«Deepfake» for alle – og ville du latt KI forsvare deg i retten?

Advokat-robotene kommer, «deepfake» på kontoret ー og er Norge naive i møte med cyberangrep fra fremmede makter? Her er ukens tech-nyheter!

Vil «deepfake» innta videomøtene?

I en artikkel på Wired kunne man denne uken lese om hvordan den kontroversielle deepfake-videoteknologien har nådd arbeidsplassen. Du vet: maskinlæringsalgoritmen som ble kjent gjennom å klistre falske (men fullt troverdige) ansikter på alt fra politikere og kjendiser til pornoskuespillere. 

Teknologien kan nemlig brukes til å sprite opp videosamtaler- og intervjuer, der en figur eller avatar tar din plass og mimer både stemme, kroppsspråk og ansiktsuttrykk.

Oppstartsselskapet bak produktet, Synthesia, slår seg dermed opp på en langt mer stueren bruk av den omdiskuterte teknologien. Det kan se ut til at KI-avatarer er iferd med å bli et slags statussymbol i sin innledende fase. 

KI-avataren kan blant annet oversette et videomøte fra engelsk til japansk i sanntid, eller lage en temmelig troverdig opplæringsvideo på portugisisk – selv om du om snakker engelsk.

Gikk lei av parkeringsbøter – laget verdens første advokat-robot

Ville du latt en robot forsvare deg i rettsvesenet? Spørsmålet stilles i et intervju med teknologigründer Joshua Browder, 24-åringen bak appen DoNotPay, og illustrerer hvordan bruk av KI og maskinlæringsalgoritmer inntar stadig flere bransjer. 

For de av dere som nå forestiller seg en humanoid dings som stavrer rundt i rettssalen og utbasunerer metalliske «protest!», må virkeligheten modereres litt: DoNotPay er en app som bruker KI til å hjelpe deg med å sette opp og skrive juridiske brev, som for eksempel klagebrev i forbindelse med bøter. 

Gründeren oppgir selv at ideen til appen oppsto fordi han fikk så mange urettferdige parkeringsbøter, og ville effektivisere ankeprosessen. Det har gitt oppmerksomhet fra fagmiljøene, og i fjor vant appen en pris for å øke tilgjengeligheten av juridisk assistanse i USA.

Stjernen brukte kunstig intelligens til å få tilbake stemmen etter kreft – og flere nyheter om KI

Vil du lære mer om KI?

Tema

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

17-åringen vil ha flere bøker på skolen – får «aldri en pause fra skjermen»

Samtalen om bruk av digitale læremidler i skolen er noe som angår oss alle, ikke minst elevene selv, og det er derfor verdt å spisse ørene når de unge selv tar ordet. 

Her på berget har debatten i stor grad handlet om Ipad-bruk, men også gode totalbidrag i form av debattbøker som «De digitale prøvekaninene» av journalist Gaute Brochmann har rokket ved premissene for den utstrakte teknologibruken i skoleverket.

Ødelegger vi konsentrasjonsevnen til en oppvoksende generasjon? Innlegget fra den 17 år gamle vgs-eleven Jenni ber om at politikerne tar advarslene på alvor, og etterspør en mer balansert bruk av analoge og digitale læremidler. 

– Øynene og kroppen vår får aldri en pause fra skjermen (…) Vi leser også flere korte, digitale tekster, som gjør oss dårlig forberedt til universitet, der dybdeforståelse blir viktigere, skriver 17-åringen i en kommentar i Bergens Tidende.

IKEA vil selge miljøvennlig strøm til svenskene, og flere nyheter om samfunn og digitalisering

Digitaliseringsministeren ble hacket av russiske interesser, men følte ikke at hun ble tatt på alvor

Det var under et arrangement på Arendalsuka at digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland fyrte løs mot sikkerhetskulturen i cyber-Norge. 

Her fortalte hun om et russisk forsøk på å ta seg inn i mobilen hennes, og hvordan operasjonen ble kombinert med koordinert fysisk overvåking. Digitaliseringsministeren oppfordret i samme seanse alle til å være på vakt:

– Vi skal ikke være paranoide, men vi må heller ikke være så naive at vi tenker at disse angrepene ikke skjer. Det angår alle innbyggere, og derfor må alle også spørre seg selv: Hvilke sikkerhetstiltak kan jeg innføre i min familie, i vår hverdag, for å beskytte oss?

Helleland ble overrasket over hvor målrettet hackerne gikk til verks, men enda mer over det hun beskriver som den naive responsen på egne varsler om hendelsen. Utspillet siteres i en artikkel i Dagens Næringsliv, som ligger bak betalingsmur, men videoklippet hvor Helleland forteller om hele angrepet ligger åpent tilgjengelig for alle.

Kritisk sikkerhetshull oppdaget i «tingenes internett»-dingser, og flere nyheter om cybersikkerhet og personvern:

Hold deg oppdatert på sikkerhet:

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Mastercard faser ut magnetstripen i 2024 – og mer om kryptovaluta og digital økonomi

Lager materialer av månestøv, og flere nyheter om ny teknologi og romfart

Til slutt: apper, dingser og godt og blandet

Vil du lære mer?

Kurs

Lær noe nytt om bærekraft, kunstig intelligens, cybersikkerhet, digitale verktøy og mye mer.

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!