Brukerflukt, permitteringer og fornying – slik har starten på Musks Twitter vært

Foto: Daniel Oberhaus via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Det tok sin tid, men til slutt fikk Elon Musk Twitter. I løpet av en uke er det varslet store endringer og permitteringer – og han har klart å provosere Stephen King. Her er ukens viktigste tech-nyheter.

Mye digitalt blekk har gått med til å dekke Elons Musks oppkjøp av Twitter. Etter mye frem og tilbake har Tesla-sjefen til slutt tatt over det sosiale mediet – til den nette sum av 44 milliarder dollar. Og Musk har ikke kastet bort tiden med å sette sitt preg på selskapet.

Mindre enn et døgn etter oppkjøpet, beordret han at avloggede brukere som besøker Twitter.com skal loses inn til Utforsk-siden fremfor den vanlige innloggingssiden. Ifølge The Verge ville en slik beslutning tidligere ha vært et hett stridstema, og signalet fra den nye sjefen er derfor tydelig: ingenting er «hellig».

– Det er definitivt en måte å gjøre det klart at du er sjefen, sier en tidligere til nettstedet.

Og flere endringer er i gjære. TechCrunch skriver at brukere nå må betale for den kjente blå haken i brukernavnet som kjennetegner at kontoen er verifisert – noe Stephen King reagerte på.

– Musk får meg til å tenke på Tom Sawyer, som får jobben med å hvitvaske et gjerde som straff. Tom lurer vennene sine til å gjøre jobben for ham, og få dem til å betale for privilegiet. Det er det Musk vil gjøre med Twitter. Nei, nei, nei, tvitret den kjente forfatteren.

Musk har også varslet færre annonser, og at det skal bli mulig å dele lengre videoer enn den nåværende grensen på to minutter og 20 sekunder. I tillegg ser det ut til at videotjenesten Vine, som oppnådde en viss popularitet på midten av 2010-tallet, skal gjenopplives.

Tusenvis kan få sparken

Men det er også mørke skyer på horisonten: Musk skal nemlig være svært bestemt på å kutte i kostnadene. The Guardian skriver at 1 milliard dollar i årlige driftskostnader skal frigjøres ved å redusere finansieringen til skytjenestere og servere.

I tillegg er det varslet et hav av permitteringer. Flere sentrale skikkelser i ledelsen har allerede fått fyken og flere tusen ansatte ser ut til å være på vei ut døra. Ryktene vil ha det til at arbeidsstyrken skal reduseres med så mye som 50 prosent. I 2021 hadde selskapet mer enn 7000 ansatte.

Blant Twitters brukere kan det virke som at svært mange tok nyheten om at «Fuglen er fri» (som Musk tvitret etter oppkjøpet) svært dårlig. Mer enn en million brukerkontoer skal ha forsvunnet fra plattformen etter at Musk tok over – enten som følge av deaktivering eller suspendering, skriver MIT Technology Review

Tiden vil vise om Twitter blir nok en suksesshistorie for Musk. Og spørsmålet er om han er rett mann for selskapet.

– Det er mye som kan true Twitters fortsatte suksess, skriver Tor W. Andreassen, professor ved Norges Handelshøyskole i en kronikk på Digi.no.

– Men kanskje er den største trusselen Elon Musk selv, som med sin «løs-kanon-på-dekk» atferd kan dytte vekk både annonsører og brukere. Dersom Musk gjør Twitter til en åpen allmenning for fri meningsytring uten redaktør eller ansvar for innhold styrt av algoritmer som fremmer sterke emosjonelle reaksjoner blant brukerne for å øke engasjementet, kan det starte dødsprosessen, skriver Andreassen.

Flere tjenester kan nå dra nytte av usikkerheten rundt Musks Twitter-oppkjøp:

Nysgjerrig på kunstig intelligens? Sjekk ut vår splitter nye veiviser!

Veiviser

Kunstig intelligens på arbeidsplassen

KI endrer hvordan vi lever og jobber. Lær om mulighetene med teknologien – samt hvordan og hvorfor vi alle må bidra til å styre utviklingen i etisk og ansvarlig retning.

604 Moduler0% Fullført

Ting går heller ikke på skinner for Twitters konkurrenter:

Har Google kastet inn håndkleet i meldingstjeneste-kampen?

Har du tatt i bruk Windows nyeste operativsystem? Da er du i mindretall: 

Ny EU-lov kan ha enorm innvirkning på «Big Tech»:

En stor påminnelse om at verden ennå ikke er fri fra koronaspøkelset:

I 2035 kan biler som går på fossilt drivstoff bli fossiler:

Mobilen din kan bidra til å forhindre fremtidige brokollapser:

Slik skal KI gi bedre lydkvalitet … og påvirke politikken(?):

Men forstå KI-forskere egentlig det de driver med?

Stoler du på brukeranmeldelser? Da bør du kanskje tenke deg om: