Microsoft legger press på chip-makere med egne KI-brikker

Mikrochip-posisjoneringen fortsetter, og Microsoft gjør som rivalene og utvikler egne brikker. Hva har det å si for teknologifeltet – og verden forøvrig? Her er ukens viktigste tech-nyheter.

Rykteflommen stemte: Under Microsofts årlige Ignite-konferanse, kunne teknologigiganten annonsere at de har begynt å ta i bruk to egenutviklede databrikker, kalt Azure Maia 100 og Azure Cobalt 100. 

Som navnene tilsier, skal begge arbeidshestene drive selskapets skyplattform Azure. Azure Cobalt er tiltenkt bruk mot tjenestene Teams, Word eller Outlook, mens Azure Maia-brikken skal primært håndtere store KI-oppgaver, som å trene store språkmodeller, skriver blant andre Computerworld og The Verge.

Dermed gjør de som rivalene Amazon og Google – med åpenbare fordeler. Ved å utvikle egne brikker kan Microsoft i større grad kontrollere og optimalisere ytelsen og strømforbruket opp mot egne systemer og tjenester – og ikke minst: spare masse penger.

Teknologigigantene har nemlig lenge vært prisgitt databrikkene til store produsenter som Nvidia, AMD og Intel, hvis prosessorer kan opp mot 40.000 dollar stykket. Hittil har brikkeprodusentene kunne diktere markedet, og den enorme etterspørselen – særlig etter det siste årets KI-boom – har drevet prisene til himmels.

Enn så lenge vet vi ikke hvor gode Microsoft-brikkene er sammenlignet med konkurrentene. Men som The Next Platform skriver, sender selskapet en klar beskjed til brikkeprodusentene som de samarbeider med:

– Selv om Microsofts brikker ennå ikke er i utstrakt bruk, betyr det faktum at de eksisterer at de kan forhandle om bedre priser fra Intel, AMD og Nvidia. Det er som å bruke hundrevis av millioner av dollar for å spare milliarder – som kan reinvesteres tilbake i infrastrukturen, inkludert videreutvikling av hjemmelagde chips.

Vil komplimentere, ikke konkurrere

Det er altså ikke sånn at Microsoft ønsker å utkonkurrere brikkegigantene, noe sjefen for Azure-maskinvare og -infrastruktur vektlegger i den nevnte artikkelen hos The Verge.

– Jeg ser på dette mer som at vi komplimenterer dem enn at vi konkurrerer. Vi har både Intel og AMD i nettskyen vår i dag, og når det gjelder KI vil vi nå også samarbeide med AMD i tillegg slik vi allerede gjør med Nvidia. Disse partnerne er veldig viktige for infrastrukturen vår, sier Rani Borkar i Microsoft.

Men det er nok ikke bare ønsket om et godt samarbeidsklima at Microsoft ikke går i direkte konkurranse med brikkeprodusentene. Det handler nok vel så mye om nødvendighet. 

Selskapet vil trenge enorme mengder datakraft fremover, særlig når skal lene seg enda mer på KI fremover. Det vil koste veldig mye penger. Ifølge Reuters koster det Microsoft og andre teknologiselskaper mer enn 10 ganger så mye å levere KI-tjenester sammenlignet med andre tjenester, for eksempel søkemotorer.

Taiwan er fortsatt nøkkelen

En annen ting som er verdt å merke seg er at de nye Microsoft-utviklede brikkene produseres av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Vi har skrevet om «brikkekrigen» tidligere, og den spente situasjonen mellom USA og Kina har ikke avtatt siden da.

At store teknologiselskaper som Microsoft, Amazon og Google utvikler egne brikker, gjør dem altså ikke mindre avhengige av TSMC. Til tross for mange initiativer, både i USA, Kina og Europa, for å stable på beina robuste produksjonsmiljøer, har fortsatt 90 prosent av verden mikrochiper opphav i Taiwan.

Dreiningen mot KI i alle typer teknologi gjør at de som leder an i utviklingen har et enormt fortrinn, både når det gjelder innovasjon og militært. Det påpeker Aftenpostens Joacim Lund i en kommentar. Ikke at dette er noe nytt. Lund viser til dette seks år gamle sitatet fra Russlands president Vladimir Putin – som ikke akkurat har surnet som gammel melk:

– Den som tar ledelsen på KI-feltet, tar ledelsen over verden.

Med andre ord: Det meste som har med mikrochips å gjøre, fortsetter å være en avgjørende brikke for verdenssamfunnet for øvrig – ikke bare på teknologifeltet.

OpenAI-sjefen fikk fyken – men fikk jobben tilbake:

De siste dagene har vært litt av en berg-og-dal-bane for en av KIs mest profilerte personer. I noenlunde kronologisk rekkefølge:

Det var også mye annet KI-nytt denne uken. Her er et lite utvalg:

Tips til hvordan du trygt kan bruke KI-verktøy:

Introkurs

Hvordan bruke generativ kunstig intelligens?

I dette kurset får du noen tips til ulike typer KI- verktøy for hjelp til tekst, bilder, lyd og video og hvordan bruke slike verktøy på en smart og trygg måte.

158 Moduler0% Fullført

– Vanlige folks hoder er blitt et krigsområde

Vi følger meddeepfakes, og det gjør også Aftenposten (og NSM)

Med Black Week kommer tilbudene – og svindelforsøkene:

Facebook-«kjedebrev» er meningsløst: 

Har du lagt ut denne? Det kan gjøre deg til et svindeloffer, mener ekspert.

… og Forbrukerrådet går hardt ut mot Meta-plattformen:

«Zoom-utmattelse» er reelt, viser forskning:

Det koster flesk å være teknologigigant:

Kan digitale tvillinger revolusjonere helsevesenet?:

Nå vil iPhone «snakke bedre» med Android:

Men de grønne boblene forsvinner ikke med det første, i hvert fall offisielt.

Kommer det en ny sommer for de trauste apene?:

Her finner du alle våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.