Er Anthrophic selskapet som vil vippe ChatGPT av tronen?

Google ser ut til å tro nettopp det – nå investerer teknologigiganten over 22 milliarder kroner i KI-startupen. Les mer om ChatGPT-utfordreren i ukens Bits & Bytes.

Det har snart gått et år siden ChatGPT tok verden med storm, og mange vil ha en bit av kunstig intelligens-kaka. Eller, hvis du er Google, et enda større kakestykke, ifølge CNBC

Nylig investerte tech-giganten hele 22 milliarder kroner i startupen Anthrophic

I likhet med OpenAI, selskapet bak ChatGPT, spesialiserer Anthrophic seg nettopp på generativ KI, og står bak chatboten Claude, som er basert på språkmodellen Claude 2. Mange ser nok dette i sammenheng med Microsofts tunge investering i ChatGPT fra tidligere i år

Teknologigigantene satser altså på ulike startup-hester innen generativ KI. Så da blir altså spørsmålet: Hvem får sin hest i mål først?

Claude 2 er mer sannferdig enn ChatGPT

Svaret på det siste spørsmålet blir neppe besvart med det første, men Google har nok sine grunner for å satse på Anthrophics produkt. Claude 2 kan gjøre mye av det samme som GPT4 – språkmodellen som ligger til grunn for ChatGPT, men er på enkelte områder enda mer avansert.

For eksempel kan chatboten lage sammendrag av tekster opptil 75000 ord, mens ChatGPT er begrenset til rundt 3000. En studie fra Arthur AI, et selskap som spesialiserer seg på evaluering av ulike språkmodeller, viste da også at Claude kom desidert best ut når det kom til hvor selvbevisst den oppførte seg. 

Claude var den mest presise når det kom til å anslå hva den visste og ikke visste, og er dermed flinkere til å unngå å gi feilaktige eller upresise svar. Nettopp dette har ChatGPT vist mange ganger at den per nå ikke takler særlig godt – eksempelvis da den oppfant en hel rekke juridiske henvisninger under en rettssak i USA.

Startet av tidligere OpenAI-arbeidere

Claude 2 er da også utviklet av tidligere OpenAI-medarbeidere, som valgte å trekke seg fra ChatGPT-prosjektet og heller satse på sin egen språkmodell. Fremst blant disse var Dario Amodei, tidligere nestsjef i OpenAIs utviklingsavdeling, og hans søster, Daniela Amodei, tidligere nestsjef for sikkerhet.

Anthrophic var også ett av de fire selskapene som ble invitert til Det hvite hus for å diskutere KI-utvikling med visepresident Kamala Harris i april i år – og allerede da investerte Google 3,5 milliarder kroner i produktet deres.

Amodei-søsknene sier at de per nå har rundt 35 ansatte som jobber direkte med språkmodellen, og omtrent 150 som jobber med støtte og relaterte prosjekter. Og de understreker at selv om de nå ser ut til å nyte stor suksess, er det mer enn nok rom i markedet til at flere aktører kan lykkes med lignende modeller:

– Det er en veldig uvanlig situasjon, rett og slett fordi etterspørselen for språkmodeller er så stor at markedet overhodet ikke kan mettes.

Vil du lese mer om KI og relaterte saker fra uken som gikk? Da kan du ta en titt på sakene under: 

FTX-gründeren får opptil 110 år i fengsel

Nettkriminelle går etter underleverandører

Ny undersøkelse viser lavt sikkerhetsnivå blant norske selskaper.

… Og personvern og sikkerhet er stadig aktuelt:

Norge saksøkes av én datingapp:

… mens Google inngår forlik med andre.

Teknologi på land, vann og i luften:

Chip-krigen fortsetter ufortrødent:

Lær noe nytt med ett av våre gratis kurs:

Tjenester

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.