Når kan vi laste opp info til hjernen – og lyver «big tech» om bærekraft?

Her er denne ukens viktigste tech-nyheter.

Den klimavennlige retorikken matcher ikke faktiske tiltak i «big tech», avslører rapport

Du kjenner kanskje til begrepet grønnvasking fra de siste årenes klimadebatt. Ordet beskriver den moralske fallitten som oppstår når en person eller et selskap bedriver såkalt dydsposering: de skyver klimasaken foran seg for å bygge omdømme, uten egentlig å forplikte seg til å gjennomføre tiltak.

Og akkurat dèt gjør nettopp «big tech» seg skyldig i, viser denne rapporten gjengitt i The Guardian. Både Apple, Facebook og Alphabet har satt seg mål om å være karbonnøytrale – Apple på tvers av hele verdikjeden – innen 2030. Men av et lobby-budsjett på over en halv milliard kroner, gikk kun seks prosent av potten til å jobbe for å fremme klimarelaterte formål. 

– Disse enorme selskapene som totalt dominerer aksjemarkedet tar ikke i bruk sin politiske kapital overhodet, sier direktør Dylan Tanner i selskapet bak rapporten til The Guardian.

IT-industriens karbonavtrykk er større enn vi trodde – og flere nyheter om bærekraft og samfunn

Lær mer om hvordan din bedrift kan bli bedre på bærekraft:

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Tema

Bærekraft

Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.

Vil det bli mulig å laste opp informasjon til hjernen?

Vi flytter blikket bort fra nyhetsbildet og rydder plass til litt kvalifisert fabulering, for når blir det egentlig mulig å laste opp informasjon til hjernen? Blir det i det hele tatt mulig?

I denne artikkelen har nettstedet Gizmodo stilt spørsmålet til ni ulike forskere som befatter seg med tematikken. Juniorforsker William Eugene Bishop ved Howard Hughes Medical Institute sier blant annet:

– Det korte svaret er ja. Er du i tillegg villig til å gå med på en begrenset definisjon av hva som utgjør informasjon, så har denne overføringen allerede blitt demonstrert på mennesker. Nyere studier har brukt intra-kortikal mikrostimulering for å stimulere hjernen direkte, sier Bishop til Gizmodo.

Bishop viser her til hvordan spesifikke områder av hjernen kan stimuleres for å fremprovosere kroppslige sensasjoner, som berøring og lukt – uten at disse fysiske fenomenene egentlig er til stede. 

Alle forskerne i saken er riktignok enige om at faktisk opplasting av lesbar informasjon til hjernen ligger tiår frem i tid, men… det er jo ikke så lenge til?

Apropos opplasting av info – her er vår nye veiviser om skytjenester:

Veiviser

Skytjenester

Din guide til å komme i gang med skytjenester: få en moderne og effektiv IT-plattform som hele tiden fornyer seg og åpner for nye muligheter!

605 Moduler0% Fullført

Finske forskere gror kaffe i laboratorium, og flere saker om forskning og ny teknologi

Forsvinningssaken som «samlet» internett, gratis Netflix i Kenya, og mer om sosiale medier og digital kultur

Iransk atomforsker i drapsrobot-attentat

En fjernstyrt mitraljøse med KI-programvare og flere kameraer har blitt brukt i attentatet mot en toppforsker i det iranske atomprogrammet, skriver Haaretz

Det som blir beskrevet som en israelsk «drapsrobot» styres via satellitt, og ble visstnok smuglet inn i landet bit for bit for så å bli satt sammen igjen på iransk jord – roboten skal veie så mye som ett tonn.

En av utfordringene med roboten var faren for å treffe feil person, står det i en rapport om hendelsen. Våpenet ble laget for å passe i lasteplanet på en pick-up og treffe målet i bevegelse, men bakmennene var urolige for presisjonsnivået og potensielt sivile drap.

For å trene opp algoritmens ansiktsgjenkjenning ble angivelig våpenet plassert i et lyskryss som forskeren ofte kjørte igjennom. Det endelige angrepet tok cirka et minutt, og femten skudd ble avfyrt, heter det i rapporten.

Anonymous angriper nettselskap som «hoster» høyreekstreme fora, og flere nyheter om sikkerhet, politikk og infrastruktur

Ikea lanserer trådløs lader for mobil, og flere saker om dingser og gadgets

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!