Blir elever flinkere av å bruke KI i skolen?

Nye undersøkelser viser at elever og studenter som benytter seg av KI i skolehverdagen kanskje lærer mer. Mer om dette og ukens tech-nyheter i Bits & Bytes.

KI-verktøy og deres plass i skolen har lenge vært et hett debattema. 

På den ene siden argumenteres det for at kunstig intelligens, med sitt store læringspotensial, kan hjelpe elevene i skolehverdagen. På motsatt side pekes det på risikoen knyttet til juks, samt at elever som bruker KI på skolen kan lene seg for mye på teknologien – og dermed ikke lære like mye. 

Nå har Aftenposten gått over forskningen på feltet. Tendensene der tyder på at KI har hatt en positiv effekt på læringsutbyttet på skolen, stikk i strid med det har vært nervøse for. 

Lærte bedre med ChatGPT

I fjor fikk Osloskolen skarp kritikk for å innføre ChatGPT i klasserommene, før forskning kunne dokumentere hva slags effekt det hadde på læringsutbyttet. Aftenpostens funn tyder på at de kan ha valgt rett. 

Avisa har ved hjelp av research-tjenesten Elicit gått gjennom forskning som sammenligner undervisning med og uten chatboter. 

Funnene viser at KI-chatbotene bidro mer positivt enn negativt til undervisningen, med relativt stor margin – i hvert fall på høyskole-, universitets-, og videregåendenivå. 

På ungdomsskolenivå eksisterte riktignok bare én studie. Den viste likevel at elevene scorte 33 prosent bedre på en test der de lærte om materialet ved hjelp av ChatGPT, sammenlignet med da de brukte tradisjonell videoundervisning.

Motiverer de «svakere» elevene

Noe Aftenpostens funn ikke kunne gi noe indikator på, var hvorvidt ChatGPT også hadde en positiv effekt på læringsutbyttet til de såkalte «svakere» skoleelevene. 

Og akkurat dette har vært et bekymringspunkt for KI-kritikerne. 

Professor Anders Mørch ved UiO forsker på hvordan elever i Norge bruker chatboter. Mørch har tidligere undersøkt potensielle problemstillinger knyttet til ChatGPT i skolen, blant annet om hvordan KI kan skape et ytterligere skille mellom flinkere og svakere elever. 

Ifjor sa professoren i et intervju med NRK at det ikke ville være like lett for alle elever å dra nytte av KI-teknologien, da man kunne la seg friste til å la KI produsere arbeid uten at man selv forstår hva man hadde skrevet.

Nå forteller Mørch til Aftenposten at funnene om KI for svakere elever er overraskende: 

– Med disse skreddersydde GPT-ene som blir mer og mer vanlig nå, ser vi at de svakeste elevene blir motiverte til å skrive mer. De klarer å skrive relativt gode tekster, sier han.

Han mener KI bidrar positivt, blant annet ved å hjelpe elever som står fast og at de gir lærere mer tid til å hjelpe de elevene som trenger det.  

Strides om KI gjør oss smartere

Selv om KI kan ha en positiv effekt på læringsutbyttet på skolen, er det ikke alle som mener at det haster å innføre ChatGPT og andre KI-verktøy i klasserommene.  

Nylig skrev Are Bøe Pedersen, førsteamanuensis ved NLA høgskolen, et debattinnlegg for Khrono titulert «ChatGPT gjør deg dummere». 

Her understreker han viktigheten av å informere elevene om svakhetene og begrensningene til KI-verktøyene for å unngå «metervis med GPT-vrøvl». 

Bruk av ChatGPT til å løse oppgaver kan også svekke elevenes kognitive evner, argumenterer han, da de i mindre grad benytter seg av kritisk tenkning om oppgaveløsningen automatiseres. 

Pedersen peker på den offentlige reaksjonen på digitaliseringen av skoleverket, og advarer om at en for rask innføring av ChatGPT kan føre til det samme:

– Kanskje vi ikke skal gjenta det mønsteret med implementeringen av KI-verktøy? 

Det har skjedd mye annet spennende innen teknologi, sikkerhet, kunstig intelligens og politikk den siste uken. Her har vi oppsummert tech-uken for deg: 

Flere nyheter om kunstig intelligens:

Personvern og sikkerhet:

Helse:

Klima:

Politikk:

Diverse: