Hva skjer nå med nettets største konspirasjonsteori?

En radikal og i stor grad nettbasert gruppe må justere sin egen fremtidsvisjon – og andre nyheter fra teknologiens verden.

USA har fått en ny president. Det er knyttet stor spenning til hva det vil ha å si for en konspirasjonsteori som har vokst enormt de siste årene – QAnon. Og hva vi nå kan vente oss fra «Q» sine mange tilhengere – flere av dem prominent plassert på høyt nivå i amerikansk politikk.

Programlederne i podkasten Reply All forklarte i 2018 hvordan QAnon-bevegelsen startet året i forveien som en slags forlengelse av «pizzagate» – en teori fra valgkampanjen i 2016 om at topp-politikere (spesielt Hillary Clinton) drev handel med barn under en pizzasjappe i Washington D.C. I desember 2016 gikk en mann inn i pizzarestauranten og skjøt flere skudd. Han var der for å avsløre ulovlighetene. 

Ingen ble skadet, men denne teorien ble forlenget inn i det som nå er kjent som QAnon-bevegelsen. Faktisk.no har en god oppsummering: 

«Gruppen er viet til å oversette, tolke og diskutere de kryptiske meldingene fra «Q», en anonym forumbruker som spiller rollen som profet i den konspiratoriske QAnon-bevegelsen.

QAnon-bevegelsens forestillingsverden kretser rundt en overbevisning om at en elite av djeveldyrkende pedofile som bedriver rituelle overgrep mot barn, styrer verden i det skjulte.

De tror også at USAs president Donald Trump har blitt utpekt til å bekjempe den satanistiske og pedofile eliten. Ifølge amerikanske QAnon-tilhengere består denne eliten hovedsakelig av politikere fra Demokratene, høytstående byråkrater og liberale kjendiser.»

QAnon er nå blitt en slags oppsamlingsgruppe for alle typer konspirasjonsteorier, fra JFK-drapet til UFOer og 11. september.

Etter angrepet på den amerikanske kongressen, hvor QAnon-symboler var prominente, har det vært stort fokus på Joe Bidens innsettelse. Medlemmer av den radikale gruppen mente at dette var dagen «stormen» ville komme, hvor Donald Trump ville være innblandet i en overtakelse av makten i USA.

Men det kom ikke noe storm. Og, ikke overraskende, stopper likevel ikke konspirasjonsteoretikerne. New York Times skriver at en QAnon ‘meme-dronning’ marsjerer ufortrødent videre, mens The Guardian påpeker at det neste steget kan bli verre.

Etter at sosiale medier-plattformer slo ned på radikalt innhold, viser det seg at ytre-høyre grupper flytter nettsamtaler fra sosiale medier til chatteapper, som Telegram og Gab.

Parler, som ble stengt av verten Amazon på grunn av manglende moderasjon, kom denne uken delvis tilbake, støttet av et russisk tech-selskap lenket til rasistiske og konspiratoriske nettsider. Samtidig publiserte en nettside alle ansikter fra Parler sine videoer fra angrepet på kongressen.

QAnon-bevegelsen har vokst seg så stor at støttespillere, som Marjorie Taylor Greene fra Georgia, er blitt valgt inn i den samme kongressen som ble stormet. «President Trump kommer til å forbli i jobben,» tvitret Greene for bare en uke siden, ifølge Aftenposten

Det gjorde han ikke. Men vi har neppe hørt det siste fra QAnon likevel, for som The Guardian skriver: «Tingene de hater er fortsatt der.» 

Ellers, mer etterspill fra Trump-årene:

Noen norskspråklige oppdateringer:

Tech-nyheter fra rundt om i verden:

Nyheter om AI og algoritmer:

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

Litt om sosiale medier, streaming og spill:

Og ellers…