Hva gjør sosiale medier med oss? Forskere slår alarm

Foto: Unsplash

Eks-Google-topper lanserer personvernrettet søkemotor, endelig kommer det flyvende biler – og hva vi risikerer ved å bruke sosiale medier. Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiverden!

Sosiale medier – en trussel mot menneskeheten? 

Om du er i tvil om menneskeskapte klimaendringer, så er tvilen i seg selv nok: du kan ikke risikere å ta feil. Sånn går argumentasjonen i et debattinnlegg i The New York Times denne uken, i forbindelse med den rekordknusende hetebølgen i USA. 

Argumentet er en variant av det berømte «Pascals veddemål» (som opprinnelig dreier seg om gudstro). Du har lite å vinne på ikke å ta det på alvor – men alt å tape, dersom du tar feil. 

Et lignende budskap har også dukket opp i en annen form denne uken. Et tverrfaglig forskerteam, bestående av alt fra filosofer til biologer og klimaforskere – 17 i alt – har publisert en ny artikkel i det anerkjente forskningstidsskriftet PNAS, med tittelen «Styring av global kollektiv atferd» (Stewardship of global collective behavior).

Her slår de alarm: Vi vet altfor lite om de utilsiktede konsekvensene av bruk av sosiale medier og annen ny teknologi, slår de fast. Valgmanipulering, sykdom, voldelig ekstremisme, sult, rasisme og krig er bare noe av det vi kan se mer av, dersom vi ikke gjør mer for å forstå og få kontroll over hvordan internett-teknologi endrer folks verdensoppfatning og atferd. Derfor bør vi også ta dette på like stort alvor som medisin eller klimaforskning. 

Kort sagt: vi aner ikke hva sosiale medier gjør med oss – så forvent det verste. 

Algoritmestyrt søk og klikkbasert annonsering trekkes frem av biologen Carl Bergstrom som andre teknologier som forsterker trenden, men fremfor alt er det sosiale medier som har endret måten folk får informasjon og danner seg meninger om verden, mener han. 

Mer om artikkelen samt intervju med Bergstrom og medforfatter Joe Bak-Coleman kan du lese hos Recode.

Apropos internett-teknologi … og klima-advarsler: 

Over til et knippe nyheter om mat- og helsetech:

Så ukas forbrukernytt – med en ny søkemotor fra tidligere Google-topper:

Det siste om cybersikkerhet (rettere sagt det siste om ransomware): 

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Her er et knippe saker om kunstig intelligens, algoritmer og data:

«Big tech» er fortsatt under press:

Romfart og luftfart

… og endelig skjer det:

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!