Erna åpner for mer datalagring, og nå spøker det for ikke-mobilvennlige nettsider

Foto: Jorge Guillen / Pixabay

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Statsministeren ønsker mer omfattende lagring av IP-adresser og navn

Når du navigerer på nettet, etterlater enheten din en unik IP-adresse på de stedene du besøker eller laster ned data. Nettleverandører kan se hvem som eier internettabonnementet med den aktuelle IP-adressen. Gjennom nettleverandøren kan en altså tilknytte et navn til internettrafikken.

Denne informasjonen kan imidlertid ikke lagres i mer enn 21 dager. VG skrev nylig at Erna Solberg ønsker at IP-adresser og navn kan lagres over lengre tid, fordi dagens ordning gjør det vanskelig for politiet å etterforske overgrep.

– Vi kan ikke ha det sånn at politiet ikke rekker å etterforske saker som involverer grove overgrep mot barna, fordi dataene forsvinner, sa Solberg til egne partitopper sist helg, i en tale på sentralstyremøtet på Høyres hus.

Imidlertid er det heller ikke uproblematisk å lagre denne typen data over tid.

– Kan du fritt koble IP-adresser til individer, så har du nærmest et speil av menneskers aktivitet, følelser og bevegelser hele tiden, sier tidligere IKT-Norge-direktør Torgeir Waterhouse til VG. Les hele artikkelen her.

Har du ennå ikke en mobilvennlig nettside, begynner det å haste

Google har lenge vært tydelige på at de prioriterer mobilvennlige nettsider når de viser frem søkeresultater – en naturlig utvikling i takt med at folk flest surfer stadig mer på mobilene sine. Nå strammer Google til dette grepet ytterligere, og har annonsert at de fra september av vil kun vil ta utgangspunkt i mobilversjonen av nettsider når disse skal rangeres. I dag er det «bare» 70 prosent av verdens åpne nettsider som lever opp til denne mobilstandarden.

Om din bedrift ennå ikke har tatt noen mobilvennlige grep på nettsiden deres, er det med andre ord fortsatt litt tid igjen – husk bare at slike prosesser raskt kan ta litt tid.

99,9 prosent av alle kontoer som ble hacket i fjor hadde ikke tofaktorautentisering

Ifølge Microsoft, som hver dag overvåker over 30 milliarder innlogginger (eller forsøk på dette) på sine plattformer, var det bare 0,01 prosent av kontoene som ble komprommitert som ikke hadde sikret seg med et ekstra sikkerhetslag utover passordet. Og når de samtidig anslår at 60 prosent av brukerene gjenbruker passord på tvers av jobb- og privatkontoer, begynner det altså å bli temmelig skummelt. Ved å aktivere tofaktorautentisering, enten det skjer via sms, en kode-app eller en hardwarenøkkel, kan du ifølge Microsoft redusere sjansen for at kontoen din blir komprommitert med 99,9 prosent.

Om du ennå ikke vet hva alt dette faktisk innebærer, er det altså god grunn til å friske opp kunnskapene knyttet til datasikkerhet (for eksempel via et av DigitalNorways helt gratis nettkurs).

En annen sikkerhetsutfordring norske bedrifter ser stadig mer til av, er såkalte løsepengevirus – der hackere krypterer bedriftens filer, og krever løsepenger for å låse dem opp igjen. Nylig ga Kripos og Nasjonal sikkerhetsmyndighet ut en temarapport om slike løsepengevirus, som kan være interessant lesning for deg som vil lære mer om fenomenet – og finne ut hvordan du kan forebygge et angrep.

«Fleets» er Twitters svar på Story-formatet

Twitter kaster seg på trenden med flyktige innlegg som forsvinner etter 24 timer. De kaller det «Fleets», og det blir først tilgjengelig i Brasil. Det skriver Twitter selv på sin brasilianske blogg (via TechCrunch og The Verge).

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Fleets vil være synlige på brukerens profil og for deres følgere, men kan ikke lagres, likes eller deles, og dukker ikke opp i søk. Brukergrensesnittet ser ut til å bli veldig nedstrippet og enkelt, og vil være skreddersydd for å skrive inn tekst – men en skal også kunne legge ved bilder, GIF-er og videoer. Etter et døgn, forsvinner posten helt. Til å begynne med er dette imidlertid en test, og mye kan forandre seg før dette eventuelt rulles ut globalt – noe som først er aktuelt om flere måneder, ifølge TechCrunch.

Story-formatet ble introdusert av Snapchat, og deretter raskt kopiert av Facebook-eide Instagram – der formatet snart tok igjen den tradisjonelle «feeden» i popularitet. Men er dette «nok» for et Twitter, som er i stadig motvind? Enkelte stemmer mener også at Fleets ikke bare er en dårlig idé for Twitter, men også for den stadige kampen mot feilinformasjon og falske nyheter.

Apropos falske nyheter: NRK Beta har avslørt at det ikke bare er private nettbrukere som lar seg forlede av sannhetsfordreiende nettroll – også store norske medier som NRK, Dagbladet, VG, Aftenposten og TV 2 har latt seg lure av russiske trollkontoer.