Bølge av cyberangrep mot kritisk infrastruktur – vil behandles som terrorisme

Ny Windows-utgave på vei, flere store cyberangrep – og resten av ukas viktigste nyheter fra teknologiverden.

Matforsyning, drivstofforsyning og transport rammet av cyberangrep. Står vi midt i en «ransomware-krise»?

Verdens største kjøttleverandør ble denne uken slått ut av et ransomware-angrep (løsepengevirus). Brasilianske JBS leverer en femtedel av verdens kjøtt, og det var en rekke av deres anlegg i Nord-Amerika og Australia som ble rammet, skriver Bloomberg. En russisk-basert kriminell organisasjon er mistenkt for å stå bak angrepet, ifølge The Verge.

Det er andre gang på kort tid at kritisk infrastruktur i USA rammes av cyberangrep. Drivstofforsyningen i landet ble nylig lammet av et lignende angrep mot selskapet Colonial Pipeline. The New York Times skriver dessuten denne uken at New Yorks transportmyndigheter, MTA, ble hacket i april, av cyberkriminelle som mistenkes å ha bånd til Kina. 

Hvorfor føles det plutselig som vi står i en nådeløs «ransomware-krise»? Det spør MIT Technology Review. De påpeker at angrep med løsepengevirus har pågått i flere år – men at de nå er blitt mer sofistikerte og er målrettet mot mål slik som disse, der de kan kreve skyhøye utbetalinger. Og de kriminelle opererer fra land der de er relativt skjermet fra straffeforfølgelse. 

Også CNN har skrevet en oppsummering av det som nå pågår. De trekker blant annet frem at pandemien – som har sendt folk med tilgang på kritisk infrastruktur på hjemmekontor – har gjort situasjonen verre. 

Nå skriver Reuters (via Gizmodo) at USAs justisdepartement fremover vil prioritere disse sakene på lik linje med terrorisme, og etterforske de cyberkriminelle med samme metode som brukes på internasjonale terrorister. 

Her er flere aktuelle saker om cybersikkerhet og personvern:

I dette kurset kan du lære mer om hvordan sikre din egen bedrift:

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

Siste software-nytt: Neste generasjon Windows er på vei – mens Huawei lanserer sitt Android-alternativ

Her har du tre saker om kart: 

… og noen flere om kunstig intelligens:

Mikrokurs

Hva er kunstig intelligens?

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.

106 Moduler0% Fullført

Det siste om sosiale medier:

BBC prøvde å kjøpe NFT, mens digitale lommebøker rulles ut i EU:

To nokså ulike saker om foto:

… og en hel drøss med utenomjordiske nyheter:

Til slutt, et par andre saker det er vel verdt å lese: