Google DeepMind-gjennombrudd: Nå er generell kunstig intelligens rett rundt hjørnet … eller?

Google-selskap hevder at drømmen om generell kunstig intelligens er nærmere enn noensinne. Men stemmer egentlig det? Mer om dette, pluss resten av ukens viktigste tech-nyheter.

Denne uken kom nyheten om at DeepMind, et forskningsselskap eid av Google, har tatt et stort steg nærmere å utvikle generell kunstig intelligens. Altså: et system som kan forstå, lære og utføre handlinger på lik linje med et menneske.

KI-systemet med navnet Gato kan utføre 604 ulike oppgaver, blant annet å lage bildetekster, delta i samtaler, stable gjenstander med en robotarm og spille Atari-videospill, skriver TechCrunch.

– Spillet er over, skriver DeepMinds forskningsdirektør Nando de Freitas på Twitter, og hevder at det nå er et spørsmål om å gjøre disse modellene større, tryggere og mer effektive.

Ifølge TechCrunch lagrer Gato kunnskap i form av «polletter», det være seg ord, bilder eller knappetrykk. Det potensielle gjennombruddet ligger i at systemet skal kunne bruke pollettene fra bestemte handlinger til å forbedre utførelsen av andre.

Så når kan vi vente at virkelighetens Skynet er i full drift? Vel … kanskje ikke med det første. Selv om DeepMind hevder at systemet ofte utfører 450 av oppgavene bedre enn en ekspert, er realiteten den at generell kunstig intelligens ennå veldig langt unna. 

– Slik som lignende KI-systemer, mottar Gato spesifikk treningsdata ved å løse oppgaver, og bruker dette til å lære hvordan dataene relaterer til hverandre, sier Mike Cook i forskningskollektivet Knives & Paintbrues til TechCrunch. Han fortsetter:

– Det er ikke enkelt, men fra utsiden kan det virke som at systemet kan lage en kopp med te eller lære ti eller femti nye handlinger. Og det kan det ikke.

Han konkluderer:

– Jeg syns det er et godt stykke arbeid, men det slår meg ikke som et stort steg mot noe som helst. 

Du kan lese mer her:

Andre AI-nyheter fra denne uken inkluderer en studie fra MIT der de bruker kunstig intelligens til å hjelpe selvkjørende biler med å unngå røde lys (Techxplore).

Og her er MIT Technology Review sin guide til den viktigste AI-loven du aldri har hørt om.

Disse sakene om Putin, blokkjede, kvantetech, Amazon og sensur har én ting til felles …

… det handler om Kina: 

Krypto-sammenbruddet: Enkelte godter seg – og myndighetene følger med …

Det er visst ikke så lett å drive sosiale medier:

… kanskje det er like greit å melde seg ut?

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Guider, læringssaker og gratis kurs. Utforsk våre temasider:

Tema

Bærekraft

Å drive bærekraftig er ikke lenger det motsatte av å drive lønnsomt – tvert imot. Her kan du lære mer om hvilke muligheter bærekraft kan innebære for din bedrift, og hvordan du bør gå frem.

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Tema

Digitale teknologier

Digitaliseringen dekker et bredt spekter av forskjellige digitale teknologier – og her kan du bli bedre kjent med noen av de viktigste.

Vi tar med det siste i sagaen om Twitter:

Siste nytt om dingser og tjenester:

Tre morsomme (men også seriøse) fra cyber-land:

… og noen mer edruelige saker på samme tema:

Netflix åpner for live-streaming:

… men glem Netflix?

Til slutt: Rikfolk i rommet, UFO-er og andre blandede drops:

God helg!

Lese et kurs i helgen? Prøv et av disse:

Mikrokurs

Patent, varemerke og design: Hvilke verdier bør du beskytte?

Hva slags verdier og rettigheter er det viktig å verne om? Hvilken beskyttelse kan du få av varemerker, patenter og design? Ta dette korte mikrokurset for å få oversikt!

106 Moduler0% Fullført

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Veiviser

Skytjenester

Din guide til å komme i gang med skytjenester: få en moderne og effektiv IT-plattform som hele tiden fornyer seg og åpner for nye muligheter!

605 Moduler0% Fullført