Hvor stort er gjennombruddet for fusjonskraft – sånn egentlig?

Målkammeret der det vellykkede fusjonsforsøket ble gjennomført. Bilde: Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory 

Betyr siste ukes revolusjonerende nyheter innen fusjonskraft at det blir billig strøm fremover? Vent litt. Her er uken i tech.

Du har kanskje fått med deg at strømmen er dyr om dagen? Sammen med inflasjon, renteøkninger og svindyrt drivstoff, har de fleste av oss fått kjenne de høye strømprisene på lommeboka.

Dermed er det forståelig at nyheten om et gjennombrudd for fusjonskraft – den «hellige gral» innenfor energiproduksjon – oppleves som kjærkommen. Men hva vil det egentlig si for hvermannsen? Dessverre ikke så altfor mye … ennå. 

Men hva er det egentlig som har skjedd? Vel – forskere ved den amerikanske forskningsinstitusjonen Lawrence Livermore National Laboratory har, for første gang, lykkes med å få en større mengde energi ut av en kontrollert fusjonsreaksjon enn det de putter inn i prosessen. Fusjon er den samme kjernefysiske prosessen som skjer i solen og går ut på at to mindre atomkjerner går sammen til å lage én stor.

Det er altså snakk om atomenergi, og som blant andre CNN skriver kan dette være et steg mot ren energi som vil gjøre oss mindre avhengige av fossilt brensel. VG skriver at fusjonsenergi er basert på råstoffer vi har mer enn nok av, danner ikke farlig radioaktivt avfall og slipper ikke ut CO2. Dermed kan dette potensielt være revolusjonerende sier forskere avisen har snakket med.

Det er absolutt et stort vitenskapelig gjennombrudd, men kunngjøringen kommer ikke uten et og annet tankekors. Bloomberg-spaltist Javier Blas er blant dem som har en mer avmålt reaksjon til tanken om at vi nå står på terskelen til å mestre kontrollerte, vedvarende fusjonsreaksjoner.

– «Vedvarende» er nøkkelordet her. Dette eksperimentet varte en brøkdel av et sekund, skriver han.

Videre påpeker han at dersom vi ser på rammene for eksperimentet, blir bildet litt annerledes. Laserne som forskerne bruke i eksperimentet bruker nemlig langt mer energi til å «lade opp» i forkant. Ars Technica skriver at laserne leverte 2,05 megajoule energi til reaksjonen som i tur produserte 3,15 megajoule energi. Men totalt sett brukte laserne langt mer strøm – mer som 300 megajoule.

Altså: Isolert sett, under selve eksperimentet, var resultatet positivt nettoenergi. Men for å faktisk få det til, gikk forskerne i minus.

Likevel skal vi ikke ta vekk all glansen fra eksperimentet. Det er et massivt vitenskapelige gjennombrudd – selv om det ikke vil ha noe å si for strømregningen din i morgen, forklarer Blas. 

– Eller neste år. Eller om 20 år eller kanskje ikke 50 år en gang. Kommersielt er det langt, langt unna, om det i det hele tatt vil skje, skriver han.

Eller som Mashable skriver: Ikke selg solcellepanelene dine ennå.

Lær mer om den store forskningsnyheten her:

Et lite skritt for fusjonskraft (Energi og Klima)

Det snakkes fortsatt – mye – om kunstig intelligens:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Ta vårt nye kurs om kunstig intelligens på arbeidsplassen:

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført

FTX-grunnleggeren er arrestert, en måned etter kollapsen:

Er det kanskje på tide å logge av sosiale medier?

Amedia har tatt grep siden fjorårets hackerangrep:

Nei, eksterne ansatte blir ikke mindre engasjerte (ifølge studie)

Permitteringer kan svekke den amerikanske tech-industrien:

Personvernspress mot «Big Tech»:

Alle brillebrukere – gled dere!

Fikk du med deg Trumps utrolige NFT-kolleksjon?:

45.000 digitale kort ble utsolgt på tolv timer. Men hvor går pengene?

Kunnskapspåfyll i helgen? Prøv et av våre gratis kurs:

Veiviser

Hvordan lykkes med hjemmekontor og hybrid

Verktøyene og kunnskapen du trenger for å gripe mulighetene med hybride arbeidsformer – og skape en enklere og bedre arbeidshverdag.

453 Moduler0% Fullført

Introkurs

Crash-kurs i digitale teknologier

Hva er egentlig digitalisering og de «nye teknologiene» og hvordan påvirker de arbeidslivet?

154 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Bærekraft og lønnsomhet

Hva har bærekraft med lønnsomhet og finansiering å gjøre? Faktisk veldig mye. Lær hvorfor i dette mikrokurset.

105 Moduler0% Fullført