Lar seg lure av kunstig intelligens – og kan Biden avgjøre kryptofremtiden?

Hemmelig budsjett for overvåkningsteknologi, spektakulært kryptobrekk og diskriminerende algoritmer – her er noen av ukas viktigste tech-nyheter.

Nå skriver kunstig intelligens mer effektive phishing-eposter enn mennesker

Har du opplevd å få en sms, e-post eller telefonsamtaler der avsenderen prøver å fiske etter personlig informasjon – for eksempel kontonummer? Denne formen for sosial manipulasjon kalles «phishing». 

En artikkel i teknologimagasinet Wired illustrerer hvordan økt tilgjengelighet av verktøy for kunstig intelligens – som den mye omtalte språkmodellen GPT-3 – øker faren for phishing-svindel. Verktøyene gjør distribusjon av meldinger og planlegging av phishing-kampanjer enklere, spesielt med fremveksten av selskaper som selger KI-løsninger uten særlige krav til hvordan de brukes. 

Det mest oppsiktsvekkende er at meldinger skrevet av algoritmen i et nylig eksperiment viste seg å være mer overbevisende enn e-poster skrevet av mennesker. Ved å sende ut 200 phishing-eposter i to bolker, der tekstene i den første bolken var skrevet av mennesker, fant forskerne at langt flere av respondentene klikket på de KI-komponerte meldingene.

New York-politiets hemmelige overvåkingsbudsjett – og flere nyheter om cybersikkerhet og kunstig intelligens:

Konkurranse avslørte dyptpløyende bias i Twitters algoritme for bildebeskjæring

Hvordan fordommer blir algoritmer (og omvendt) er en het potet i samtalen om internettkultur og inkludering. Det dukker stadig opp eksempler på hvorfor samtalen krever oppmerksomhet og omtanke, denne uken i form av Twitters verktøy for bildebeskjæring. I en konkurranse avholdt av selskapet selv, for å finne svakheter i algoritmen, kunne vinneren påvise at algoritmen foretrekker unge, vakre og lyshudede ansikter.

– (…) Jeg pleier å si at livet imiterer kunsten som imiterer livet. Vi lager disse filtrene for å fremheve det vi tror er vakkert, så ender vi opp med å lære opp modellene til å videreforedle disse urealistiske kravene om hva det vil si å være vakker, sier Twitters direktør for etikk, maskinlæring og transparens, Rumman Chowdhury.

Her er flere nyheter om sosiale medier og samfunn:

Bidens lovforslag kan bli et vendepunkt i kryptodebatten

Et lovforslag i det amerikanske Senatet har satt fart på debatten om regulering av kryptomarkedet. Stridens kjerne er definisjonen av «kryptomegler» (crypto broker) og dertilhørende skattemessige krav til rapportering, hvor den nåværende definisjonen har vist seg å favne for bredt. 

Resultatet blir at alle som på et eller annet nivå driver med kryptovaluta, blir berørt av kravet om å dele informasjon om «kundene» sine – noe som i praksis er umulig for mange av de største aktørene. Et av forslagene innebærer derfor å innskrenke definisjonen av «kryptomegler» for å unnta «minere», utviklere og utstyrsprodusenter fra disse kravene. 

Biden ønsker derimot at unntaket kun skal gjelde enkelte aktører, som Bitcoin, som benytter seg av en type validering – såkalt «proof-of-work» – som krever stor serverkapasitet og strømbruk, men anses for å være mer sikkerhetsmessig robust. Bidens forslag kan dermed ende opp med å ramme de mest miljøvennlige kryptoaktørene hardere enn konkurrentene, og kritikerne frykter påfølgende masse-emigrasjon av kryptobedrifter hvis forslaget blir vedtatt.

Her er flere krypto-nyheter:

Storfunn i faststoffysikken, en «drøm i oppfyllelse» for Elon Musk – mens forskere oppdager en type glass som er sterkere enn diamant:

Litt om mobiler – og annen tech:

Vil du lære om noe nytt? Ta et dypdykk i våre temasider:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Tema

Jobb smartere

Hvilke grep kan din bedrift ta for å jobbe smartere? Her kan du finne gode verktøy, prosesser og arbeidsformer.

Tema

Ledelse

Her har vi samlet alt vårt læringsinnhold om ledelse – slik at du forhåpentlig kan bli en bedre leder.

Tema

Data

Om din bedrift skal kunne ta del i dataøkonomien, må du forstå hvilke data dere faktisk besitter, hvordan du skal forvalte den – og hvordan du kan skape verdi av den.

Tema

Innovasjon

Her finner du nyttige guider og kunnskap du trenger for at din bedrift skal bli bedre på innovasjon.

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Tema

Personvern og GDPR

Mest sannsynlig jobber bedriften din med personopplysninger – og da kan det være lurt å vite litt mer om hvordan du må forholde deg til disse.

Tema

Digitale teknologier

Digitaliseringen dekker et bredt spekter av forskjellige digitale teknologier – og her kan du bli bedre kjent med noen av de viktigste.

Tema

Digital markedsføring

Skal din bedrift lykkes i markedet, må den også bli lagt merke til. Da kan kunnskap om digital markedsføring komme godt med.

Tema

Tingenes internett

Ofte omtalt som Internet of Things (IoT), vil tingenes internett prege hvordan norsk næringsliv jobber i årene fremover. Her kan du lære mer.

Tema

Robotikk og automatisering

Alt som kan automatiseres, vil mest sannsynlig bli automatisert – ettersom det lønner seg. Men hvordan kan dette påvirke din bedrift?