. Jeg tror vi er der med IT-kompetanse i dag. Mange tenker at dette er kunnskap de fleste ikke har bruk for, sier han. 

Å kunne bruke en datamaskin er selvfølgelig essensielt i dag. Men hva med å forstå noe av hvordan disse maskinene og programmene egentlig fungerer? 

Matteus Häger mener det ikke bare er programmerere som bør forstå seg på programmering og kode – like lite som at bare forfattere trenger å kunne skrive.

– Å lære programmering handler om å utvide vanlige folks evne til å forstå prosesser de er en del av. Det høres kanskje høytsvevende ut, men for mange tror jeg dette vil gi noe av den samme gleden som når en lærer å lese. 

Simula og DigitalNorway har samarbeidet om et nytt, gratis kurs om programmering. Her er Matteus Häger, prosjektkoordinator ved Simula Research Laboratory. Foto: Simula

– Du avkoder noe som har vært forbeholdt noen andre. Du blir mer trygg og kompetent med alt som er digitalt fordi du ser logikken i hvordan det fungerer, sier han.

Dette er bakgrunnen for at DigitalNorway sammen med Simula har utviklet et gratis introkurs om programmering – som tar deg gjennom alt det viktigste du bør kjenne til på området. 

Blir tryggere på å finne ut av ting 

Matteus Häger har tidligere jobbet i ti år som fysikklærer i videregående skole. Nå jobber han med kurs- og utdanningstilbudene hos Simula. Der er det i stor grad nettopp lærere som er målgruppen.

– Programmering er tatt inn i læreplanen. Med god grunn: det er en grunnleggende ferdighet som alle bør ha en viss forståelse for. Da må først lærerne lære det selv, sier han.

Også han selv har måttet lære seg programmering – og opplevd det som en døråpner. 

– Noe av det jeg oppdaget da jeg begynte å programmere selv, var at jeg ble mye tryggere på å google problemer og finne årsaken når jeg stod fast med noe. 

– Det at det kommer opp en feilmelding med en eller annen hemmelig kode virker litt mindre mystisk nå. Det er bare å google feilmeldingen og lese om det, og se om er noe har tilgang på å fikse selv, sier han. 

Kurset fra DigitalNorway og Simula lærer deg ikke å programmere direkte – men du får en bedre forståelse av hvordan programmering og digital teknologi fungerer. 

Du leser kurset på bare 20 minutter, og vil finne linker til videre læring og ressurser hvis du vil fordype deg videre. 

Spesielt er det rettet mot deg som jobber vil forstå hvordan dere kan jobbe smartere med data og programvare i virksomheten for å løse utfordringer og gripe muligheter dere står overfor.

Introkurs

Forstå grunnleggende programmering

Hva er programmering, hvordan fungerer det, og hva brukes det til? Lær om programmering på 20 minutter!

204 Moduler0% Fullført

Bli en bedre bestiller

Forskningslaben Simula har navnet sitt fra et banebrytende programmeringsspråk som ble utviklet i Oslo på 1960-tallet. Simula var det første såkalte objektorienterte programmeringsspråket, og en forløper til moderne språk som C++. 

Det er denne typen programmeringsspråk som lar oss gi instruksjoner til datamaskiner – og som derfor er en forutsetning for hele den digitale transformasjonen. 

Jo mer du forstår av hvordan dette fungerer, desto enklere blir det å se hvordan en kan tilpasse eller anskaffe programvare og IT-systemer som effektivt støtter opp under det virksomheten driver med, mener Häger.

– Hvis en ikke har en forståelse for hvordan datamaskiner bearbeider informasjon og utfører instrukser, blir det også vanskelig å vite hvilke oppgaver dere kunne brukt programvare til å automatisere, eller hvilke spørsmål dere kan stille til en IT-leverandør, sier han.

Gjennom å ta dette kurset vil du skjønne mer av hvordan ulike programmer snakker med hverandre – og forstå mer av den kodingen som allerede er gjort. Fremfor alt kan du bli en bedre bestiller, mener Häger. 

Du vil lettere se både når dere trenger å programmere noe med skreddersøm – og når dere ikke trenger det.

– Si at dere trenger for eksempel en ny løsning for digitale signaturer. Så vil IT-konsulenten fakturere ganske mange timer for å lage det, når det egentlig finnes en ferdigløsning du kunne satt rett inn i systemet du allerede har. 

– Eller si at du bare vil endre noen farger og tekster på nettsiden deres. Det er noe du ganske enkelt kan fikse selv, i stedet for å betale en utvikler flere tusen kroner i timen. Disse tingene blir mye lettere å se når du har den grunnkompetansen, sier han.

Kurset er helt gratis, og du finner det her.