– Digital beredskap kan handle om overlevelse

Hva gjør du hvis virksomheten blir hacket? Uten en beredskapsplan kan veien tilbake bli fryktelig tung. Heldigvis skal det ikke så mye til, som du kanskje tror.

– Selv en liten beredskapsplan kan hjelpe mye ved en alvorlig hendelse.

Har du ikke tenkt gjennom hvordan du skal håndtere et angrep, risikerer du at det blir forferdelig dyrt når det faktisk skjer – om du i det hele tatt overlever, sier Rolv R. Hauge, Head of Security Advisory, Business div. i Telenor.

Digitale angrep mot norske virksomheter har mangedoblet seg på få år. Det kan være for å kryptere data og kreve løsepenger, få tak i verdifull informasjon eller å ta seg videre til andre i leverandørkjeden. Ofte skjer alt sammen samtidig. 

Angrepene skjer i alle næringer, og ingenting tyder på at bildet vil endre seg med det første. Likevel vet få ledere hva de faktisk skal gjøre om virksomheten blir utsatt for et angrep.

I samarbeid med Telenor, DNB og DNV har Digital Norway derfor laget et kurs som gjør det litt enklere å komme i gang med beredskapsarbeidet. 

– Trusselbildet er endret

Hauge i Telenor mener dette er en kompetanse som har blitt helt nødvendig i næringslivet nå. Han tror en utfordring er at mange ser på egen virksomhet som uinteressant for hackere.

– Når du setter deg ned og kartlegger verdiene i virksomheten din – hvem disse kan være attraktive for, hvor motiverte andre kan være for å angripe dem og hvor ødeleggende det vil være om noen får tak i dem – så innser de fleste hvor sårbare de faktisk er for et angrep. 

Mange har stort fokus på hvordan de skal forhindre og oppdage et angrep. Hauge mener det i dag er like viktig å vite hva du skal gjøre når du faktisk har blitt angrepet.

– Trusselbildet har endret seg veldig de seneste årene, noe det er ulike grunner til. Angrepene kommer hyppigere og blir stadig mer avanserte. Det har økt behovet for å prioritere det vi kaller digital beredskap.

Digital beredskap: Hva gjør du når virksomheten din blir hacket?

Cybersikkerhet er viktig – det vet du. Men vet du hva du gjør om alle datasystemene på jobb plutselig forsvinner? I dette kurset lærer du om digital beredskap – og hvordan du håndterer et cyberangrep på best mulig måte.

Start kurset her – helt gratis:

– Kan bidra til å styrke sikkerheten

Selv om digital beredskap handler om hva du gjør når angrepet er et faktum, kan slik planlegging også være svært nyttig for å finne tiltak som kan styrke evnen til å forhindre angrep, mener Boye Tranum, Director Cyber Security i DNV. 

– Målet med en beredskapsplan er at du raskere skal klare å komme tilbake til normal drift. For å få til det er du nødt til å kartlegge hvilke funksjoner som er kritiske i virksomheten din, og hvilke datasystemer og IT-systemer du har for å understøtte de kritiske funksjonene.

Boye Tranum, Director Cyber Security i DNV.

Mange små og mellomstore virksomheter har i dag en hybridløsning innen IT. Det vil si at man benytter seg av noen løsninger i skyen, samtidig som man har noen servere man administrerer selv.  

– Er du avhengig av at alle disse løsningene fungerer, er det gjerne det systemet du har dårligst evne til å gjenopprette, som kommer til å være det mest kritiske for deg. I en beredskapsplan må du ta utgangspunkt i at dette kompromittert og ikke er tilgjengelig. 

– Kan gi omdømmekrise

Pia Stubberud er fagspesialist på forretningskontinuitet i DNB og forklarer at det å øve på ulike scenarioer er et viktig ledd i å kartlegge konsekvenser av et dataangrep.

– Vi må til enhver tid kunne levere produktene og tjenestene våre til kundene, så vi må ha en backup-løsning for alt om noe skulle gå galt. Derfor må vi øve på scenarier som kan føre til at noe plutselig blir utilgjengelig. Det handler om å finne alt som er kritisk for virksomheten.

Stubberud mener fokus på digital beredskap også er spørsmål om omdømme.

– Håndterer du et digitalt angrep dårlig, kan det fort gå ut over både kunder og leverandører. Det går fort utover tillit som det vil være vanskelig å bygge opp igjen.

Pia Stubberud, fagspesialist på forretningskontinuitet i DNB.

Heldigvis trenger det ikke være komplisert å utarbeide en digital beredskapsplan. Legger du ned litt tid og innsats, kan det være nok til å avverge tap i mangemillionersklassen. 

I Digital Norways nye kurs lærer du om digital beredskap – og hvordan du håndterer et cyberangrep på best mulig måte.

Styrk sikkerheten i din virksomhet:

Introkurs

Hva gjør du når virksomheten din blir hacket?

Lær hvordan du lager en beredskapsplan for digitale angrep

15 min4 Moduler0% Fullført

Introkurs

Hvordan beskytte deg mot cyberangrep?

Det finnes idag mange former for cyberkriminelle, og de har ulike forutsetninger og motiver. Her kan du lære mer om hvordan du kan styrke din digitale sikkerhet.

155 Moduler0% Fullført