Ny teknologi tenner håp for lammede. Her er ukens tech-nyheter

Illustrasjonsfoto

Lovende implantat-teknologi, Neuralink anklages for dyreplageri og Meta avviser EU-exit. Dette og mye mer i ukens Bits & bytes.

Teknologiske fremskritt tenner nå et nytt håp for dem med alvorlig lammelse. En ny generasjon med nervestimulerende implantater i ryggraden kan gjøre det mulig for flere med lammelse å gå, sykle og svømme igjen, melder Science

Den nye enheten kan ikke reversere skader på ryggraden og kan nok ikke fullt ut gjøre rullestolen overflødig, skriver magasinet. Men forsøk på pasienter som er blitt lamme etter motorsykkelulykker skal vise svært lovende resultater, med vesentlig raskere og bedre resultater enn en har sett tidligere. 

Med assistanse kunne pasientene ta små skritt allerede en dag etter enhetene ble aktivert. Etter en måned kunne de gå ut på egenhånd med en rullator. 

En mye mindre oppløftende nyhet denne uken, fra omtrent det samme fagfeltet, handler om Elon Musk-selskapet Neuralink. Selskapet utvikler teknologi som vil la oss sammenkoble hjernene våre med datamaskiner. 

Dyrerettighetsforkjempere hevder ifølge Business Insider at aper som er brukt i eksperimenter for Neuralink er blitt utsatt for «ekstrem lidelse». 

Når vi snakker om forskning og nyvinninger – her er ukens KI-nyheter:

Finn inspirasjon og gratis kurs om teknologi og digitalisering:

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Tema

Digitale teknologier

Digitaliseringen dekker et bredt spekter av forskjellige digitale teknologier – og her kan du bli bedre kjent med noen av de viktigste.

Tema

Robotikk og automatisering

Alt som kan automatiseres, vil mest sannsynlig bli automatisert – ettersom det lønner seg. Men hvordan kan dette påvirke din bedrift?

Avviser at de vil stenge Facebook og Instagram i Europa

Meta er under sterkt press fra myndigheter både i Europa og hjemme i USA. Flere medier, blant andre Aftenposten, rapporterte denne uken at selskapet nå truer med å stenge Facebook og Instagram i Europa. 

Bakgrunnen er den såkalte Schrems II-dommen fra EU-domstolen i 2020, som avgjorde at plattformenes overføring av data fra EU/EØS til USA bryter med GDPR – og altså er ulovlig. 

«Dersom det ikke oppnås enighet om et nytt lovverk for overføring av data, og vi ikke lenger kan ha alternative måter å overføre data fra Europa til USA på, vil vi sannsynligvis ikke kunne tilby våre produkter og tjenester, inkludert Facebook og Instagram, i Europa», heter det i Metas siste kvartalsrapport, ifølge Aftenposten. 

Meta har senere gått ut og avvist at de verken ønsker eller truer med å gå ut av Europa. 

Likevel, også på hjemmebane gjør politikerne livet vanskelig for Mark Zuckerberg. Et nytt forslag i Kongressen kan, ifølge The Verge, nå tvinge Facebook til å endre algoritmene sine for nyhetsfeeden – for å begrense spredningen av feilinformasjon og annet skadelig innhold. Dette samtidig som presset fortsetter for å bryte opp Meta – som eier blant annet Facebook, Instagram og WhatsApp.

Meta har falt kraftig på børsen den siste tiden. Ifølge PC Gamer er Nvidia nå blant selskapene som er mer verdt enn Facebook-eieren. Det kan for øvrig sikkert svinge litt nå som Nvidias gigantoppkjøp har kollapset.

Sjekk ut disse relaterte sakene hvis du ønsker noe interessant lesestoff for helgen:

Interessert i tech-dingser? Her er nyhetene for deg: 

… og et par nyheter om å reparere tingene vi allerede har:

Flere nyheter om brikker og PC-innmat:

Et par kjappe nyheter om apper og tjenester:

Hold deg oppdatert på nyhetene om cybersikkerhet, personvern og overvåkning:

Lær det du trenger om digital sikkerhet med vår gratis veiviser:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Her er én nyhet om verden … og mange om verdensrommet:

Helt til slutt – litt godt og blandet:

God helg!