Nordmenns persondata på avveie: – Pass opp for svindel nå

Russland bruker vaskemaskin-deler i militært utstyr, her er nyhetene fra Google I/O – og dette må du passe på etter Norkart-angrepet. Vi oppsummerer ukens viktigste tech-nyheter.

Persondata om tre av fem nordmenn kan være på avveie som følge av et datainnbrudd hos IT-leverandøren Norkart, melder blant andre NRK.

Angrepet rammet en søketjeneste som henter data fra Norges offisielle eiendomsregister, det opplyser Norkart selv i en pressemelding. Det er snakk om opplysninger som navn, adresse og personnummer som ukjente aktører kan ha lastet ned om 3,3 millioner nordmenn.

Denne informasjonen muliggjør svindelforsøk som vil kunne fremstå svært troverdig og vanskelig å gjennomskue, advarer eksperter. For eksempel i form av falske SMS og e-poster fra tilsynelatende troverdige aktører.

Som Pål Joakim Pollen i DinSide formulerer det:

«Tenk deg falske e-poster fra ‘Posten’, der det i stedet for ‘Kjære kunde’, står både navn og adresse, for eksempel. Og med personnummer, navn og adresse, har man strengt tatt alt man trenger til å gjøre en rekke bestillinger på nett, enten det dreier seg om telefonabonnement, kredittkort eller hva det måtte være. Og så vet man jo hvor postkassa står.»

Dette er samme uke som The Register skriver at cyber-svindel ifølge FBI kostet ofre over 6,9 milliarder dollar globalt i 2021.

Motivet for Norkart-angrepet er riktignok ikke kjent. Men også administrerende direktør i Norkart, Leif Arne Brandsæter, ber folk om nå å være spesielt påpasselige med tanke på svindelforsøk. 

– Det vi ønsker nå er at alle som er eiere eller festere er ekstra årvåkne når det gjelder forsøk på svindel. Et godt råd er å sperre seg for sjekk av kredittopplysninger og følge med på hva som skjer i postkassen din, sier han til NRK.

Ifølge Aftenposten var det trolig en menneskelig feil som som ga hackerne innpass i datasystemet.

Her er flere nyheter om cybersikkerhet, svindel og personvern fra denne uken:

Hevder Russland vedlikeholder militært utstyr med deler fra kjøleskap og vaskemaskiner

Russland må ty til husholdningsartikler og kommersielle hyllevare-produkter for å vedlikeholde det militære utstyret de bruker i krigen, skriver Washington Post

Det skal være kombinasjonen av sanksjoner og global chip-mangel som tilsynelatende tvinger Russland til å demontere vaskemaskiner og kjøleskap for å finne nødvendige komponenter og reservedeler de trenger for å vedlikeholde kjøretøy og annet utstyr. 

Prosessorer fra hvitevarer er blant det ukrainere finner i etterlatt russisk utstyr.

Det er allerede en global mangel på datakomponenter, og på toppen av dette er det innført strenge sanksjoner mot Russland som følge av krigen. Amerikansk teknologi-eksport til Russland skal ha falt med 70 prosent siden februar. Forsendelser med teknologi som halvledere, telekommunikasjonsutstyr, lasere, avionikk og maritim teknologi skal ha falt med 85 prosent, eller hele 97 prosent målt i verdi, ifølge Washington Post. 

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Lær noe nytt med et av våre gratis kurs:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Introkurs

Innføring i GDPR

Vil du lære det du trenger om GDPR på en rask og lettfattelig måte? Da er du på rett sted! Kurset er laget i samarbeid med Datatilsynet.

255 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Patent, varemerke og design: Hvilke verdier bør du beskytte?

Hva slags verdier og rettigheter er det viktig å verne om? Hvilken beskyttelse kan du få av varemerker, patenter og design? Ta dette korte mikrokurset for å få oversikt!

106 Moduler0% Fullført

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Google har vist frem årets nye produkter og tjenester

Årets Google I/O har vært denne uken. Her får du overblikket over nyhetene:

… og et par relaterte Google-nyheter:

Flere nyheter om apper og dingser:

Remarkable er blitt en enhjørning

Norske Remarkable har oppnådd internasjonal suksess med sine «digitale notatbøker». Nå har verdsettingen deres passert én milliard dollar, skriver Digi.no – noe som betyr at selskapet regnes som en såkalt enhjørning (engelsk: unicorn). De følger her i fotsporene til Cognite og Oda som ble de aller første norske enhjørning-selskapene i fjor.

Det er slutt mellom FIFA og EA Sports 

EA Sports og FIFA har i mer enn 30 år samarbeidet om FIFA-spillene. Nå er partnerskapet over, og EA Sports mister FIFA-merkenavnet, melder blant andre Ars Technica. Årsaken skal være at FIFA mener de får for lite av fortjenesten fra den megapopulære spillserien.

FIFA vil i stedet lansere sin egen konkurrent under FIFA-navnet – mens EA Sports neste fotballspill trolig vil hete EA Sports FC.

Det kan være en veldig dyr tabbe for FIFA, skriver Iain Macintosh i The Athletic (betalingsmur). For vil fansen følge navnet … eller selve spillet?

Ukens morsomste sak … og mer om kunstig intelligens og deepfakes:

Elon Musk og Twitter er fortsatt i nyhetene:

Er det greit at barna bruker tid på skjerm og spill? 

Den diskusjonen er neppe ferdig med det første. 

Nå blir flytårnene fjernstyrt:

Pandemien har laget trøbbel …

… både for algoritmer …

… og arbeidstakere:

750 nordmenn rammet av kryptotyveri

… og mer kryptonytt:

Het til slutt: 

God helg!