Hva er SEO? Her er alt du trenger å vite for å komme i gang
Seks steg som besvarer spørsmålet «hva er SEO» (eller søkemotoroptimalisering) for deg som vil bli mer synlig på nett.
– SEO er veldig viktig for alle virksomheter, sier Trym Stene, Telenors trollmann for alt som handler om søkemotoroptimalisering. Skjønt, den egentlige arbeidstittelen hans er SEO-spesialist. Ikke trollmann. Vi kommer veldig snart tilbake til ham.
Så, hva er SEO?
SEO står for Search Engine Optimization, eller søkemotoroptimalisering på norsk.
Kort sagt er SEO kunsten å få nettsiden din høyest mulig på Googles søkeresultat. Å stille et spørsmål som blir besvart – som hva er SEO? – er et av triksene for nettopp dette.
Denne artikkelen handler altså om SEO, og forsøker samtidig å optimalisere de punktene som Googles algoritmer analyserer for å komme høyest mulig på resultatsiden når man søker på «hva er SEO». Du kan kalle det både meta-informativt og veldig informativt.
Gjelder SEO bare Google-søk?
Det finnes så klart andre søkemotorer også. Microsofts Bing for eksempel. Eller Yahoo og DuckDuckGo. Eller noen fra Kina (du har kanskje hørt om Baidu). Men det er tross alt Google som regjerer, og det med ganske god margin. 50 prosent av verdens nettsidetrafikk kommer fra organiske klikk på Google-resultater.
Mer om organiske klikk litt senere i artikkelen. Men først:
Er dette bildet strengt tatt nødvendig?
Et av kriteriene for å få nettsiden mot toppen av Googles resultater, kan være å holde lesetiden på nettsiden din høy. Det er et tegn på at leseren har funnet noe interessant som svarer på spørsmålet deres. Derfor er det viktig å engasjere leseren. Et fint bilde, eller kanskje aller helst en video, gjør at folk er på nettsiden din lenger.
Det skal sies at bildet eller videoen helst skal være relatert til saken du skriver.
Hva er det viktigste med SEO?
– Det viktigste er å svare på behovet, intensjonen og spørsmålene den som søker har, sier Stene.
Om du altså tenker at noen googler «hva er SEO», og ønsker at de skal komme til din nettside, er det viktigste at du besvarer dette spørsmålet på en god måte. Og det har vi for så vidt gjort. Men svaret bør være dekkende og minst mulig overfladisk, så la oss utdype litt nærmere hva SEO går ut på:
– SEO handler i stor grad om brukeropplevelse og relevans, sier Stene.
Relevans har vi snakket om. Google prøver å finne sidene som er mest mulig relevante til det folk søker på – sider som lager godt innhold som er relevant og som det er behov for.
Samtidig vektlegges det at brukeren skal ha en god og trygg opplevelse på siden. Det vil si at siden bør laste inn kjapt, være ryddig og oversiktlig, ha gode bilder og bildebeskrivelser, fungere på mobil, være tilstrekkelig sikret, og så videre, og så videre.
– Vi ser at Google mer og mer legger vekt på at nettsider har på plass sikkerhet, universell utforming og UX (user experience, altså brukeropplevelse, red.anm.), sier Stene.
For noen som aldri har jobbet med dette før, kan det være utfordrende å komme i gang. SEO er bredt, og sneier innom mange fagområder. Det finnes tonnevis av gode og nyttige artikler på nett du kan – nettopp – google deg frem til. Men for å lære det grunnleggende, plukke opp noen tips og lære om en metodikk du kan bruke, er det bare å lese videre.
Første SEO-steg: Kom i gang med Google Search Console
Det første du trenger, ikke overraskende, er en nettside. Når du har kjøpt domene, burde du – og dette mener Stene er helt essensielt – sette opp Google Search Console. Dette er en gratis tjeneste, og gir deg en slags helsesjekk av nettsiden din.
– Det viktigste med Search Console er å kunne sjekke hvordan nettsiden presterer i det organiske søket, og hvilke søkeord man treffer på. Man får også en helsesjekk på andre ting som universell utforming og viktige brukervennlighets-kriterier (for eksempel lastetid) som kan hjelpe deg å holde på brukerne på nettstedet ditt, sier han.
Det finnes ganske mange opplæringsvideoer fra Google som viser deg mulighetene. Sjekk ut den første her:
Google Search Console er for øvrig ikke det samme som Google Analytics, som analyserer all type trafikk til nettstedet – inkludert betalte plasseringer. Men disse to kan integreres ved behov.
– Det er mange som glemmer Search Console. Det er litt synd, for det er et viktig verktøy, sier Stene.
Andre steg: Teknisk SEO
Når du har kjøpt domene (nettadresse – f.eks. ditt navn .no), hosting (et sted å lagre nettsiden) og sikkerhetssertifikat (en slags digital legitimasjon som beviser at nettsiden er ekte og trygg), er det viktig å tenke over hvilken publiseringsplattform du skal ta i bruk. Mange nettsider er for eksempel laget med WordPress eller Squarespace.
De ulike publiseringsplattformene har positive og negative sider, og det kan være lurt å lese litt om de forskjellige og hvordan de understøtter SEO. Mange velger WordPress fordi den har mange SEO-støtteverktøy via plug-ins (altså tilleggsfunksjoner du kan installere på siden, ofte utviklet av tredjeparter).
Poenget med hele prosessen er å skape et inntrykk av at nettsiden din er en fortrolig kilde til informasjon, slik at (og nå repeterer vi noe essensielt) folk blir værende på nettstedet ditt.
– Har du et raskt nettsted som kjapt gir folk informasjonen de spør etter – helst skal det ta under tre sekunder å åpne siden din – så vil det slå positivt ut på Googles algoritmer, sier Stene.
Det skal sies at det er en del parametre som Google måler og justerer søkeresultatene sine etter. Mer enn 200 faktisk, på hver eneste nettside. Dette går på både tekniske- og innholdsaspekter. Et av de tekniske er å ikke ha en treg nettside. Dersom det tar tid å laste inn en side, vil folk snu kjapt klikke seg tilbake og inn på noe annet.
– Det finnes både kjappe og veldig trege WordPress-løsninger, sier Stene.
Blant annet mener han at plug-ins som jobber i bakgrunnen kan gjøre nettsiden treg. Han anbefaler derfor å investere i å optimalisere og rydde opp i de tekniske aspektene ved en nettside, slik at det ikke blir en repeterende irritasjonsfaktor.
– Hvis man bruker litt tid på teknisk optimalisering tidlig, slipper man å måtte ta en veldig stor jobb senere for å «rydde» opp, sier han.
Tredje SEO-steg: Lese- og brukervennlighet
God design er med på å skape høy fortrolighet og leservennlighet. Om du klikker deg inn på en nettside om SEO som ser ut som den er laget på Windows 95, så vil man ikke umiddelbart tenke at informasjonen på siden er «up-to-date».
Derfor er det viktig med et pent, ryddig, oversiktlig og ikke minst lesbart design. De fleste plattformer tilbyr et utvalg maler du kan ta utgangspunkt i.
– Jeg tar det for gitt at nettsiden må være responsiv i dag, men om du har Search Console på plass, vil dette verktøyet også kunne gi deg noen hjelpsomme varsler om svake brukeropplevelser for brukerne av nettsiden din – ting du da må fikse, sier Stene.
Responsiv – det betyr at nettsiden justerer seg hva slags enhet du bruker for å se på nettsiden. Altså om det er en PC eller Mac, en iPhone, en Samsung Galaxy, et nettbrett, og så videre.
Fakta: Video, pop-ups og SEO
Du får mest utbytte av en video i en artikkel dersom du er vert for (hoster) videoen selv, hvis du har en løsning på det som ikke går utover nettsidens lastehastighet.
– Om man bruker en av gigantenes medieservere (for eksempel Amazon) for å hoste sine egne videoer, så vil Google anse videoen som en del av innholdet. Det er bedre enn at det er noe som lenkes til eller embeddes (bygges inn på nettsiden, red.anm.) fra YouTube eller Vimeo, sier Trym Stene.
Å sørge for at videoen ikke senker hastigheten på siden, kan imidlertid være en altfor stor teknisk investering for mange småbedrifter. I så fall er det også helt fint å laste opp en video til bedriftens YouTube-kanal, dersom man sørger for at denne er ryddig og fin, for så å embedde denne på nettsiden.
Og la oss ikke glemme pop-ups. Mange har nok irritert seg over pop-ups av ymse relevans, spesielt på internasjonale nettsider. Dette er et område der det er lett å trå feil, selv om de fleste norske nettsider er relativt ok å ha med å gjøre.
– Google har uttalt at du skal være forsiktig med pop-ups, med unntak av juridiske pop-ups som for eksempel det som er GDPR-relatert. Blant annet må brukere enkelt kunne klikke dem bort, sier Stene.
Fjerde SEO-steg: Fokussøkeord, søkeordsanalyse og intensjon
Når du skal begynne å publisere innhold, er det en konkret metodikk som Stene anbefaler å jobbe etter.
En artikkel du skriver på nettstedet ditt, bør ta for seg et søkeord og besvare dette. Dette blir ofte kalt fokussøkeordet. For denne artikkelen kunne det kanskje vært «Hva er SEO». I tilfellene hvor du ikke vet hva folk søker på, er Google Search Console nyttig.
Det er lurt å planlegge arbeidet med søkeord. En vanlig start er å lage en søkeordsanalyse. Her kan du samle inn søkeord fra eksempelvis Google Search Console, eller Googles verktøy Keywordplanner (Søkeordplanlegger) som er et verktøy bakt inn i Google Ads. Her kan du sjekke hva folk søker på generelt i Norge, og hvor mange som søker på hver ting. Dette danner et grunnlag for en søkeordsanalyse som bør puttes i et system, slik at du kan jobbe metodisk og tema for tema.
Skriver du flere artikler om akkurat det samme temaet, kan det oppstå problemer hvor de forskjellige artiklene setter hverandre i skyggen i Googles søkeresultater, fordi de i innholdet er svært like – såkalt SEO-kannibalisme. Google fjerner eller slår sammen veldig likt innhold fra samme nettsted. Prøv å konkretisere artiklene, spisse hver av dem om nødvendig og gi dem et spesifikt fokussøkeord.
Ta også en vurdering på om du heller burde friske opp en gammel artikkel, heller enn å skrive en helt ny en med samme innhold. Eller kanskje den nye artikkelen ikke trenger å være synlig på Google, men kun trenger å være tilgjengelig for de som mottar nyhetsbrevet ditt? Dette er løpende vurderinger man bør gjøre.
Når man skal begynne å optimalisere, blir det enda mer nyansert. Stene forklarer:
- Tittel og overskrift er to forskjellige ting. Tittel er i denne sammenhengen det som vises i selve søkeresultatet, altså de uthevede tekstfeltene du finner på Google. En overskrift er overskriften i selve artikkelen. Google er veldig opptatt av tittel, og den bør du jobbe litt med, spesielt ved valg av fokussøkeord. I dette tilfellet er det, som du kanskje ser, Hva er SEO
- Overskriften i artikkelen bør henge sammen med tittelen, men her kan du fint være mer kreativ. Om du får med fokussøkeordet eller en nær variant av det, er det en bonus
- Du bør også tenke på metabeskrivelsen til artikkelen. Det er denne lille ingress-teksten du ser under tittelen på Google. Google rangerer ikke spesifikt etter hva som står her, så her kan du også være kreativ og ‘pitche’ artikkelen til den som søker. Her skriver du altså for mennesket som leser, ikke maskinen
- Google sammenligner innholdet ditt mot andres, så om du besvarer spørsmålet veldig kort og forenklet, kan du risikere at konkurrenten din – som besvarer spørsmålet fyldig med punktlister, faktabokser, videoer og bilder – blir prioritert høyere enn deg av Google
- Søkeintensjon er viktig for Google, og noe vi kunne snakket mye om. Men tenk på intensjonen bak søket. Hva ligger bak? Om søkeordet er «gressklipper», et ganske overordnet og kort søkeord, er det mange intensjoner bak. Man ønsker informasjon, sammenligne modeller, se priser og så videre. Men søker man på “kjøpe ny gressklipper” er søkeintensjonen mye tydeligere, og man kan bygge innhold rundt dette søkeordet og denne intensjonen
- Google forstår de fleste synonymer og forkortelser. Søker du på «søkemotoroptimalisering», skjønner Google at «SEO» er forkortelsen. Derfor vil du se det samme innholdet presentert i søkeresultatene uavhengig av hvilket ord du velger å bruke
- Google skjønner også varianter av det samme ordet, for eksempel at TV, tv-en, og tv-er handler om det samme. Bruk et naturlig språk i innholdet ditt, utnytt synonymer og velkjente forkortelser. Skriv for mennesker og ikke maskiner. Men husk å ha et fokus og en rød tråd i teksten.
Det essensielle er altså å skrive en artikkel basert på søkeinnsikt fra eksempelvis Search Console. Plukk ut et fokussøkeord, og bruk forkortelser eller tette varianter av dette ordet for å ivareta et naturlig språk.
– Da holder du på den røde tråden i teksten, og du treffer blink på søkebehovet. Dette sikrer også at du unngår at du bruker stammespråk, for abstrakt språk eller fagterminologi som er lite brukt, sier Stene.
En kuriositet: Å fylle en side med det samme søkeordet unaturlig mange ganger kun for å få en topplassering på Google, funker faktisk i dag. Men det er en risikosport Stene ikke vil anbefale.
– Det kan gå på bekostning av lese- og brukervennlighet, og man risikerer å skremme bort brukere i stedet. I verste fall kan Google straffe nettstedet ditt for det, sier han.
Når ser du effekten av SEO?
Å beregne hvor lang tid det tar før grepene du gjør gir resultater i form av høyere page rank, avhenger helt av hva man har skrevet om. Om man skriver om et emne som allerede er godt dekket, for eksempel ‘iPhone’, så kan det ta lang tid før man har generert nok klikk og lesetid til at Google responderer. Her kan også innholdsansiennitet og linker spille inn.
Hvis innholdet som er ute fra før har ligget der lenge, og blitt linket til av andre kilder i lang tid, er det vanskelig for din nye artikkel å umiddelbart ‘ta plass’ på kort tid.
– Her er det mange faktorer som spiller inn, men så lenge man bruker Search Console og jobber godt med innholdet underveis kan man gradvis øke posisjonen sin på søkeresultatene, sier Trym Stene.
Det er tøffere konkurranse på korte søkeord (kalt head-terms) som eksempelvis ‘SEO’, eller ‘iPhone’. Lange søkeord (long-tail-keywords), som eksempelvis «gul mikke mus t-skjorte polyester» har oftere lavere antall søk hver måned fordi de er veldig spissede.
Men om nettopp din artikkel besvarer det lange spissede spørsmålet, er det mye høyere sjanse for at du får de klikkene, ettersom konkurransen er lavere.
– Trikset handler mye om å finne disse lange nisjete søkeordene folk søker på, sier Stene.
Femte steg: Pilarartikkel og cornerstone content
Når det gjelder hovedteksten, er det egentlig ingen optimal lengde. Hvis du besvarer spørsmålet på to linjer, men i tillegg har en video på siden som gjør at folk blir værende der, kan det være like effektivt for søkerangeringen som om du hadde hatt en lengre tekst om SEO.
For denne artikkelen holder vi oss imidlertid hovedsakelig til tekst. Men når vi kursiverer «egentlig», er det av en grunn.
– Noen studier gjort med maskinell gjennomkjøring sier at en lengre artikkel, typ 3000 ord, har større mulighet for å komme høyere på Google enn kortere tekster, sier Stene.
En slik dybdeartikkel kan være det som omtales som pilarartikler – cornerstone content. Stene gir et eksempel:
– Si at jeg er VY, og har sett at togferie har blitt en ny buzz. Det er mange som søker på «togferie», men VY har ikke noen gode saker om det på nettsiden sin. Da produserer de en lang artikkel om togferie som konsept, hvor de trekker inn flest mulig aspekter om nettopp dette, litt Wikipedia-aktig. Google vil se på dette som verdifullt innhold og rangere det høyt.
Ulempen er at det krever mye å produsere en slik artikkel, om man i tillegg til tekst skal ha video og bilder som er påkostede – som gjør at leserne blir værende på siden.
Men det er naturligvis flere enn VY som kan dra nytte av at togferie har blitt trendy.
Om man er en teknologibedrift, og ønsker å «ta» plass på søkeordet «togferie», kan man skrive en artikkel om togferier som gir den som søker god og nyttig informasjon om hvordan man kan reise på togferie, finne billetter, togstasjoner, og så videre. Samtidig kan man legge inn relevante drypp her og der i teksten med tjenester du som teknologibedrift selger, som kan være nyttig for de som reiser på togferie gjennom Norge eller Europa.
Sjette steg: Side- og innholdsarkitektur
Noe Stene jobber mye med i Telenor, er side- og innholdsarkitektur. Når du oppretter en ny artikkel, eller lager en ny side for produktet ditt, har det mye å si hvor du velger å fysisk plassere denne siden i publiseringsløsningen. Hvilken side er hovedsiden om temaet, og hvilken side passer godt som underside for temaet? At de ulike sidene – gjennom innholdet og fysisk plassering – henger sammen, er viktig informasjon for søkemotorene, og vil belønne nettstedet ditt med større og mer visuelle visninger i søkeresultatet på kanskje flere søkeord om gangen.
– Det er dette vi kaller hub-er, og å bygge semantiske sidestrukturer. Hvis de aller fleste sidene også har et fokussøkeord de eier og konkurrerer på, så er man virkelig på god vei for å skaffe bærekraftig trafikk inn til nettstedet, sier Stene.
Men hvorfor bare ikke betale for treff?
Google Ads gir alle mulige bedrifter og virksomheter muligheten til å betale for rangeringer over de organiske søkeresultatene. Når vi nå googler ‘SEO’ så dukker det eksempelvis opp betalte plasseringer for ymse konsulentfirmaer.
– Man vil ha behov for begge deler. Forskjellen er at Google Ads gir deg eksponering for det du ønsker å reklamere for umiddelbart. Da må man putte på penger for å få den eksponeringen man ønsker, og det kan fungere ypperlig for lanseringer og taktiske markedsføringsteknikker. Ulempen med betalte treff er at synligheten slutter når du stopper betalingene, sier Stene.
Med organisk søk handler det om å bygge godt innhold som har høy relevans og lang varighet. Og gjør du en god jobb med innholdet ditt, kan du etter hvert se gevinsten i mye gratis trafikk, og forhåpentlig mer salg, i årevis etterpå. Organisk søk har desidert mest trafikk av alle digitale markedskanaler. Av alle som søker på Google, trykker rundt 80 prosent på de organiske søketreffene.
Organisk søk er også en kanal som konverterer svært godt fordi den legger til grunn at man må holde innholdet relevant opp mot hva folk søker etter, fremfor reklame som i mange tilfeller ikke treffer godt på relevans.
– I tillegg er det en billig kanal å jobbe i, så lenge man har satt seg litt inn i hvordan SEO funker og har lest seg litt opp om det på forhånd. Det er masse gratis kurs og artikler på nett som hjelper deg i gang, og små endringer kan ha god effekt, sier Stene.
Sånn – nå som du har lært litt om viktigheten av SEO, er det godt mulig andre ting om digital markedsføring du bør vite litt mer om. Da kan dette kurset om nettopp digital markedsføring kanskje være noe for deg?
… og om du skulle ha flere spørsmål om SEO til Trym Stene, svarer han gladelig på for eksempel Twitter!
Vil du bli bedre på digital markedsføring?
Veiviser
Digital markedsføring
Nå målgruppen din i riktig kanal med innhold som treffer!