Et vannskille for sosiale medier – og smarttelefoner?

Sosiale medier kommer kanskje aldri til å bli det samme etter Trumps scenenekt, og årets innovasjonsfest for forbrukerteknologi er i full sving. Les mer om dette – og resten av ukas viktigste teknologinyheter.

Det startet, som vi vet, med angrepet på kongressen. I kjølvannet av denne historiske hendelsen, begynte atter en historisk prosess innen moderne teknologi: President Trumps scenenekt. Trump ble kastet ut av Twitter og Facebook – noe blant annet Twitter-sjef Jack Dorsey innrømmer «setter den offentlige samtalen på spill». Det mye omtalte sosiale mediet Parler ble så blokkert av Amazon og Apple, mens Twitter fjernet over 70.000 QAnon-kontoer.

«Utkantsgrupperingene» som hadde brukt de store SoMe-plattformene, spredte seg ulike veier på nett. Kommentatorer begynte å uttrykke bekymring for at Parler sparkes fra internett. En ISP blokkerte til og med brukere fra Facebook og Twitter i protest mot Trump-sensur. I en kanskje ikke så overraskende utvikling, flokket millioner til de krypterte meldingstjenestene Telegram og Signal. Dette må også sees i sammenheng med WhatsApps personvernsoppdatering.

Aftenpostens kommentator Joacim Lund mente at russetiden nå går mot slutten for de store teknologiselskapene.

Samtidig ble det klart at bruken av Clearview AI-ansiktsgjenkjenningsteknologi økte markant da politiet skulle identifisere de som angrep kongressen – og det ble mer tydelig at forbindelsen mellom desinformasjon og opptøyer i aller høyeste grad er et problem også i modne demokratier som USA.

Slutten på brettbare mobiler (allerede)? 

Det er kanskje ikke overraskende at tidenes første virtuelle CES har ført med seg en solid strøm av nyheter, i stor grad myntet på forbrukermarkedet. Det er nye droner, nye smartbriller, veldig, veldig, veldig mange nye TV-er, nye pop-sockets (husker du dem?), en projektor på størrelse med en kaffekopp og en hel drøss andre dingser.

Blant høydepunktene er demonstrasjonen av LGs utvidbare telefon, som skal bli lansert i løpet av 2021. Det er foreløpig lite detaljer om både teknologien bak, og hvilke størrelser det er snakk om (demoen later til å være en standard-størrelse smarttelefon som utvider seg til et mini-nettbrett) men dette har potensiale til å være et vannskille i smarttelefon-produksjon. Eller i det minste slutten på brettbare telefoner, selv om de så vidt har kommet. Vi følger spent med.

CES 2021 holder det gående i digitalt format til midten av februar. Vi anbefaler The Verge sin oppsamlingside for det nyeste nye.

Elon Musk var igjen i tech-nyhetene denne uken:

Det var noen nyheter innen kunstig intelligens:

Introkurs

Kunstig intelligens

Grunnleggende innføring på 25 minutter: I dette kurset vil du få en innføring i hva kunstig intelligens egentlig er. Du lærer om begreper som maskinlæring og dyplæring, og du får et innblikk i både muligheter og problemstillinger knyttet til utviklingen innen kunstig intelligens.

254 Moduler0% Fullført

…og cybersikkerhet:

Introkurs

Cybersikkerhet

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Dette kurset passer for deg som trenger en innføring i grunnleggende cybersikkerhet.

254 Moduler0% Fullført

… og ellers: