Nå kommer podkast-betalingsmurene – mens Apple og Facebook går til krig

Illustrasjonsfoto: Unsplash

Her er ukas største, viktigste og mest leseverdige nyheter fra teknologiverden!

Nå er det enklere å gjemme seg fra annonsører på iPhone – og det går mot krig mellom Apple og Facebook 

Sjefene for Facebook og Apple har motstridende visjoner for internettets fremtid, skriver The New York Times. Avisen oppsummerer hvordan Mark Zuckerberg og Tim Cook har havnet på hver sin side i en krig som blant annet kjempes over annonser.

I en ny iOS-oppdatering som kom til iPhone denne uken, får du muligheten til å hindre annonsører fra å spore deg. Fra og med versjon 14.5 av iOS må alle apper spørre deg om du vil la dem spore deg på tvers av andre selskapers apper og nettsider, skriver Wired – og du kan velge å si nei. 

En som ikke ser på dette som gode nyheter, er Mark Zuckerberg. Det er nemlig et trekk som setter Facebooks forretningsmodell i sjakk. Og det er ikke bare Facebook som reagerer: Det tyske forbundet for annonsører, ZAW, har ifølge Market Watch klaget inn Apple for monopolvirksomhet (en såkalt antitrust-klage) for å utestenge andre annonsører samtidig som de selv fortsetter å samle brukerdata fra iPhone-brukere. 

For øvrig har Facebook nettopp lagt frem knallgrønne tall for siste kvartal, som ifølge CNBC viser en økning på 48 prosent i omsetning sammenlignet med samme periode i fjor. Apple gjør det enda bedre, de har doblet omsetningen sin og går mot et rekordår. Det skriver The Wall Street Journal

Her har du noen flere lesverdige nyheter om Apple:

… og om Facebook:

Nå kommer podkast-abonnementene. Flere vil gå bak betalingsmur

For mange har det vært en selvfølge å høre på podkaster i årevis – og like selvfølgelig at disse er gratis. Men podkaster har i bunn og grunn vært en nisje inntil ganske nylig, og det har vært relativt lite penger i det. Dette er i endring – nå som podkast-mediet virkelig har begynt å nå ut bredt. 

Aftenposten skriver denne uken at Konspirasjonspodden, en av Norges største podkaster, nå blir en del av tjenesten PodMe – og går bak betalingsmur. 

Fra før er det kjent at trioen bak «Radioresepsjonen», Tore Sagen, Bjarte Tjøstheim og Steinar Sagen, slutter i NRK for å lage podkast for Schibsted, og det samme gjør Mikkel Niva og Herman Flesvig – som står bak Norges aller mest populære podkast, «Friminutt». Schibsted, som også er på eiersiden i PodMe, har som mål å ha den ledende norske podkast-plattformen, og vil ha en abonnementsløsning med brukerbetaling. 

Dette skjer samtidig som at også podkast-tungvekterne Apple og Spotify nå satser på nye betalings- og abonnementsløsninger. De vil gi podkast-utgivere muligheten til å ta seg betalt gjennom plattformene deres. Du vil altså kunne abonnere på enkelt-podkaster, mot betaling. Apple var først ute med dette, men Spotify fulgte straks opp – og de vil, ifølge Variety, i motsetning til Apple ikke ta en andel av omsetningen. 

Også lydboktjenester som Fabel og Audible satser i økende grad på podkaster som del av sine abonnementer, med egne «originaler» som er eksklusive for disse plattformene. Og som vi nevnte forrige uke, vil også Facebook ha sitt stykke av podkast-paien

Siste nytt om personvern og cybersikkerhet 

Microsoft dropper Calibri-fonten – og inviterer deg til å være med på å velge erstatteren

Bruker du Microsoft Office, er sjansen stor for at du nå i snart 15 år har skrevet Word-dokumentene dine med fonten Calibri – som i sin tid avløste Times New Roman. Nå synes Microsoft det er på tide å bevege seg videre igjen, og de vil neste år introdusere en ny standard-font i Office-pakken. Det skriver The Verge

Valget står mellom fem nye sans serif-fonter, med navnene Tenorite, Bierstadt, Skeena, Seaford og Grandview. Disse kommer til Office 365 allerede nå – og hvilken som blir standard, vil avhenge av hvilken som blir mest populær og får best tilbakemeldinger. 

Flere nyheter om programvare og fonter emojier: 

Her er ukas viktigste nyheter om kunstig intelligens: 

… og et par om selvkjørende biler:

Over til ukas krypto-nytt:

Og til slutt – andre ting du bør lese, som vi ikke fikk plass til i kategoriene over 🙂

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.