Britisk storoffensiv mot Metas kjøp av Giphy – og slik kan strømmekarrieren bli et mareritt

Ukens viktigste tech-nyheter – kort oppsummert.

Meta (Facebook) møter britisk motstand for planer om å kjøpe Giphy:

Det vokser stadig nye skudd på den store fortellingen om Meta mot verden. Når Meta nå møter motstand i England for sine planer om å kjøpe Giphy – den populære databasen og søkemotoren for gif-er – inngår det i en årelang historie om hvordan Facebook har utfordret amerikansk monopollovgivning (eller antitrust-lovigvning, som det kalles). 

Oppkjøpet av konkurrenter som Instagram og WhatsApp har havnet særlig i søkelyset, og drevet frem anklager om at selskapet fortrenger konkurranse og fremmer monopoliserende forretningsdrift. Det har riktignok ikke lykkes for amerikanske lovgivere å komme med noen konklusjon i saken(e), blant annet fordi ulike lover i amerikanske delstater kompliserer det juridiske bildet. 

Da Facebook annonserte sitt oppkjøp av Giphy for 400 millioner dollar i mai 2020, tok det ikke lang tid før både australske og britiske myndigheter svarte med å gå avtalen i sømmene. Nå ligger det an til at britiske myndigheter vil lykkes i å hindre det nært forestående oppkjøpet, sier offisielle kilder til Financial Times. Eller som økonomiprofessor Greg Taylor ved Oxford sier til Business Insider i samme artikkel:

– Første gang vi ser et slik oppkjøp (i tech-industrien, red.anm.) bli stoppet, vil være det samme som å trekke opp en linje i sanden.

Israels og Irans cyberkrig rammer sivile, og flere nyheter om cybersikkerhet, datakriminalitet og personvern:

Utforsk vårt gratis læringsinnhold om cybersikkerhet:

Introkurs

Hvordan beskytte deg mot cyberangrep?

Det finnes idag mange former for cyberkriminelle, og de har ulike forutsetninger og motiver. Her kan du lære mer om hvordan du kan styrke din digitale sikkerhet.

155 Moduler0% Fullført

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Pentagon etablerer avdeling for UFO-studier, og flere nyheter om romfart:

… og mer om ny teknologi:

Strømming av spill på Twitch har blitt karriere, men «drømmejobben» har også en mørk side:

Økonomien som har vokst frem med internett, nedgangstider og nye innholdsplattformer har også skapt en generasjon av unge folk som livnærer seg av å underholde andre i sosiale medier: velkommen til den beryktede og ikke helt uproblematiske gig-økonomien.

Floskelen blant «millennials» som går ut på at «alt du trenger er en smarttelefon og en laptop» for å skape karriere stemmer riktignok ikke lenger – du skal helst ha profesjonelt opptaksutstyr og en personlig kokk i tillegg. 

I hvert fall hvis vi skal tro denne artikkelen i The Guardian, som skildrer utfordringene til noen av de største aktørene på spillstrømmefronten (med flere millioner følgere) – både veteranene som startet på Youtube, og de som kom etter. 

Her får du et innblikk i hvordan strømmerne kjemper en desperat kamp om å holde på seertallene, mot klokken og mot seg selv, i en intens konkurranse om annonsekroner og følgere. Å være utbrent er regelen heller enn unntaket, sier de, og journalisten spør: Er dette vår tids rockestjerner?

Siste nyheter om kryptovaluta, blokkjede og digital økonomi:

Hva er egentlig blokkjeder og hvordan blir de brukt? Lær mer i våre gratis kurs:

Introkurs

Blokkjeder

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Blokkjeden ble i utgangspunktet utviklet for å understøtte den digitale valutaen Bitcoin, men teknologien anvendes stadig til nye formål, og i nye bransjer og sektorer. I dette kurset lærer du hva en blokkjede er, hvordan det fungerer i praksis, og hvordan teknologien skaper verdi.

254 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Blokkjede

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om blokkjede på 5 minutter.

55 Moduler0% Fullført

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

405 Moduler0% Fullført

Slik bidrar søte katter til å spre falsk informasjon, og flere nyheter om sosiale medier, internett og digital kultur:

Britisk offensiv mot Meta (Facebook) i forbindelse med Giphy-oppkjøp – og flere nyheter om pågående konflikter:

Og til slutt noen saker om nye dingser, programvare og spill:

Bonus! Denne studien om hvordan kommunikasjonsplattformen Discord løser utfordringene med moderering av innhold ved hjelp av KI:

Discords bruk av KI-moderasjon for å hindre skadelig innhold (TechDirt)