Ekspertens 6 tips til skreddersydde KI-assistenter

Arne Berg, konsulent i IT-selskapet Frend. (Foto: Frend)

Får du ikke hjelp til det du lurer på av ChatGPT? Da bør du kanskje utforske mulighetene for skreddersøm: 

Det siste året har de aller fleste blitt godt kjent med kunstig intelligente assistenter som ChatGPT og Copilot. Vi bruker dem til å fikse enkle oppgaver og håndtere tidstyver. 

Men utnytter vi egentlig det fulle potensialet i store språkmodeller? Arne Berg, konsulent i IT-byrået Frend, tror svaret på det sannsynligvis er nei. 

– ChatGPT og Copilot er brede hyllevaretjenester. De er laget for å kunne svare på «alt». Utfordringen er at nettopp fordi verktøyene er generelle, så blir gjerne svarene man får ut av dem også generelle, sier han. 

For å få mest mulig ut av GPT-4 og Gemini – de to mest brukte språkmodellene på markedet i dag – mener Berg man bør utforske mulighetene for skreddersøm

Begrenset til et område

Enkelt forklart er skreddersydde KI-assistenter tilpasset for å utføre spesifikke oppgaver innenfor et begrenset område. Det er i motsetning til ut-av-boksen-løsninger som ChatGPT. 

– Vi ser at stadig flere norske virksomheter bruker skreddersøm for å ta generativ kunstig intelligens til et nytt nivå, sier Berg. 

Her er hans seks beste tips til deg som ønsker å lære mer om skreddersydde KI-assistenter: 

1. Heller flere spesifikke verktøy enn én «allvitende»

Ikke begrens deg til én swiss army knife. Skaff deg heller en omfattende verktøykasse utstyrt med alle verktøyene du trenger. 

La oss si at du har én KI-assistent som svarer på kundeforespørsler. En annen produserer tekst til et nyhetsbrev. En tredje gir beslutningsstøtte til en salgsavdeling. 

– Disse tre assistentene vil være bedre på sine områder enn et «allvitende» verktøy. Det er fordi de er fintunet med et definert formål og konkrete arbeidsinstrukser, sier Berg. 

2. En KI-assistent bør kjenne (deler) av din bedrift

Gi KI-assistenten tilgang til domenekunnskap og spesifikk informasjon om din bedrift. 

– Kobler du på relevante data og nøkkeldokumenter i en vektordatabase, kan KI-assistenten handle i tråd med virksomhetens strategier, verdier, mål og følge bedriftens arbeidsflyter, sier konsulenten. 

Men han understreker at man ikke skal gi verktøyet tilgang til all data: 

– Mange kommer til oss og ønsker å koble på hele databasen. Det er noe vi fraråder, for det kan være mye dårlig data der. Det kan gjenspeiles i resultatene. 

Han legger til: 

– Man bør heller velge ut spesifikke data som kvalitetssikres og renskrives – og som kan knyttes til den spesifikke oppgaven du ønsker at assistenten skal håndtere, sier han. 

3. Se mulighetene for flyter og automatisering

– En skreddersydd KI-assistent kommer ikke alltid med et prompt-vindu. Den kan operere autonomt i bakgrunnen. Det tror jeg er litt underkommunisert når man snakker om store språkmodeller, sier Berg. 

Verktøyene vi snakker om trenger med andre ord ikke å være en chatbot. De kan bakes inn i din arbeidsflyt, og det kan være en knapp i et verktøy du er vant til å jobbe med fra før. 

Berg kommer med et eksempel på hvordan man kan lage flyter som bruker kunstig intelligens: 

– Si at det kommer inn et lead i CRM-systemet. Da kan først en GPT-modell trigges til å søke opp informasjon om selskapet. Denne infoen sender den til en annen GPT-modell som har fått instrukser om å kartlegge hvordan deres tjenester kan møte kundenes behov. Til slutt får du kanskje resultatet som en melding i slack fra en tredje assistent.

4. Utforsk tilpassede hyllevareprodukter

En skreddersydd KI-assistent må ikke være hjemmelaget. Det finnes flust av tjenester basert på store språkmodeller som er ferdig tilpasset en bransje, en funksjon eller oppgave. 

Eksempler er Jasper som retter seg mot markedsførere, eller Intercom som tar for seg kundeservice. 

– Dette er tjenester med definerte formål, designet for å møte spesifikke behov innenfor ulike bransjer eller arbeidsprosesser, sier Berg. 

Som oftest kan slike tjenester enkelt integreres i bedriftsverktøy og knyttes til relevant virksomhetsdata.

5. Eksperimenter med GPT-er 

For deg som ønsker en lavterskel inngangsportal til skreddersydde KI-assistenter, er GPT-er et godt sted å starte. 

Dette er varianter av ChatGPT som du selv enkelt kan bygge direkte i chatbotens grensesnitt. Du kan gi den instruksjoner for hvilke oppgaver den skal løse, kilder den skal lære av og laste opp egne data. 

– Bruksområdene til GPT-er er begrenset til et chatvindu og tekstbasert respons. Men det er et godt sted å starte, sier han. 

6. Helvis eller delvis skreddersøm? 

Ønsker du å utnytte det fulle potensialet i en KI-assistent, kan det være nødvendig å enten helvis eller delvis programmere løsningen. 

– Da vil løsningen være mer effektiv, og du vil ha bedre kontroll over hvordan assistenten integreres med andre systemer. Det er også en sikrere måte å gjøre det på, sier han. 

– Det er også viktig med tanke på skalering, sier Berg. 

Det kan også handle om at man ønsker å utvikle et eget grensesnitt, om det så er en bedriftsintern app eller en integrasjon i et samhandlingsverktøy.