Google Analytics kan være ulovlig – og derfor kjøper Microsoft spillgigant

Datatilsynet: – Vanskelig å se at Google Analytics kan være lovlig. Her er ukas største tech-nyheter!

Bruk av Google Analytics kan være ulovlig, skriver Digi.no denne uken (betalingsmur). Årsaken er at personopplysninger om europeere, som fanges opp gjennom informasjonskapsler i tjenesten, sendes ut av EU/EØS til USA. 

– Det er vanskelig å se hvordan bruk av Google Analytics kan være lovlig, sier Datatilsynet til Digi.no.

Schrems II-dommen og lagring av persondata utenfor EØS

I den såkalte Schrems II-dommen fra juli 2020 slo EU-domstolen fast at overføring av personopplysninger fra EU/EØS til USA var ulovlig.

Bakgrunnen for saken var at den østerrikske personvernaktivisten Max Schrems klaget inn Facebook for å overføre personopplysningene hans fra Europa til USA – der disse ikke er like godt beskyttet. Da Schrems ba om innsyn i informasjonen som Facebook hadde samlet om ham, mottok han et dokument på hele 1222 sider med personopplysninger som ble lagret på amerikanske servere.

Dette ble starten på en lang rettsprosess i EU-domstolen, som resulterte i Schrems II-dommen: Amerikansk lov undergravde GDPR, og Facebooks overføring av personopplysninger til USA var ulovlig. 

Skal persondata overføres ut av EU/EØS må det foreligge et overføringsgrunnlag, som forsikrer at personopplysningene behandles like trygt ute i verden, som innenfor EØS. Dette er ikke nytt, men etter Schrems II-dommen må europeiske bedrifter aktivt vurdere om overføringsgunnlaget deres er godt nok i praksis – slik det ikke var for Facebook. 

Spørsmålene nå er hvorvidt dette vil bli håndhevet – og om loven og/eller tjenestene vil tilpasse seg.

Det er ikke bare Analytics, men mange andre viktige tjenester fra nettgiganter som Google og Facebook som potensielt berøres av Schrems II-dommen. I mellomtiden er det flere som tar til orde for at annonsører og andre som er avhengig av Analytics, bør se etter alternativer. 

– Mange annonsører og rådgivere trenger å trekke hodet ut av sanden, skriver Jørgen Brunborg-Næss, fagleder data og Innsikt i Synlighet, i en kommentar hos Kampanje

Microsoft kjøper spillgiganten bak «Call of Duty» og «World of Warcraft»

68,7 milliarder dollar. Det er svimlende mye penger Microsoft har lagt på bordet for å overta eierskapet av spillgiganten Activision Blizzard. Til gjengjeld skreller de i samme vending 20 milliarder dollar av markedsverdien til erkerivalen Sony, ifølge Reuters

Activision Blizzard eier flere av de største merkevarene innen gaming, slik som «Call of Duty», «Diablo», «Overwatch» og «World of Warcraft». Ifølge Tek.no vil Microsoft likevel fortsatt la Sony få gi ut «Call of Duty» på PlayStation.

Hva er da tanken bak oppkjøpet? Microsoft sin plan er å bli «spillenes Netflix» med sin skybaserte spilltjeneste Microsoft Game Pass, mener Wired – som skriver at dette er et stort skritt mot en verden etter spillkonsollene. 

Med på kjøpet får Microsoft riktignok Activisions eksplosive søksmål om seksuell trakassering, ifølge Business Insider. Reuters på sin side skriver at verdensbank-sjefen skuler til Microsofts spillavtale på 69 milliarder dollar mens fattige land sliter.

Flere ferske nyheter om spill og gaming:

… og noen saker om apper og internett:

5G-utrulling skapte flykaos i USA

Det har stormet denne uken rundt utrullingen av 5G i USA. Flere flyselskaper mente 5G-signalene ville forårsake «katastrofale forstyrrelser» i flytrafikken, ifølge Engadget. Det amerikanske luftfartstilsynet skal ifølge Quartz ha utsatt tester på hvordan 5G påvirker flytrafikken i to år. 

Nå er 5G-utbyggingen på de store flyplassene midlertidig satt på pause, og flyselskapene sier til CNN at 5G-dommedagsscenariet er over.

Som vanlig er det mye som rører seg innen personvern, svindel og digital sikkerhet:

Lær mer om hvordan du kan sikre din bedrift:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Litt om krypto:

Om Big Tech og markedsmakt:

Ny tech og vitenskap:

Business as usual:

Ukens nyheter om Elon Musk – og verdensrommet

Til slutt et legitimt spørsmål:

Lyst til å lære noe nytt? Ta gjerne en titt på vår kurskatalog!

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.