Lanserer Norges nye kompetanse-plattform
Nå blir det enda enklere for alle i Norge å lære om kunstig intelligens, data, cybersikkerhet og mer. – En gavepakke, sier DNB-sjefen.
Digital Norway har i flere år tilbudt gratis nettkurs i samarbeid med noen av landets ledende eksperter, innen alt fra kunstig intelligens og datautnyttelse til digitale forretningsmodeller og cybersikkerhet.
Nå tar Digital Norway satsingen på kompetanseheving til et nytt nivå.
– Vi lanserer Norges nye kompetanseplattform. Dette blir en game changer, sier Liv Dingsør, daglig leder i Digital Norway.
Hun fortsetter:
– Kompetanse er nøkkelen til å lykkes med gevinstrealisering av digitalisering og moderne teknologi.
– Nå skal vi gi alle norske bedrifter og virksomheter tilgang til kunnskapen og verktøyene de trenger for å ta del i det digitale skiftet – på sine egne premisser, uten at noen blir stående igjen på perrongen.
Fra mottaker til deltaker
Plattformen er bygget på kunstig intelligens, og optimalisert for interaktive og personaliserte brukeropplevelser. Systemet bak er levert av svenske Sana, som er anerkjent som et av verdens fremste KI-selskaper av Forbes.
Kursinnholdet er det samme som før, men brukerne vil oppleve mer varierte og interaktive læringsopplevelser. I bunn ligger språkmodellteknologi og en rekke virkemidler utviklet for å aktivere og inkludere brukeren.
For eksempel kan de spørre en KI-assistent underveis om ting de lurer på i kurset. Brukeren får dermed praktisk erfaring med å bruke KI, samtidig som de utvikler ferdigheter gjennom å lære ved å gjøre.
– I vår nye kompetanseplattform skal vi sørge for at brukeren ikke bare blir en passiv mottaker av kunnskap, men også en aktiv deltaker, sier Dingsør.
– Derfor kombinerer vi moderne pedagogiske metoder med kraftfull KI-teknologi for å skape motiverende og engasjerende læringsopplevelser.
Fakta: Sana
- Svensk KI-selskap som jobber med Edtech.
- Sana sitt LMS (Learning Management System) brukes også av aktører som Google, Microsoft, Securitas, Beamery, Klarna og Kongsberg Digital.
- Ved bruk av KI-agenter, samt interaktive og visuelle elementer, er målet å gi brukeren en mer motiverende og engasjerende læringsopplevelse.
- I praksis betyr dette at brukere kan få tilgang til individuelt tilpassede opplæringsløp, basert på preferanser, nivå og foretrukne måter å lære på.
Digitalisering er ikke bare for IT-avdelingen
Dingsør forteller at oppgaven med å få alle med på den digitale transformasjonen av samfunnet – både bedrifter, offentlige instanser, arbeidstakere og innbyggere – bare blir viktigere.
– I takt med innføringen av ny teknologi, blir også samfunnet mer komplekst. Da er det helt nødvendig at alle får tilgang til kompetansen de trenger for å jobbe og delta i samfunnet, sier hun.
Det gjelder også de som enten tenker at digitalisering ikke angår dem eller som mangler forutsetninger for å henge med i utviklingen.
– Det er fortsatt mange som tenker at data, kunstig intelligens, cybersikkerhet og andre digitale konsepter egentlig bare angår «de som jobber i IT-avdelingen». Da er det vår jobb å legge til rette for at læring oppleves relevant og faktisk setter seg, sier hun.
– En gavepakke
Kjerstin Braathen er konsernsjef i DNB, som lenge har vært ivrige brukere av Digital Norways kompetansetilbud. Hun forteller at kompetanse er helt avgjørende for at DNB skal nå sine mål og for å møte endringene digital omstilling fører med seg.
– Samtidig er det mange, særlig blant små og mellomstore bedrifter, som synes det er krevende å lykkes med kompetanseheving samtidig som man skal opprettholde daglig drift. Da er Digital Norways kursunivers en gavepakke.
Dette er et budskap som Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, stiller seg bak:
– Våre undersøkelser viser at norske bedrifter over tid har hatt et stort behov for mer kompetanse. Samtidig ser vi at økt kompetanse er nøkkelen til å løse mange av de store utfordringene vi står overfor som samfunn, sier han.
I fjor utførte Samfunnsøkonomisk analyse en undersøkelse på vegne av NHO, som viste at kunstig intelligens kan øke verdiskapingen i norsk næringsliv med 5600 milliarder kroner frem mot 2040.
Dette forutsetter imidlertid at norske bedrifter har kompetansen som trengs for å ta i bruk teknologien på en effektiv og riktig måte.
– Vi vet at mange av våre medlemsbedrifter har hatt god nytte av innføringskursene om kunstig intelligens som Digital Norway formidler. Vi gleder oss til å følge med på fortsettelsen av dette arbeidet, legger Almlid til.
Kompetanse handler også om evnen til å se mulighetene i egen bedrift som ny teknologi representerer, og ta de nødvendige grepene som må til for å komme denne utviklingen i møte, også kjent som digital forestillingsevne.
– På lik linje med programmering, ledelse og dataanalyse er digital forestillingsevne en helt konkret ferdighet som må læres, utvikles og holdes ved like. Her er vår kompetanseplattform et godt sted å starte, sier Dingsør.
Utvalg etterlyser plattform
Timingen for lanseringen av plattformen viser seg å være god.
I en ny anbefaling fra Kompetanseformutvalget, er det nemlig foreslått en rekke tiltak for å fremme kompetanseutvikling i arbeidslivet.
En klar anbefaling er å etablere en digital kompetanseplattform som viser muligheter for læring i arbeidslivet.
– Det er nødvendig med en digital plattform der ulike typer tilbud og verktøy for kompetanseutvikling i arbeidslivet er samlet og enkelt å finne. Fragmentert informasjon er i dag en barriere for kompetanseutvikling, sier utvalgsleder Dag Terje Andersen i pressemeldingen.
Nav-sjefen: – Viktig for samfunnsoppdraget
Hans Christian Holte, direktør i Nav, peker på kompetanse som en nødvendighet for at Nav skal kunne levere på sitt samfunnsoppdrag.
– Jo høyere snittet på digital kompetanse er i Nav og hos våre samarbeidspartnere, dess bedre tjenester vil vi også kunne levere til våre brukere, sier han.
Dette er viktig både med tanke på innovasjon og sikkerhet.
– Da blir det enklere for ulike aktører å forstå hverandre, se de samme utfordringene og samarbeide bedre. Når flere snakker samme språk, er det lettere å jobbe sammen mot felles mål og levere løsninger av høyere kvalitet, legger han til.
God tilgang på kompetanse er ikke bare viktig for de store. Det er vel så viktig for små og mellomstore bedrifter, som ofte hverken har kapasitet eller kapital til å etablere egne kursplattformer.
– Som en liten SMB-bedrift benytter vi oss aktivt av Digital Norway sin kursplattform for å gi de ansatte et faglig løft. Vi synes det faglige innholdet er veldig bra og ser frem til å ta i bruk den nye kompetanseplattformen, sier Mette Veiby, administrerende direktør i Futuragruppen.
– Tung: Viktig tilbud
Da digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung la frem Norges nye digitaliseringsstrategi, var nettopp styrkingen av digital kompetanse løftet frem som en forutsetning for å nå regjeringens mål om å bli verdens mest digitaliserte land innen 2030.
– Tilbud som dette er helt avgjørende for at vi skal lykkes med digitaliseringen. Norsk næringsliv og offentlig sektor trenger mer digital kompetanse. Det er nødvendig for å levere bedre brukertjenester, skape flere arbeidsplasser og løse store samfunnsutfordringer som det grønne skiftet, sier Tung.
Hun trekker frem Digital Norways satsing på kompetanse som et viktig tilbud.
– Kompetanse knyttet til verdien av data, og evnen til å forstå grunnleggende premisser for gevinstrealisering av digital teknologi, er like nødvendig på tvers av offentlig og privat sektor.
Dingsør avslutter:
– Som samfunn er vi tjent med at måten vi tilegner oss kunnskap på, også bidrar til å fjerne kunstige skiller mellom sektorer, fremmer samarbeid på tvers og skaper en felles forståelse for temaer som angår oss alle. En forutsetning for det er at kompetanse er lett tilgjengelig for alle – og det vil Norges nye kompetanseplattform bidra til.
Fakta: Norges nye kompetanseplattform
Digital Norway har flyttet hele komptanseuniverset over på en splitter ny plattform med innebygget KI-motor. Den nye plattformen vil gi en bedre, mer variert, personlig og morsom læringsopplevelse.
Du må opprette ny kursbruker
For å ta i bruk den nye kompetanseplattformen må du opprette ny bruker og nytt passord. Det kan du gjøre her.
Hva er nytt?
Plattformen har et nytt design og et interaktivt brukergrensesnitt som vil gi en helt ny kursopplevelse. Du kan blant annet velge selv om du vil lese eller lytte til kursene, du vil få tilgang til en KI-lærer i kurset som du kan stille spørsmål til, og du får ditt et eget bibliotek som viser kurs du har startet på, anbefalte kurs basert på temaer du har vist interesse for og nedlastbare kursbevis.