Algoritmene kan ikke erstatte lærere helt ennå …

Studenter som leser

Her er ukas viktigste nyheter fra teknologiens vidunderlige (og ville) verden.

Algoritme-sensor har skapt politisk kaos i Storbritannia

Hva gjør man når ingen kan ta eksamen, men alle må ha eksamenskarakter? Gir vurderingsjobben til en algoritme, selvsagt! Her i Norge fikk videregående-elever på IB-linjen erfare at det ikke nødvendigvis ga rettferdige resultater. Heldigvis gjaldt det bare en relativt liten gruppe elever her til lands, men i Storbritannia har man gitt algoritmene større spillerom i vanlig videregående skole. 

Det gikk sånn passe, ifølge Wired. For eksempel lener algoritmen seg blant annet på skolens karakterhistorikk, noe som i praksis betyr at årets avgangselever straffes hvis fjorårets kull gjorde det dårlig. Dette, samt en del annet kluss og uklarheter med karaktersettingen, har gjort at mange elever mener de har fått for dårlige karakterer. 

I Skottland valgte man å fjerne hele algoritmen, og heller stole fullt og helt på lærernes vurderinger. Og for den britiske regjeringen har det hele blitt en heller pinlig affære, med høylytt kritikk fra presse og opposisjon, og krav om at utdanningsministeren må gå. 

Og i mellomtiden sitter tusenvis av elever og lurer på om hva slags karakterer de fortjener – og om de kommer inn på drømmestudiet. 

PS: Det er forøvrig interessant å se at mens kunstig intelligens (KI) åpenbart ikke er klar for å overta jobben til lærere helt ennå, er situasjonen muligens en litt annen for jagerflypiloter. I en nylig simulasjonstest gjennomført av DARPA, ble den menneskelige piloten skutt ned av KI-en i fem av fem «dogfights».

Få en kjapp innføring i kunstig intelligens:

Mikrokurs

Hva er kunstig intelligens?

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om kunstig intelligens på 10 minutter.

106 Moduler0% Fullført

Tek-bedrifter er mest utsatt for spionasje, sier PST

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har de siste årene registrert en økning i antall bedrifter som tar kontakt med dem for å få råd og veiledning om forebyggende sikkerhetsarbeid. Og av disse er mange teknologifirmaer og kunnskapsbedrifter – som ifølge avdelingsdirektør Frode Skaarnes i NSM er mest utsatt for angrep:

– Det ser vi både blant bedrifter som er underlagt sikkerhetsloven, men også blant dem som ikke er det. Vi tror det skyldes en økt bevissthet når det gjelder å ivareta de verdiene man faktisk har, sier Skaarnes til NRK

Saken er publisert i kjølvannet av spion-arrestasjonen av en DNV GL-ansatt, som er siktet for å ha overlevert informasjon som kan skade grunnleggende nasjonale interesser til fremmed stat. Den siktede har vært i kontakt med 50 kunder av DNV GL, blant dem Equinor og Kongsberg Gruppen.

Mange av bedriftene på kundelisten er av typen som ifølge Skaarnes er mest utsatt: Bedrifter som driver forskning, utdanning og utvikling, samt støtter Forsvaret, og innkjøp i Forsvaret.

– Det er teknologibedrifter, leverandører til norsk forskningsindustri og andre bedrifter som har verdier en utenlandsk aktør kan være interessert i, sier Skaarnes til E24.

Slik potensiell spionaktivitet skal vi ikke ta lett på, understreker seniorrådgiver Annett Aamodt i PST overfor Dagbladet:

– Utenlandske etterretningstjenesters aktivitet mot Norge, spesielt fra land som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, utgjør en av de største truslene mot landets sikkerhet.

3d-printing til nye høyder

Den største 3D-printeren i Europa har printet et toetasjes hus. Huset, som står i Belgia, er på 90 kvadratmeter og er laget i betong. Stuntet er del av et større, EU-støttet prosjekt, og ønsker å vise frem mulighetene i teknologien og overbevise byggebransjen om å utforske mulighetene for å bruke 3D-printing i sine prosjekter. 

Få en kjapp innføring i 3D-printing:

Mikrokurs

3D-printing

Mikrokurset som lærer deg det viktigste om 3D-printing på under 5 minutter.

56 Moduler0% Fullført

RIP Internet Explorer, du vakre, udugelige nettleser

Om nesten nøyaktig ett år er det fullstendig over og ut for Internet Explorer, kunngjorde Microsoft denne uken. I praksis betyr dette at Microsoft vil trekke all support av nettleseren (men det vil neppe hindre fortsatt bruk fra innbitte etternølere).

Hold deg oppdatert!

Følg DigitalNorway på FacebookTwitter og LinkedIn – og meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Helt siden nettlesere som Firefox og Chrome kom på banen, har Internet Explorer vært synonymt med to ting: nedlasting av andre nettlesere og eldre slektninger som har ABC Startsiden som startside. I hvert fall til privat bruk – mange arbeidstakere utfører fortsatt sine daglige sysler i miljøer som er utviklet for IE, de mange sikkerhetsutfordringene til tross.

Likevel føler man vemod. Kanskje på grunn av Internet Explorers standhaftige nærvær, dens ukuelige pågangsmot når den spør, igjen og igjen, om å bli standardnettleser, til tross for at den aldri – aldri – har vært noens førstevalg (eller andre- eller sjettevalg for den saks skyld), gjør at man ikke kan unngå å synes synd på den lille tassen. 

Hva var egentlig galt med Internet Explorer? Nå er det få som husker. Alle visste bare at alt annet var bedre. Farvel Internet Explorer. Du fortjente aldri en plass i hjertet vårt. Men du fikk en likevel.

Andre interessante teknologi-saker fra uka som gikk:

  • Det snakkes mye om at Trump muligens skal forby TikTok – men litt i skyggen av dette kommer trusselen mot den kinesiske meldingstjenesten WeChat. Om dette forbys, sier 95% av kinesiske iPhone-brukere at de vil bytte mobil. Det liker neppe Apple, som har et marked på 44 milliarder dollar i Kina. (Redmond Pie
  • De Facebook-eide appene Messenger, Instagram og WhatsApp skal knyttes tettere sammen. Nå har Facebook begynt å teste en integrering av Messenger i Instagram, som erstatter Instagrams nåværende chat-funksjon, Instagram Direct. Du skal dermed kunne chatte med Facebook-vennene dine rett fra Instagram. (The Verge)
  • Netflix tester «shuffle»-funksjon, for å hjelpe den ubesluttsomme med å finne noe å se på. Funksjonen er kun rullet ut til enkelte brukere. Hvilket program du får, skal være basert på hva du har sett og likt tidligere. (TechCrunch)
  • Google Maps får et ansiktsløft. Nå skal det bli lettere å skille mellom forskjellig natur og terreng, slik at du for eksempel ser tydelig forskjell på skog, fjell og breer i vanlig kartmodus. (Tek.no)