Britisk storoffensiv mot Metas kjøp av Giphy – og slik kan strømmekarrieren bli et mareritt

Ukens viktigste tech-nyheter – kort oppsummert.

Meta (Facebook) møter britisk motstand for planer om å kjøpe Giphy:

Det vokser stadig nye skudd på den store fortellingen om Meta mot verden. Når Meta nå møter motstand i England for sine planer om å kjøpe Giphy – den populære databasen og søkemotoren for gif-er – inngår det i en årelang historie om hvordan Facebook har utfordret amerikansk monopollovgivning (eller antitrust-lovigvning, som det kalles). 

Oppkjøpet av konkurrenter som Instagram og WhatsApp har havnet særlig i søkelyset, og drevet frem anklager om at selskapet fortrenger konkurranse og fremmer monopoliserende forretningsdrift. Det har riktignok ikke lykkes for amerikanske lovgivere å komme med noen konklusjon i saken(e), blant annet fordi ulike lover i amerikanske delstater kompliserer det juridiske bildet. 

Da Facebook annonserte sitt oppkjøp av Giphy for 400 millioner dollar i mai 2020, tok det ikke lang tid før både australske og britiske myndigheter svarte med å gå avtalen i sømmene. Nå ligger det an til at britiske myndigheter vil lykkes i å hindre det nært forestående oppkjøpet, sier offisielle kilder til Financial Times. Eller som økonomiprofessor Greg Taylor ved Oxford sier til Business Insider i samme artikkel:

– Første gang vi ser et slik oppkjøp (i tech-industrien, red.anm.) bli stoppet, vil være det samme som å trekke opp en linje i sanden.

Israels og Irans cyberkrig rammer sivile, og flere nyheter om cybersikkerhet, datakriminalitet og personvern:

Utforsk vårt gratis læringsinnhold om cybersikkerhet:

Mikrokurs

Cyber­sikkerhet

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om cybersikkerhet på 5 minutter.

55 Moduler0% Fullført

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Tema

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Pentagon etablerer avdeling for UFO-studier, og flere nyheter om romfart:

… og mer om ny teknologi:

Strømming av spill på Twitch har blitt karriere, men «drømmejobben» har også en mørk side:

Økonomien som har vokst frem med internett, nedgangstider og nye innholdsplattformer har også skapt en generasjon av unge folk som livnærer seg av å underholde andre i sosiale medier: velkommen til den beryktede og ikke helt uproblematiske gig-økonomien.

Floskelen blant «millennials» som går ut på at «alt du trenger er en smarttelefon og en laptop» for å skape karriere stemmer riktignok ikke lenger – du skal helst ha profesjonelt opptaksutstyr og en personlig kokk i tillegg. 

I hvert fall hvis vi skal tro denne artikkelen i The Guardian, som skildrer utfordringene til noen av de største aktørene på spillstrømmefronten (med flere millioner følgere) – både veteranene som startet på Youtube, og de som kom etter. 

Her får du et innblikk i hvordan strømmerne kjemper en desperat kamp om å holde på seertallene, mot klokken og mot seg selv, i en intens konkurranse om annonsekroner og følgere. Å være utbrent er regelen heller enn unntaket, sier de, og journalisten spør: Er dette vår tids rockestjerner?

Siste nyheter om kryptovaluta, blokkjede og digital økonomi:

Hva er egentlig blokkjeder og hvordan blir de brukt? Lær mer i våre gratis kurs:

Introkurs

Blokkjeder

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Blokkjeden ble i utgangspunktet utviklet for å understøtte den digitale valutaen Bitcoin, men teknologien anvendes stadig til nye formål, og i nye bransjer og sektorer. I dette kurset lærer du hva en blokkjede er, hvordan det fungerer i praksis, og hvordan teknologien skaper verdi.

254 Moduler0% Fullført

Mikrokurs

Blokkjede

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om blokkjede på 5 minutter.

55 Moduler0% Fullført

Veiviser

Bærekraft & digitalisering

Den komplette startguiden for å jobbe effektivt med bærekraft, digitalisering og forretningsutvikling.

905 Moduler0% Fullført

Slik bidrar søte katter til å spre falsk informasjon, og flere nyheter om sosiale medier, internett og digital kultur:

Britisk offensiv mot Meta (Facebook) i forbindelse med Giphy-oppkjøp – og flere nyheter om pågående konflikter:

Og til slutt noen saker om nye dingser, programvare og spill:

Bonus! Denne studien om hvordan kommunikasjonsplattformen Discord løser utfordringene med moderering av innhold ved hjelp av KI:

Discords bruk av KI-moderasjon for å hindre skadelig innhold (TechDirt)