Hva betyr det for deg om verdens største søkemotor deles opp?

Ny rettskjennelse kan ha «vendt opp ned på internett». Les mer om dette og ukas viktigste tech-nyheter i Bits and Bytes:

En amerikansk føderal domstol har slått fast at Google sitt monopol på nettsøk og annonsering er ulovlig

Google på sin side ventes å anke kjennelsen og avviser påstandene om monopol. De mener de konkurrerer med blant annet Microsoft, i tillegg til andre aktører som TikTok, Amazon og Meta. 

Saken sies å kunne «vende opp ned på internett», ifølge nyhetsbyrået AP – og kan få store konsekvenser for techbransjens giganter, ikke bare Google. 

Men hva betyr dette egentlig for deg? 

Må Google deles opp?

Om kjennelsen blir stående, kan det i ytterste konsekvens innebære at Google må deles opp i flere, mindre selskaper. Altså at nettleseren Chrome, søkemotoren Search, annonseplattformen Ads, kartprogrammet Maps og operativsystemet Android – og så videre – skilles ut som selvstendige selskaper. 

Problemet er at alle disse produktene er helt avhengig av en sømløs utveksling av data mellom hverandre. Ads lever av informasjon fra Search og omvendt. 

En slik «silofisering» av Googles datastrømmer gjør alt dette mye vanskeligere, og kan gi store endringer – mindre presise søk, betalingsmurer og mer – i produkter som mange er vant til å bruke i det daglige. 

Denne praksisen vil i så fall ikke bare være dårlig nytt for Google, men også for alle andre som lever av å samle inn brukerdata på tvers av tjenester. Det vil si, praktisk talt alt av big tech. 

Flere, deriblant Washington Post, mener imidlertid at en slik oppdeling av Google er et usannsynlig utfall.

Må Apple lansere egen søkemotor?

Google betaler i dag Apple 20 milliarder dollar i året for å være Safaris standardsøkemotor og får på den måten tilgang til verdifull søkehistorikk fra Apple-brukere. 

Om kjennelsen påvirker denne avtalen, er det mulig at Apple må lansere sin egen søkemotor. De er i hvert fall tydelige på det er helt uaktuelt å implementere Bing som standardsøkemotor: 

– Jeg tror ikke det finnes en pris i verden som Microsoft kunne betalt oss, sa Apple-ansatte Eddy Cue under rettssaken. 

Må Google dele på hemmelighetene? 

Et annet mulig utfall er at Google tvinges til å dele teknologi og data, slik at andre selskaper kan bygge sine søkemotorer og på den måten «konkurrere på samme grunnlag». 

Det spekuleres i om dette kan gi forbrukere tilgang til ulike spesialiserte søkemotorer av høy kvalitet, som egne søkemotorer for advokater, hobbybakere, nordmenn (RIP Kvasir) eller studenter.

Sammenlignes med Microsoft-rettssak 

Mange har dratt paralleller til rettssaken mot Microsoft i 1998, hvor Windows ble anklaget for å ha monopol som operativsystem. 

Microsoft tapte saken, men slapp å bli delt opp i flere mindre selskaper (men det var også starten på slutten for Internet Explorer som «enerådende» nettleser). Likevel mener mange at denne rettspraksisen banet vei for nettopp Google, som ble opprettet samme år. 

Her er flere tech-nyheter fra uken som gikk: 

KI-nytt fra uka som gikk: 

Men er KI-boblen i ferd med å sprekke?

Nytt fra robotenes verden

Amerikansk resesjon og løs kanon