Microsoft og Nvidia samarbeider om språkmodell – og dette gjør Slack for kvinner

Her er Bits & Bytes, ukens viktigste tech-nyheter oppsummert.

Microsoft og Nvidia slår hodene sammen for å trene opp gigantisk språkmodell:

Den litt komisk titulerte språkmodellen Megatron-Turing Natural Language Generation (MT-NLP) er ifølge Nvidia og Microsoft den mest kapable KI-styrte språkmodellen per dags dato. En KI-styrt språkmodell er enkelt forklart en maskinlæringsalgoritme for språkdata, som bruker kunstig intelligens for å spå det neste ordet i en setning. 

Tenk på teknologien for automatisk utfylling av ord når du tekster på mobilen din, og hvor vi er i dag: Ett ord her, ett ord der. Hva om den foreslo setninger i stedet for ord? Hele meldinger i stedet for setninger? Eller kunne svare på meldingene dine for deg? 

Ikke at denne typen funksjonalitet er noe vi nødvendigvis ønsker (tror vi), men det er en illustrasjon på det paradigmeskiftet som språkmodellene gjennomgår – fra statistisk funderte til nevralt nettverksbaserte. For å trene opp Megatron-Turing Natural Language Generation har Nvidia og Microsoft visstnok brukt 270 milliarder «tokens» fra engelskspråklige nettsteder.

«Tokens» er ord, tegn eller deler av ord, og treningen foregår ved at den kunstige intelligensen gradvis lærer seg å se mønstre mellom ulike datapunkter – som regler for grammatikk og syntaks (som er to ulike datapunkter). 

Samtidig er det påfallende at Nvidia og Microsoft løfter frem «menneskelig bias» som den største utfordringen ved teknologien: rasisme, ekstremisme, konspiranoia og annet grums legger seg mellom linjene og preger modellens kommunikasjon, nettopp fordi datagrunnlaget utgjøres av hvordan vi kommuniserer med hverandre på internett.

Amerikanske politikere etterlyser KI-lovgivning, og flere nyheter om kunstig intelligens og ny teknologi:

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Det Slack gjør for kvinner på arbeidsplassen:

Det kan diskuteres i hvor stor grad disse innsiktene er relevante for norsk arbeidsliv, men interessant er det likevel: journalist Olga Khazan setter likhetstegn mellom Slack og kvinnefrigjøring, og hevder at appen har gjort det lettere for henne å være seg selv på arbeidsplassen. 

Det skyldes ifølge journalisten, som vel å merke har lest bøker som The Girl’s Guide to Being a Boss (Without Being a Bitch), at hun slipper å forholde seg til kjønnede krav om kroppsspråk og tonefall – smiler du for mye, smiler du for lite – og at en «dansende pingvin tross alt er et lettere tilgjengelig og tryggere feminint uttrykk enn en power pose på kontoret».

Kan det være noe i dette? Journalisten siterer en rekke såkalte arbeidslivstips til kvinner, både fra litteraturen og virkeligheten, som peker mot et ja. Hvorfor blir kvinner tipset om å smile mer? Senke toneleiet sitt? Spesielt sistnevnte bringer tankene til en pågående Silicon Valley-rettssak om Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes, som strategisk senker toneleiet sitt når hun snakker (du kan lytte her). Dette gjorde hun visstnok for å inngyte respekt og bli tatt seriøst av mannlige ledere og investorer.

Microsoft går med på at flere skal kunne reparere dingsene sine, og flere nyheter om bærekraft og infrastruktur:

Amerikansk cybersikkerhet er «barnehagenivå» for Kina, mener tidligere sikkerhetsrådgiver i Pentagon:

Senior sikkerhetsrådgiver Nicolas Chaillan i Pentagon har sluttet i jobben fordi han mener den nåværende sikkerhetssituasjonen gjør det umulig å konkurrere mot Kina. – Det spiller ingen rolle om vi bruker tre ganger så mye penger enn Kina, vi putter eggene i feil kurv, har Chaillan sagt til Financial Times. 

Sikkerhetseksperten ble ansatt som den første personen i sin stilling i 2018, og jobben hans har vært å utstyre Pentagon med den nyeste og mest sofistikerte sikkerhetsteknologien. Tross ansettelsen mener likevel Chaillan at cybersikkerhet har blitt nedprioritert i organisasjonen, og at han er lei av «kontinuerlig å jage etter støtte og penger» for å gjøre jobben sin.

Kina har på sin side satt seg mål om å være verdensledende på KI-teknologi innen 2030.

Hacket det amerikanske sjøforsvarets Twitter-konto for å strømme «Age of Empires», og flere nyheter om cybersikkerhet og personvern:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Nærmer seg permanent ripe i Facebook-lakken, og flere nyheter om sosiale medier, spill og internett:

Amazon endrer reglene for hjemmekontor, og flere nyheter om samfunn og arbeidsliv:

Og til slutt et par saker om økonomi og kryptovaluta:

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!